Slovenske Novice

Ukradli keltske zlatnike

Dokazi kažejo, da gre za delo profesiona­lcev: rop so izvedli v devetih minutah!

- • S. I.

BERLIN Bavarska policija s pomočjo Interpola in Europola išče tatove, ki so pred dnevi iz Keltsko-rimskega muzeja v Manchingu na jugu Nemčije odnesli 483 keltskih zlatnikov. Kriminalis­ti so prepričani, da je šlo za dobro organizira­no akcijo, saj so vlomilci podvig izvedli v devetih minutah, ne da bi sprožili alarm. Poleg tega je nekdo le nekaj minut pred ropom prerezal kable v lokalni telekomuni­kacijski centrali in onesposobi­l komunikaci­je v okolici.

Kakor so pokazali varnostni sistemi v muzeju, ki pa niso mogli opozoriti policije, so tatovi v muzej vstopili ob 1.26 ponoči in ga zapustili ob 1.35. V tem času so razbili vitrine in iz njih odnesli 483 zlatnikov in kepo neobdelane­ga zlata, najdenega leta 1999 med arheološki­m izkopavanj­em v Manchingu. Kriminalis­ti rop povezujejo s krajo draguljev v Dresdnu in zlata v Berlinu v minulih letih, pri čemer so za dejanji osumili isto kriminalno organizaci­jo iz Berlina.

Delo profesiona­lcev

Bavarski minister za znanost in umetnost Markus Blume je izjavil, da dokazi kažejo, da gre za delo profesiona­lcev: »Vsakomur je lahko jasno, da ne moreš kar vkorakati v muzej in odnesti takšnega zaklada.« A ponoči v muzeju ni bilo varnostnik­a, saj so bili prepričani, da je njihov alarmni sistem dovolj učinkovit. Kakor je povedal vodja bavarske arheološke zbirke v Münchnu Rupert Gebhard, je imelo zlato iz Manchinga velikansko vrednost tako za lokalno skupnost kakor za evropsko arheologij­o. Zlatniki iz prvega stoletja pred našim štetjem so bili skovani iz rečnega zlata iz stare Bohemije (sedanje Češke) in so dokazovali, da je imela keltska naselbina v Manchingu tesne povezave z drugimi Kelti po Evropi. Vrednost kovancev in zlata ocenjujejo na 1,6 milijona evrov.

Arheologi upajo, da se bodo zlatniki nekega dne pojavili v neokrnjeni obliki, pri čemer opozarjajo, da so dobro dokumentir­ani in da jih bo težko prodati. »Najhuje bi bilo, če bi jih pretopili,« je dejal Gebhard in dodal, da bi vrednost samega zlata na trgu dosegla le četrt milijona evrov.

 ?? FOTO: ARCHÄOLOGI­SCHE STAATSSAMM­LUNG BAYERN/AFP ?? Zlatniki imajo neprimerno višjo zgodovinsk­o vrednost od vrednosti suhega zlata.
FOTO: ARCHÄOLOGI­SCHE STAATSSAMM­LUNG BAYERN/AFP Zlatniki imajo neprimerno višjo zgodovinsk­o vrednost od vrednosti suhega zlata.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia