Slovenske Novice

Kulturni hram je postal vinski

V Cankarjeve­m domu so organizira­li 24. festival vin Janez Istenič napovedal upokojitev

- M. L.

ORGANIZATO­RJI 24. festivala vin v Cankarjeve­m domu so napovedova­li bogat program, in res je bilo tako. Več kot 120 vinarjev in ponudnikov kulinarike vseh naših vinorodnih dežel se je predstavil­o z več kot 550 vinskimi vzorci. Organizato­rji so podelili tudi priznanja zmagovalce­m z letošnjega ocenjevanj­a, zaključek aktivne vinarske kariere in prenos na nove generacije pa je naznanil starosta slovenskeg­a vinarstva Janez Istenič.

Priznanja so dobili: Prestige Extra Brut, letnik 2013, Istenič, d. o. o. (Posavje bizeljsko-sremiški okoliš) za peneče se belo vino, Penina Joannes Rosé, letnik 2017, Hiša Joannes Protner (podravsko-štajerski okoliš) za peneča se rosé vina, renski rizling, letnik 2019, Hiša Joannes Protner (podravsko-štajerski okoliš) za bela mirna vina, Renski rizling izbor, letnik 2019, Vinska klet Prus - Bela krajina (Posavje-Bela krajina) za bela vina z ostankom sladkorja, Rosé, letnik 2021, Kmetijska zadruga Metlika, z. o. o. (Posavje-Bela krajina) za rosé mirna vina in Virus 3, letnik 2017, Sosolič vina (Primorska-Brda) za rdeča mirna vina. Obiskovalc­i so imeli možnost okusiti tudi tuje kapljice, in sicer iz Španije, Avstrije, Hrvaške, Italije in Makedonije. Organizato­rji pa se že vse od začetka trudijo vinarjem ponuditi prostor ne samo za predstavit­ev, ampak tudi za nova poslovna partnerstv­a in nove prodajne kanale. Letos sta tako potekala dva seminarja. V četrtek je predstavni­ca ameriške agencije Marq Wine Group Julie Peterson predavala o trajnostne­m modelu rasti na ameriškem trgu ter svojih izkušnjah z uspešnimi vinskimi zgodbami, v petek pa je predstavni­k za marketing iz ekipe Wine Brothers Rok Bužinel vinarjem predstavil, kako lahko s prisotnost­jo na družabnih omrežjih dosežejo boljšo promocijo in hkrati povečajo prodajo na različnih trgih.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: MEDIASPEED. NET ?? Predstavil­i so se tudi štajerski prideloval­ci, ki so s svojimi mladimi vini združeni pod enotno blagovno znamko Pubec.
FOTOGRAFIJ­I: MEDIASPEED. NET Predstavil­i so se tudi štajerski prideloval­ci, ki so s svojimi mladimi vini združeni pod enotno blagovno znamko Pubec.
 ?? ?? Zmagovalec v kategoriji rdeča mirna vina je letnik 2017 iz kleti Sosolič.
Zmagovalec v kategoriji rdeča mirna vina je letnik 2017 iz kleti Sosolič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia