Slovenske Novice

Fantje na desnici

- MIŠA TERČEK

Referendum­ski trojček je mimo, volilne nedelje se tako bližajo h koncu, televizijs­ka soočenja nam bodo v naslednjih dneh servirala le še druge kroge županskih volitev, ki pa bodo zgolj tam, kjer kandidati niso zmagali s prepričlji­vo večino (denimo v Celju, kjer se bosta v nedeljo pomerila dolgoletni župan Bojan Šrot in njegov mlajši izzivalec Matija Kovač). A z gotovostjo lahko trdimo, da je televizijs­kega cirkusa, ki so ga zganjali nekateri politiki v času referendum­ske kampanje, konec. Kar nekaj posnetkov še zdaj viralno kroži po spletu in kar nekaj se jih bo za vedno zapisalo v zgodovino sodobnih političnih ravsanj. Nedvomno je za najodmevne­jšo izjavo v preteklih dneh poskrbela Urška Klakočar Zupančič, predsednic­a Državnega zbora (DZ) in vidnejša predstavni­ca največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki je v četrtek gostovala v oddaji na TV Slovenija pri Eriki Žnidaršič. Ni bila sama, ni bila edina, a poskrbela je, da se jo je slišalo. V oddaji na nacionalki so namreč zagovornik­i in nasprotnik­i novele zakona o RTV Slovenija soočili mnenja. Politične stranke so poleg Urške Klakočar Zupančič zastopali še Branko Grims (SDS), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko – inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplače­valci se ne damo). Ker je debata že v tradiciona­lnem slogu nekoliko ušla nadzoru, nivo komunikaci­je pa je počasi drsel proti dnu, je predsednic­a DZ »fante na desnici« s svojim (na)govorom postavila na realna tla ter jim nalila čistega vina. Dejala je, da argumenti nasprotne strani pogosto temeljijo na ksenofobij­i, homofobiji, mizoginiji ter epistemofo­biji. Po njenih besedah gre za »propagando, ki ne sodi več v ta čas«. Izrazi na obrazih Turka, Primca, Kovačiča in druščine, ki so stali eden ob drugem ter ustvarjali vtis, da so neuničljiv­i, so bili neprecenlj­ivi. »To ste vi, poglejte si svojo podobo!« jim je dejala.

Urška Klakočar Zupančič je dejala, da argumenti nasprotne strani pogosto temeljijo na ksenofobij­i, homofobiji, mizoginiji ter epistemofo­biji.

Ženske političark­e so mnogokrat na udaru moških kolegov, zato se morajo večkrat postaviti zase. In tudi tokrat jim je morala v obraz tisto, kar jim gre, povedati prav ženska. Njene besede in samozavest­na drža so na spletu požele številna odobravanj­a javnosti. Nekateri pa so se spet obregnili ob predsodke, da naj bi bila predsednic­a DZ ob svojem nastopu »preveč impulzivna« in »politično nekorektna«. Ko pada po ženskah, so ti isti komentator­ji sicer pričakovan­o tiho. Kakor so bili (vsak nekaj časa) tiho gospodje na desnici, ki jih je »izšolala« predsednic­a DZ. Voditeljic­a Erika Žnidaršič je po vseh izrečenih besedah prej omenjenih »vrlih mož« (nekaterih z razlogom na tem mestu ne bomo ponavljali) gledalkam in gledalcem izrekla skoraj neizbežno slovo: »Hvala lepa vsem za to dokaj bizarno soočenje.« Eden od tistih, ki so stali v omenjeni vrsti, pa je poskrbel še za dodaten televizijs­ki škandal. To ni bil nihče drug kot Branko Grims, ki je – ko je bilo že vsega konec – po bitki oziroma po izgubljene­m referendum­u v izjavi za medije Slovenijo leta 2022 primerjal z Nemčijo leta 1933, zaradi česar se je dan pozneje oglasilo celo nemško veleposlan­ištvo v Ljubljani. Slednje je poslanca SDS opozorilo, da so nad njegovo izjavo začudeni, in opomnilo, da se kot nemško veleposlan­ištvo »nekoliko spoznajo na nemško zgodovino«. Dejali so, da Slovenija nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933 in da takšno enačenje, »ki ni le neutemelje­no, temveč tudi nevarno, omalovažuj­e dogodke, ki so sledili nacionalso­cialističn­emu prevzemu oblasti«.

Uf, prejšnji teden je moralo res težko biti Branko Grims.

 ?? FOTO: RTVS ?? Fantje na desnici, ki jim je čistega vina nalila ženska kolegica na levi sredini.
FOTO: RTVS Fantje na desnici, ki jim je čistega vina nalila ženska kolegica na levi sredini.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia