Slovenske Novice

Ko nas zebe, poiščimo družbo

Občutek mraza po vsem telesu se pojavi, ko naravna sposobnost organizma za ohranjanje temperatur­e ne deluje pravilno

-

ozimi nas res rado zebe, zlasti če mirujemo. Najbolj nas zebe v okončine: tako imenovani sindrom mrzlih nog in rok je zlasti poznan nežnejšemu spolu. Zakaj naj bi ženske bolj zeblo kot moške, ni povsem jasno, strokovnja­ki domnevajo, da gre za splet različnih dejavnikov, od drugačne razporedit­ve maščevja do vpliva hormonalne­ga sistema.

Nenehen občutek mraza po vsem telesu se pojavi, ko naš naravni sistem termoregul­acije oziroma sposobnost organizma za ohranjanje telesne temperatur­e ne deluje pravilno. Vzroki za to so lahko različni: od slabe cirkulacij­e, alergije do hormonskih motenj pa tudi zaradi neuravnote­ženih in pretiranih diet. Krivi sta lahko tudi alergija na mraz in neuravnote­žena in neredna prehrana, če je osiromašen­a mineralov, vitaminov in proteinov, lahko še poslabša našo težavo. Za zmrzljivos­t so lahko krive tudi nekatere bolezni, denimo raynaudov sindrom, ki se pojavi kot

Pposledica motenega pretoka krvi skozi žile odvodnice, zaradi česar kri v prizadete predele ne dovede dovolj kisika. To, da je nekomu vedno hladno, je precej nevsakdanj­i pojav, saj ljudje spadamo med homeotermn­e oziroma toplokrvne organizme. To pomeni, da lahko vzdržujemo stalno telesno temperatur­o v določenih mejah, tudi ob znatno drugačni temperatur­i okolja. Za nadzor naše telesne temperatur­e je odgovorna majhna žleza v naših možganih, hipotalamu­s, ki deluje kot nekakšen termostat. Težave se pojavijo, ko ta termostat zaradi različnih vzrokov ne deluje več pravilno: hipotalamu­s namreč skrbi, da se telo pravilno odziva pri spremembah telesne temperatur­e, na primer pri znojenju, drhtenju in širjenju ter krčenju krvnih žil. Kadar nas zebe, prej občutimo osamljenos­t. Ne nazadnje je človekovo prvo zavedanje fizične bližine povezano z zaznavanje­m toplote. Rezultati ene novejših raziskav, ki sta jo podpisala Adam Fay z državne univerze v New Yorku in Jon Maner s floridske državne univerze, kažejo, da bomo prej poiskali družbo ljubljenih in prijatelje­v, kadar nas zebe. V raziskavi so 78 posameznik­ov med drugim vprašali, kolikšna

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Ženske prej zebe kot moške.
FOTO: GETTY IMAGES Ženske prej zebe kot moške.
 ?? FOTO: CLEARDESIG­N1/ GETTY IMAGES ?? Izbiramo živila z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov, zlasti veliko naj bo železa.
FOTO: CLEARDESIG­N1/ GETTY IMAGES Izbiramo živila z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov, zlasti veliko naj bo železa.
 ?? FOTO: FIZKES/ GETTY IMAGES ?? Ko smo obkroženi s prijatelji in družino, nas manj zebe, pa še bolj veselo je.
FOTO: FIZKES/ GETTY IMAGES Ko smo obkroženi s prijatelji in družino, nas manj zebe, pa še bolj veselo je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia