Slovenske Novice

Šporar napovedal zmagovito slovo

- JERNEJ SUHADOLNIK

LJUBLJANA • Zmaga v prijateljs­ki tekmi s Črno goro (15.00) v Stožicah, nato pa skok pred TV-zaslon in ogled premiere v Katarju (17.00) – to je načrt slovenske nogometne reprezenta­nce za nedeljo popoldne. Slovenci upravičeno veliko pričakujej­o od zadnje akcije reprezenta­nce v letu 2022. Generalka za marčevski napad na Kazahstan je izjemno pomembna, saj bo narekovala vzdušje v naslednjih štirih mesecih. Selektor Matjaž Kek je očitno dobro načrtoval ritem in jakost tekmecev, s katerimi se je srečal po neuspešnem boju za euro 2020. San Marino, Azerbajdža­n, Severna Makedonija, Gibraltar, Katar in Hrvaška so bili – vsak v določenem obdobju – tekmeci po meri za tedanjo (ne)pripravlje­nost slovenske reprezenta­nce. Denimo, da je Kek opravil generalko za start kvalifikac­ij že v tekmi z Azerbajdža­nom, ki na lestvici Fife kotira le malo nižje kot Kazahstan (123.:110.) in je proti najslabšim na stari celini (San Marino, Gibraltar) želel le dvigniti samozavest svojim napadalcem.

Prvič premagali Romunijo

V tekmah lige narodov smo spoznali moč višjega srednjega razreda v Evropi (Srbija 21. na lestvici Fife, Švedska 25., Norveška 42.), kar bo prišlo prav v boju za EP 2024 tudi proti Danski (10.), Finski (56.) in Severni Irski (59.). V tem kontekstu bosta gotovo koristni tudi pripravlja­lni tekmi proti Romuniji (53.), ki jo je Slovenija premagala v četrtek v Cluju (1:2; Šeško, Šporar), in Črni gori (69.), ki bo v nedeljo zadnji letošnji tekmec Slovenije (63.). »Zasluženo smo zmagali na težkem terenu. Za nami je dober prvi polčas, ki so mu sledile težave v drugem, ko smo zamenjali tri branilce. Na koncu smo zdržali pritisk gostitelje­v, četudi se nismo odzvali najbolje. Z veliko stvarmi sem zadovoljen, opazen je napredek v naši igri. Načrtno smo opravili menjave in tako izpostavil­i nekatere igralce, ki niso v dobri formi. Tako so dobili dodatno sporočilo, kaj jih čaka, če se ne bodo izvili iz krize. Zmagati v Romuniji je vedno dobro, to nam je uspelo celo prvič doslej,« je podal analizo gostovanja v Transilvan­iji selektor Kek, ki bo poslal v ogenj drugačno enajsteric­o kot v Cluju.

Najdražji Stefan Savić Selektorja je dopolnil tudi Andraž Šporar, eden od treh, ki so zapustili igro po odličnem prvem polčasu in vodstvu Slovenije z 2:0. »Misli smo hitro preusmeril­i proti Črni gori, saj želimo leto končati zmagovito. V nedeljo moramo v Stožicah graditi na prvem polčasu iz Cluja, ko smo bili dovolj kompaktni in igrivi za uspeh. Slabosti iz drugih 45 minut moramo vzeti le kot opozorilo, v prihodnje pa ohraniti koncepte iz prvega polčasa. Zmagi v Romuniji kljub tem nihanjem ne bi gledal v zobe,« je dodal 28-letni Ljubljanča­n, ki blesti tudi v majici atenskega Panathinai­kosa.

Bomo videli, kako zadovoljni bodo gostitelji nedeljske tekme »preklopili« misli na Katar 2022. Navijačem bodo želeli podariti gol tudi v dvoboju s Črno goro (njen najdražji član je z 9 milijoni branilec Stefan Savić, soigralec Jana Oblaka pri Atleticu), s katero so se doslej merili dvakrat. Matjaž Kek je avgusta 2007 remiziral v Podgorici (1:1; Vršič), Tomaž Kavčič je junija 2018 na istem stadionu zmagal (0:2; Bezjak, Zajc).

 ?? FOTO: RADOVAN STOKLASA/ REUTERS ?? Jan Oblak, Matjaž Kek in Žan Karničnik
FOTO: RADOVAN STOKLASA/ REUTERS Jan Oblak, Matjaž Kek in Žan Karničnik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia