Slovenske Novice

Lazanja s porom

Za 6–8 oseb: Sestavimo jo zvečer, postavimo v hladilnik, naslednji dan pa samo zapečemo

- Š. A.

in to so začimbe. Pri pripravi mesne omake vedno pride prav zeliščna sol, lahko pa uporabimo tudi mešanico zelenjave v soli, ki jo danes marsikdo pripravi doma, na policah izbranih trgovin pa najdemo tudi mokre mešanice mlete zelenjave v soli, ki jih pripravijo na kaki slovenski kmetiji.

Še nekaj nam lahko pride prav pri pripravi mesne omake, in to je omaka miso. Za to, ki izhaja z Japonske, velja, da je naravna jušna kocka, prav ta fermentira­ni pripravek je tisti, ki lepo poglobi različne okuse in se zna krasno ujeti tudi z mesno omako. Ne dodamo ga veliko, kvečjemu kakšno žličko, ki jo pomešamo z nekaj vode, da se sestavine lažje vmešajo v našo omako. Ko mesno omako imamo, jo lahko vključimo v različne s špageti? Veliko raje se odločijo za kombinacij­o z »jajčnimi tagliatell­ami ali pappardell­ami, takšen ragu je skupaj z bešamelom tudi del lazanje«, nam je že pred časom nekaj predlogov nanizal Maxx Panizzari, ki skupaj z Eriko del Vecchio sredi Ljubljane, na Trubarjevi, vodi vse bolj prepoznave­n Raw Pasta Bar. Kot je še dodal, »je res škoda, da zunaj Italije takšno omako skoraj vselej postrežejo k špagetom – ti so verjetno edina oblika testenin, s katero domačini v Bologni nikdar ne bi ponudili raguja. Ne vem, kako je lahko nastala takšna napaka, vendar se napačne interpreta­cije včasih zgodijo in pri špagetih bolognese je to morda še najbolj očitno«. Zato morda naslednjič, ko boste imeli pripravlje­n domač mesni ragu, raje 250 g testenin za lazanje 1 kg mletega mesa 1 večji por (ali 2 manjša) 2 stroka česna 3 dl paradižnik­ove omake 0,5 dl rdečega vina drobnjak, peteršilj malo olja mleti poper (zeliščna) sol 100 g sira (edamca, lahko pa je to tudi mocarela)

Na malo olja prepražimo na drobno narezan por. Ko upade, dodamo strt česen in pomešamo, nato dodamo meso. Med mešanjem ga prepražimo. Vlijemo vino ter počakamo, da alkohol izpari, nato dodamo drobnjak, peteršilj, sol in poper ter zalijemo s paradižnik­ovo omako. Dodamo še 2 ali 3 dl vode, da dobimo primerno gostoto. Pomešamo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, da le rahlo brbota. Pokrijemo in kuhamo pol ure. Medtem pripravimo bešamel: v manjši posodi raztopimo maslo, dodamo moko in med mešanjem na zmernem ognju pražimo, da malo zadiši oziroma rahlo spremeni barvo. Nato v ozkem curku dodajamo mleko, medtem pa ves čas mešamo z metlico za stepanje. Ko dobimo primerno gostoto omake, dodamo še sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka. Sestavimo lazanjo: malo bešamela enakomerno razporedim­o po dnu pekača. Čez položimo plast testenin za lazanje, nato sledi plast bešamela in plast mesne omake, nato plast testenin za lazanjo, bešamel, mesna omaka in tako naprej, da porabimo vse sestavine. Zaključimo z bešamelom, čezenj razporedim­o nariban sir. Pekač postavimo za 30 ali 40 minut v pečico, ogreto na 180–200 stopinj Celzija, zgornja plast mora biti lepo zapečena. e je nastalo preveč mesne omake, jo ohladimo, spravimo v posodice in shranimo v zamrzovaln­ik za dni, ko se res mudi in za kuhanje časa ni. Lazanjo lahko sestavimo zvečer, pokrijemo s folijo in shranimo v hladilnik, nato pa naslednji dan samo spečemo. Za vse, ki ob omembi bešamela malo omahujete, še to: pripravimo ga tako, da najprej malo popražimo moko, nato pa v šibkem curku dolivamo hladno mleko, medtem pa ves čas mešamo z metlico. Če bešamel pripravimo tako, grudic ne bo!

Č

 ?? FOTO: BARTOSZ LUCZAK/GETTY IMAGES ?? Sestavine skrbno izberemo.
FOTO: BARTOSZ LUCZAK/GETTY IMAGES Sestavine skrbno izberemo.
 ?? FOTO: ŠPELA ANKELE ??
FOTO: ŠPELA ANKELE

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia