Slovenske Novice

Božična večerja ne bo zastonj

Otroci in vnuki morajo Caroline Duddridge za praznični obrok odšteti do 17 evrov Gre za pošteno porazdelit­ev stroškov med vse nas, trdi 63-letnica Caroline Duddridge se je za ta korak odločila po smrti moža.

- • A. B.

CARDIFF Božična večerja je za mnoge še vedno tisti trenutek v letu, ko se za skupno mizo zbere ožja ali pa kar širša družina. Hrane in pijače nikakor ne manjka, kaj šele druženja in veselja ob vnovičnem snidenju svojcev. Tako razmišljaj­o tudi člani družine 63-letne vdove Caroline Duddridge,az vnaprejšnj­im zavedanjem, da srečanje ne bo zastonj. Britanka namreč od svojih petih otrok in šestih vnukov že od leta 2016 zahteva, da ji za božično večerjo vnaprej nakažejo denar. »Na svojem bančnem računu novembra preverim, kdo ga je že nakazal,« razloži in doda, da nato tistega, ki tega še ni storil, opomni, naj to stori do prvega decembra. »Vem, da bodo nekateri jamrali in iskali izgovore, kot 'nisem še dobil plače' ali 'imam zablokiran račun' oziroma 'lahko plačam čez en teden'. Ampak na koncu bom od njih prejela denar za obrok,« pravi Duddridgeo­va. V pogovoru za britanski Sun je zatrdila, da so se njeni otroci, stari 37, 34, 32, 29 in 24 let, pa tudi vnuki na to že navadili. »Morda nekateri menijo, da je kruto za takšno večerjo od otrok zahtevati denar, a menim, da gre za pomembno življenjsk­o lekcijo,« nadaljuje 63-letnica in še, da se na večerjo zelo dobro pripravi. Veliko ur si vzame za to, kaj bo skuhala, pa tudi kje in po kakšni ceni bo kupila določene sestavine. Letos, ko so šle cene v nebo, je to, kot poudarja, še kako pomembno.

Po smrti moža leta 2015 je ostala le s svojo pokojnino. »Tako kot druge mame in babice, ki pripravlja­jo božično večerjo, si jaz ne morem privoščiti tega, da bi lahko sama financiral­a vso večerjo, hkrati pa poskrbela še za darila.« Vsak otrok ji mora do 1. decembra nakazati 17 evrov, štirje vnuki (en star 12 let, trije pa po devet let) po 6 evrov, triletna vnuka po tri evre. Njeni gostje za ta znesek dobijo obrok, pri katerem lahko predhodno sodelujejo s predlogi. Pa tudi vino, brezalkoho­lne pijače, božične krekerje, oreščke in sir. Da je večerja res praznična, poskrbi z dekoracijo. Zaveda se, da jo zaradi zaračunava­nja marsikdo kritizira, a s tem se ne ukvarja. »Ne gre za to, da bi si rada nagrabila denar, ampak le za smiselno načrtovanj­e proračuna in pošteno porazdelit­ev stroškov med vse nas,« sklene Caroline.

evre morata za večerjo odšteti tudi 3-letna vnuka.

 ?? ?? Svojim otrokom in vnukom zaračuna božično večerjo.
Svojim otrokom in vnukom zaračuna božično večerjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia