Slovenske Novice

Po kavbojsko izzvali Irance

Na SP v Katarju v današnjem derbiju skupine B tudi v znamenju politike Jürgen Klinsmann ujezil Portugalca na iranski klopi Carlosa Queiroza

- DOHA • GORAZD NEJEDLY

Samo vprašanje časa je bilo, kdo bo pred odločilnim dvobojem – danes se začenja zadnje kolo v skupinskem delu tekmovanja – za napredovan­je v osmino finala iz skupine B med Iranom in ZDA (20.00) prvi izvlekel revolver. K sreči le s slepimi naboji, a vseeno precej naivno (ali premišljen­o?) so ga izvlekli Američani oziroma njihova krovna nogometna organizaci­ja.

Z objavo napovedi tekme na družabnih omrežjih instagramu in twitterju z zastavama obeh držav so Američani ujezili trdo linijo Islamske republike Iran. Na trobojnici ni bilo uradnega simbola islamske države. Čeprav je bila objava hitro izbrisana z družabnih omrežij, je bil iranski odgovor na najvišji politični ravni hiter in oster. Iranska vlada je od Svetovne nogometne zveze (Fifa) zahtevala izločitev ameriške reprezenta­nce s svetovnega prvenstva. Česar seveda ne bo dočakala.

Ameriška nogometna zveza je iransko zastavo brez islamskega simbola objavila kot podporo ženskam v Iranu in pri tem izpostavil­a reprezenta­nco, ki ni vedela prav nič o tej potezi, vodstvo se namreč z igralci in strokovnim štabom ni posvetoval­o o tej samostojni akciji. »Želeli smo izraziti podporo pravicam žensk,« je na novinarski konferenci pojasnil direktor za stike z javnostjo pri USMNT (Ameriška moška reprezenta­nca) Michael Kammarman. Namerno ali naključno izzivanje pred športno bitko z jasnim nazivom »Zmaga ali slovo« je imelo še bolj vznemirlji­vo predigro. Nekdanji selektor ZDA Jürgen Klinsmann je o iranskih igralcih povedal, da imajo umazano kulturo igranja in izzivanja s triki, s katerimi poskušajo vplivati na sodnike. Stopil je na žulj iranskega selektorja Carlosa Queiroza, za katerega je dejal, da se zaradi tega odlično ujame z iransko reprezenta­nco. Svoje prepričanj­e je Klinsmann podkrepil z besedami: »Šest let sem bil selektor. Bili smo v Gvatemali, Hondurasu, Kostariki. To ustreza njihovi kulturi.«

V Lyonu zmagala nogomet in Iran

Tudi Queiroz je vrnil žogico Klinsmannu. »Pripombe o iranski kulturi, iranski reprezenta­nci in mojih igralcih so sramota za nogomet,« je na twitterju zapisal Portugalec, ki je slavnemu kolegu dal še lekcijo obnašanja. »Prevzel si pobudo in me naslavljaš s Carlos, zato je prav, da te jaz z Jürgen. Čeprav me ne poznate osebno, dvomite o mojem značaju s tipičnim predsodkom večvrednos­ti ...« je med drugim zapisal 69-letni strokovnja­k in »Jürgna« pozval k odstopu iz tehnične komisije pri Fifi. Mlado ameriško moštvo mora za napredovan­je med 16 najboljših premagati Irance. Slednjim bo najbrž zadostoval­a točka, saj se bosta v drugi tekmi v otoškem derbiju pomerila Anglija in Wales. Valižani so le pri točki iz prve tekme proti ZDA (1:1), Angleži pa so na varnem tudi zaradi visoke zmage proti Iranu s 6:2.

Edini dvoboj Američanov in Irancev na mundialih, leta 1998 v Franciji v Lyonu, ki je veljal za najbolj političneg­a v novejši zgodovini SP, se je razpletel z zmago Irancev z 2:1. In s prijateljs­kim stiskom rok, nasmeški ter skupinsko fotografij­o. Zmagal je nogomet, so takrat zapisali mediji. Naj zmaga tudi tokrat!

 ?? FOTO: JOHN SIBLEY/REUTERS ?? Iranski selektor Carlos Queiroz in reprezenta­nt Karim Ansarifard sta bila kljub izzivanju iz ameriškega tabora odlično razpoložen­a.
FOTO: JOHN SIBLEY/REUTERS Iranski selektor Carlos Queiroz in reprezenta­nt Karim Ansarifard sta bila kljub izzivanju iz ameriškega tabora odlično razpoložen­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia