Slovenske Novice

Med vojno na turneji

Sašo Gačnik se je pravkar vrnil z glasbene turneje po Putinovi Rusiji Celoten intervju z glasbeniko­m lahko preberete na www. slovensken­ovice.si.

- A. G.

GLASBENIK Sašo Gačnik Svarogov se je pravkar vrnil s turneje po Rusiji, ki jo ima rad že od svojega prvega obiska leta 2013. Njegova pesem Trilogija je samo leto pozneje zasedla prvo mesto na tedenski lestvici ene od ruskih radijskih postaj z dosegom med 800.000 in 1,000.000 poslušalci na dan. Istega leta pa je pri največji ukrajinski založbi Moon Records izdal svoj drugi ruskojezič­ni singel, ki je v Ukrajini izšel tudi na kompilacij­i Vroči hiti poletja 2014. O sebi pravi, da je kulturni ambasador, njegovo poslanstvo pa je širiti ljubezen in opozarjati na nepravice. Gačnika, letnik 1983, smo spoznali kot člana skupine Šank rock, velja pa za enega najboljših slovenskih klaviaturi­stov. Izhaja iz glasbene družine. Vzdevek Svarogov si je izbral, ker je to ime slovanskeg­a božanstva, po ruski legendi je to stari kralj med ljudmi. Ime naj bi pomenilo žareče nebo, nekateri pa omenjajo, da gre za božanstvo sonca, s čimer je želel poudariti, da je ponosen na svoje slovanske korenine. V slovanskih državah je Gačnik tako rekoč že domač. V Sloveniji na poslovno-glasbeno-lepotni sceni sicer odmeva njegova ljubezensk­a vez z Jelko Verk, izjemno uspešno oblikovalk­o, solastnico blagovne znamke More than beauty in imetnico licence za izbor Miss Slovenije. Oba sta dobila priznanje predsednik­a republike in predsednik­a vlade za akcijo Maske za vse, katere glavna pobudnica in idejna vodja je bila prav Jelka. Zakaj ste se odločili ravno zdaj odpotovati v Rusijo na turnejo?

Poudariti moram, da se s svojo glasbeno dejavnostj­o na ruskem trgu ukvarjam že skoraj desetletje. Gre za ogromen in izjemno perspektiv­en trg, kjer sem bil vedno zelo lepo sprejet. In ko so se mi začeli ponujati zares veliki projekti, kot strela z jasnega – zapiranje mej, maske, testi … Po dveh letih koronanira­nja in dodatnem slabem letu antiruske propagande je moje potrpljenj­e prešlo rdečo mejo. Zato sem se odločil ponovno zagnati mašinerijo in nadaljevat­i približno tam, kjer se je ustavilo.

Kako se ogrevajo? Ste imeli res sobno temperatur­o v hotelu kar 27 stopinj Celzija?

Čista resnica! Ko sem vstopil v hotelsko sobo štirizvezd­ičnega hotela, me je na steni čakal termometer, na katerem je bilo obarvano 27 stopinj Celzija. In glede na to, da sem moral zaradi vročine najprej odpreti okno, me je točnost merilne naprave prepričala. Sumim, da je šlo za neke vrste šalo, ker so vedeli, da prihajam iz Evrope, ki se spopada z energetsko krizo. Kolikšne so dejanske povprečne plače, nisem izvedel. Če pogledam razlike med revnimi in bogatimi, je razlika večja kot pri nas, vendar je ključno to, da se pri nas razlika med revnimi in bogatimi povečuje, pri njih pa se mi zdi, da se jo država trudi vedno bolj zmanjševat­i. Živila so se mi zdela draga, vendar je razlog za to padec evra. Če dam moško primerjavo, sem v baru za običajno veliko točeno plačal 390 rubljev oziroma po oktobrskem kurzu dobrih 6 evrov. Posebej bi omenil še eno zanimivost, in sicer da se v Rusiji ogromno vlaga v sfero turizma, kar je verjetno povezano s Putinovim predlogom, naj se do junija odpravi vizumski režim za države, ki niso na seznamu neprijatel­jskih.

Kaj se vam je med turnejo najbolj vtisnilo v spomin?

Od vsega me je najbolj prevzel večer, ko smo se s prijatelji iz ansambla Grenada odpravili na lov na severni sij. Pravljica, ki se je odvijala 100 kilometrov nad nami, je v družbi tako prijateljs­kih in čistih duš, kot so člani omenjenega ansambla, tako močno vplivala name, da sem dobil solzne oči. Res neverjetna izkušnja, doživeta z najglobljo točko srca.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: OSEBNI ARHIV ?? Vzdevek Svarogov si je izbral, ker je to ime slovanskeg­a božanstva, po ruski legendi je stari kralj med ljudmi.
FOTOGRAFIJ­I: OSEBNI ARHIV Vzdevek Svarogov si je izbral, ker je to ime slovanskeg­a božanstva, po ruski legendi je stari kralj med ljudmi.
 ?? ?? Sašo Gačnik in Jelka Verk z državnimi odlikovanj­i za navdih in požrtvoval­nost
Sašo Gačnik in Jelka Verk z državnimi odlikovanj­i za navdih in požrtvoval­nost

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia