Slovenske Novice

Zaštihal ženinega bivšega

Priznal je, obsojen je bil na 7 let zapora, a je sodba razveljavl­jena

- BOŠTJAN CELEC bostjan.celec@slovensken­ovice.si

MARIBOR • Štiriindva­jsetletni Aljaž Verhovnik je spomladi na mariborski okrožni sodniji priznal, da je 16. januarja v Poljčanah poskusil umoriti vrstnika Dominika Motalna, nekdanjega partnerja svoje žene

Patricije Verhovnik. Vzrok naj bi bila spor in tožba o ugotavljan­ju očetovstva manj kot dve leti starega otroka, ki ga je povila Patricija. Doletelo ga je sedem let zapora, toda sodbo je razveljavi­lo višje sodišče in znova je moral na prvostopen­jsko zatožno klop.

Zabodel ga je, ko je božal psa

Zakonca naj bi se hotela Motalna znebiti, potem ko je Verhovniko­va začela trditi, da on ni oče njenega otroka. Motalnu je preprečeva­la stike z otrokom, zaradi česar je on sprožil postopek za ugotavljan­je očetovstva in po sodni poti nedavno dokazal, da je otrokov oče. Verhovnik mu je 16. januarja pripravil zasedo pred njegovo hišo, opremljen je bil z nožem, rokavicami in koničastim orodjem. Nekaj pred pol enajsto zvečer je opazil Motalna, ki se je s psom vračal domov. V tistem, ko je bil ta obrnjen s hrbtom stran od njega in je božal psa, se je zapodil proti njemu in ga najmanj trikrat zabodel v predel reber, ušesa in vratu. V bolnišnici so ugotovili, da je lažje ranjen. Verhovnik je na zaslišanju povedal, da je Motalna sicer nameraval umoriti, a si je naposled premislil. Maja je bil po priznanju krivde torej obsojen na sedem let zapora, nad sodbo pa se je pritožil njegov zagovornik Igor Weindorfer, ki odločitve prvostopen­jskega sodišča ni grajal samo zaradi višine izrečene kazni, problemati­ziral je tudi kvalifikac­ijo kaznivega dejanja – poskus umora na zahrbten način. Menil je, da prvostopen­jsko sodišče ni preverilo, ali Verhovnik razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja ali poskus uboja na mah. Višje sodnice so mu pritrdile, saj iz zapisnika o predobravn­avnem naroku ne izhaja, da se je razpravlja­joča sodnica Danila Dobčnik Šošterič ukvarjala z vprašanjem, kaj natančno obtoženčev­o priznanje zajema, in da prvostopen­jsko sodišče ni preizkušal­o, na katero kaznivo dejanje se priznanje nanaša oziroma ali opis dejanskega stanja in pravna kvalifikac­ija ustrezata temu, kar je Verhovnik priznal. Pritožbeni senat je sodbo razveljavi­l in jo vrnil v vnovično odločanje prvostopen­jskemu. Obramba je po poročanju Večera računala na to, da bo tožilstvo v ponovljene­m postopku obtožnico spremenilo, a tožilka Tadeja Majcen vztraja, da je januarja v Poljčanah prišlo do poskusa umora na zahrbten način, ki da ga je Verhovnik načrtoval premišljen­o. Obtoženec, ki je dejanje pred meseci torej priznal, se je zdaj odločil, da se bo do nadaljnjeg­a branil z molkom. Sojenje je sicer prevzela sodnica Maša Blažeka, obramba pa bo senat poskušala prepričati, da je očitek o poskusu umora na zahrbten način pretiran.

Na januarskem nadaljevan­ju procesa naj bi se Verhovniku na zatožni klopi pridružila žena Patricija, ki ji tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju poskusa umora, na predobravn­avnem naroku pa krivde ni priznala. Ni več v hišnem priporu, septembra pa je rodila drugega otroka, čigar oče je obtoženi Aljaž Verhovnik.

Obramba bo senat poskušala prepričati, da je očitek o poskusu umora na zahrbten način pretiran.

 ?? FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ ?? Patricija ni več v hišnem priporu, septembra je rodila drugega otroka.
FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ Patricija ni več v hišnem priporu, septembra je rodila drugega otroka.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Sodniki so mu naložili sedem let zapora.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Sodniki so mu naložili sedem let zapora.
 ?? FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ ?? Čeprav je krivdo priznal, je višje sodišče sodbo razveljavi­lo.
FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ Čeprav je krivdo priznal, je višje sodišče sodbo razveljavi­lo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia