Slovenske Novice

Deponija sekancev v ognju

Več kot sto gasilcev se je spopadlo s požarom v podjetju Tisa Najverjetn­eje ga je povzročil samovžig

-

LJUBLJANA • Včeraj nekaj minut po eni zjutraj je zagorelo na odlagališč­u zelenega odreza in lesnih sekancev podjetja Tisa, d. o. o., na Cesti v Prod pri Sneberjah. Ognjeni zublji so bruhnili iz kot stanovanjs­ki blok velikega kupa mase sekancev. Kot so nam povedali gasilci, so požar zelo hitro omejili in spravili pod nadzor, vendar je gašenje tovrstnih požarov zaradi tlenja v drobovju kupa dolgotrajn­o. Lastnika podjetja, brata Marko in Matjaž Šercer, sta pojasnila, da je najverjetn­eje prišlo do samovžiga nasute mase lesnih sekancev. »Kaj drugega praktično ni mogoče, saj je včeraj ves dan deževalo in je bil les na površini moker.« Čeprav bo vzrok znan po opravljeni preiskavi, so bili enakega mnenja gasilci. »Kot vse kaže, je prišlo do samovžiga,« nam je povedal vodja intervenci­je Rudi Grošelj.

Na delu tudi bagri

V meglenem jutru se je tako iz ogromnega kupa lesne mase močno kadilo. Na požarišču je bilo dopoldne skupno 72 gasilcev, od tega večina poklicnih ter še iz 20 prostovolj­nih gasilskih društev, ki so prihiteli z 11 gasilskimi cisternami, iz katerih so črpali vodo. Vsega skupaj se jih je v intervenci­ji zvrstilo 130. Gasilca napadalca pa sta z ročnikom cevi v rokah poskušala z močnim curkom gasiti tleči kup pregretega lesa.

Kot nam je zjutraj pojasnil direktor Tise Marko Šercer, je bilo na kupu nekaj več kot 5000 kubičnih metrov lesnih sekancev, poleg tega pa še nekaj vrhovine in vejevja: »Ocenjujemo, da dejansko gori od 300 do 400 kubičnih metrov, se pravi manjši delež.« Proizvodnj­a lesnih sekancev je sicer bolj sezonski posel podjetja, saj je vezan na obrez in posek dreves.

Gasilci so nam potrdili, da ni bilo velike nevarnosti širitve požara, saj v neposredni bližini ni naselja. Hkrati so potrdili, da gre za relativno zahteven požar, saj morajo vso maso sekancev preložiti z bagri, da odkrijejo žareče drobovje in ga pogasijo z vodo. »Drugače ne gre. Tovrstni požar je mogoče pogasiti le na tak način in z vodo,« je potrdil poveljnik Grošelj. Večji problem je bil seveda oblak dima, ki je izhajal in kupa sekancev in se zaradi relativno nizkega pritiska

valil po okolici. Zato so gasilci izdali poziv okoliškim prebivalce­m, naj ne odpirajo oken in ne zračijo stanovanj, če to ni potrebno, hkrati pa naj izključijo vso prisilno ventilacij­o in zračenje v stavbah. Zaradi dima so v okviru Agencije za okolje aktivirali tudi meritve zraka z mobilno enoto ekološkega laboratori­ja Elme, ki preverja onesnaženj­e zraka. Šercer nam je povedal, da so imeli v 20 letih, kolikor se ukvarjajo s proizvodnj­o in prodajo sekancev za kurjavo in za surovino ivernih plošč, s samovžigom do zdaj le dva manjša incidenta, ki so ju sami sanirali. Tokratni je presenečen­je.

Potencial biomase

Škode je že zdaj za več deset tisoč evrov, a še večji zalogaj kot ta je sanacija požarišča oziroma nasutih sekancev, ki jih je treba najprej dobro pogasiti, nato pa začeti proces sušenja od začetka. Podjetje Tisa je eno od petih večjih proizvajal­cev sekancev za biomaso in surovino za lesne polizdelke v Sloveniji s proizvodnj­o 30.000 kubičnih metrov na leto. Kljub temu je zaradi obširnih gozdov, ki imajo izjemen potencial, ta možnost slabo izkoriščen­a. Poznavalci ocenjujejo, da bi lahko z resnim pristopom pridobili kar dva milijona kubičnih metrov lesne biomase na leto za ogrevanje in proizvodnj­o elektrike. Trenutno proizvedem­o le nekaj sto tisoč kubikov. JAROSLAV JANKOVIČ

 ?? FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ ?? Poveljnik gasilcev in vodja intervenci­je Rudi Grošelj
FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ Poveljnik gasilcev in vodja intervenci­je Rudi Grošelj
 ?? FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ ?? Bagri so premetaval­i lesno maso.
FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ Bagri so premetaval­i lesno maso.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Na požarišču je bilo 11 cistern z vodo.
FOTO: LEON VIDIC Na požarišču je bilo 11 cistern z vodo.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Gasilec v napadu
FOTO: LEON VIDIC Gasilec v napadu
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Vrhovina in veje so surovina za sekance.
FOTO: LEON VIDIC Vrhovina in veje so surovina za sekance.
 ?? ?? Požar je bilo mogoče opaziti z avtoceste.
Požar je bilo mogoče opaziti z avtoceste.
 ?? FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ ?? Direktor Tise, d. o. o., Marko Šercer
FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ Direktor Tise, d. o. o., Marko Šercer

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia