Slovenske Novice

Imperativ Na eks

- LARA PAUKOVIČ

Približno v času, ko se v mesta in trgovske centre dokončno naselijo božične dekoracije, se začnejo vsepovsod pojavljati tudi različni priporočil­ni seznami daril.

Najdemo jih v revijah (zanjo/zanj/za tvojo mamo/za najboljšo prijatelji­co/za sodelavca), na spletnih straneh in blogih, na instagramu in tiktoku, kjer uporabnice in uporabniki brez sramu prosijo »Božička«, naj jim že vendar prinese Dysonov kodralnik za lase, zadnji iphone, sveče diptique (ena stane približno 60 evrov) ali ikonični pulover Ralph Lauren.

Vsi ti seznami so pospremlje­ni še s priporočil­nimi napotki za božično dekoracijo, testi v stilu »Katera dekoracija ti najbolj odgovarja?«, vodniki po smrečicah, da bo vaša najlepša daleč naokoli, in podobno.

Zelo enostavno je pasti v to miselnost, to potrošnišk­o vzdušje. Božič ne nazadnje že dolgo, pravzaprav odkar vem zase, ni primarno praznik miru in družinskih trenutkov, pač pa praznik – daril. Spomnim se navdušenja ob velikih paketih, kadar sva jih s sestro v otroških letih našli pod božičnim drevesom in nato primerjali, kaj sva dobili. Pa pogovorov v šoli, kaj ti je prinesel Božiček. Pa pozneje, ko si začel služiti prvi denar, kalkuliran­ja, kaj boš kupil staršem in prijatelje­m, da bodo imeli občutek, da ti je resnično mar. Razmišljan­ja, ali je treba vsakemu, s katerim se dobiš na kuhančku, prinesti neko »malenkost« (ki potem seveda ni malenkost, ampak se kar tekmuje, kdo da več). In tako dalje.

Po svoje je sprevrženo, da te naše obsedenost­i s kapitalist­ičnim božičnim bliščem in obiljem ne zaustavi nič: ne korona, ki nam je za dve leti vzela možnost uživanja v božiču, ne vojna, ki se za marsikoga dogaja »nekje daleč stran«, ne vsesplošna draginja in energetska kriza, zaradi katere Dars na primer ugaša luči na avtocestah, v centru Ljubljane pa zvečer vse žari, kot da smo sredi največje blaginje. Med opazovanje­m prazničnih okrasitev – ki jih, se mi zdi, zdaj konzumiram­o še hlastneje, ker

Ko spremljate bleščeče sezname in razmišljat­e, kaj vse si želite ali si želijo vaši dragi, ne pozabite imeti v mislih tudi ljudi, ki jim bo ob vsem tem veselju in razsipnost­i božiča še težje.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Zelo enostavno je pasti v potrošnišk­o vzdušje.
FOTO: GETTY IMAGES Zelo enostavno je pasti v potrošnišk­o vzdušje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia