Slovenske Novice

Poročena sta že 60 let

Kljub letom oba še poskrbita zase, saj se še vedno rada odpeljeta v vinograd v Suhi Vrh pri Moravskih Toplicah, kjer predelujej­o vinsko kapljico.

- •

LIPOVCI Kako hitro tečejo čas in leta, sta ob diamantni poroki, ki jo praznujeta letos, spoznala zakonca Peterka, doma iz Lipovcev v občini Beltinci. Štefan in Marija sta se poročila leta 1962 v župnijski cerkvi svetega Ladislava v Beltincih. Poročil ju je zdaj že pokojni beltinski župnik Janko Škraban. Zakonca sta vse življenje živela krščansko in tako tudi vzgojila svoja otroka Stanka in Štefana. Ponosna sta, da sta zdaj že tretjič z roko v roki stopila pred isti oltar, kjer sta si vsakokrat zaobljubil­a večno zvestobo.

Praznovati takšno obletnico poroke je pravo doživetje, zato bo zakoncema gotovo ostala v trajnem spominu.

On šofer, ona gospodinja

Štefan, rojen leta 1940 v Lipovcih, je bil zaposlen kot šofer in strojnik v podjetju Vodna skupnost in nazadnje do upokojitve v Cestnem podjetju Murska Sobota. V mladostnih letih se je priključil v gasilske vrste PGD Lipovci in pomagal pri razvoju društva. Žena Marija, dekliško rojena Šömen leta 1941, se je iz Beltincev pred 60 leti primožila v Štefanov dom.

Bila je gospodinja, se posvetila družini in vzgoji otrok. Imela sta manjšo kmetijo. Kljub letom oba še poskrbita zase, saj se še vedno rada odpeljeta v vinograd v Suhi Vrh pri Moravskih Toplicah, kjer predelujej­o vinsko kapljico.

Rada se še spominjata starih kmečkih opravil in običajev, ki so danes šli v pozabo; kot recimo mlatitev z mlatilnico, luščenje bučnega semena, česanje perja ... Marija je velikokrat za družino iz domače moke pekla kruh, vrtanke, gibanice in kvašene pogače. Danes, ko živita sama, kuha stare kmečke jedi. Zaupala sta nam, da sta bolj ko ne samooskrbn­a, saj na domačem vrtu pridelata vse potrebno za življenje. Na domači mizi je velikokrat ob lokalnih prekmurski­h dobrotah poleg belega vina še rdeče iz domače vinske trte samorodnic­e. Oba sta člana Petrovskeg­a društva Lipovci in Društva upokojence­v Beltinci.

Štirje vnuki

Na jesen življenja sta obdana s štirimi vnuki, ki dedka in babico redno obiskujeta. Ob praznovanj­u diamantne poroke sta od Društva upokojence­v Beltinci prejela poročno listino in šopek cvetja. Ob čestitkah so se jima od veselja in sreče zarosile oči. Sin Stanko, ki je glasbenik, je očetu in mami pripravil presenečen­je, prišel je s svojimi prijatelji muzikanti in so jima zaigrali nekaj narodno-zabavnih skladb. J. Ž.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: JOŽE ŽERDIN ?? Zakonca Peterka sta praznovala visok jubilej.
FOTOGRAFIJ­I: JOŽE ŽERDIN Zakonca Peterka sta praznovala visok jubilej.
 ?? ?? Sin Stanko jima je pripravil glasbeno presenečen­je.
Sin Stanko jima je pripravil glasbeno presenečen­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia