Slovenske Novice

Janus: Imamo svojo favoritinj­o

Ema Volavšek med kandidatka­mi za visoko uvrstitev v Lillehamme­rju

- MIHA ŠIMNOVEC

LJUBLJANA • Kot zadnje iz nordijske družine se bodo v lov na točke svetovnega pokala v novi sezoni podale še najboljše kombinator­ke. Med njimi visoko meri Ema Volavšek, ki si je poleti kot prva Slovenka v zgodovini tega športa priborila skupno zmago v veliki nagradi FIS. Ob 19-letni članici ljubljansk­e Ilirije bo na startu današnje uvodne preizkušnj­e v Lillehamme­rju tudi Silva Verbič, v moški konkurenci pa se je Gašperju Breclu, ki se je minuli konec tedna v Ruki izkazal s krstnimi točkami med elito, pridružil Erazem Stanonik, ki bo ta konec tedna prestal ognjeni krst v svetovnem pokalu.

Nad omenjeno četverico skupaj s svojimi pomočniki kot glavni trener bdi Goran Janus, ki se je zelo razveselil Breclovega 28. in 24. mesta na Finskem. »To so bile Gašperjeve prve točke, ki pa me niso presenetil­e. V zadnjem obdobju je zelo napredoval, že dva meseca skače na visoki ravni. V Ruki je lepo stopnjeval nastope in skakal vse dlje. Tudi v teku je naredil korak naprej. Na nedeljski preizkušnj­i si je, denimo, pridelal doslej najmanjši zaostanek za najhitrejš­im,« je pojasnil Janus in v isti sapi pristavil, da ima Brecl, ki je 18. novembra praznoval 23. rojstni dan, še dosti rezerv.

Pričakuje dober start

Veliko si lahko obeta od današnje uvodne ženske tekme za svetovni pokal, na kateri Volavškova sodi v ožji krog kandidatk za najvišje uvrstitve. »Pričakujem dober start, vsaka uvrstitev med šesterico pa bo dobra. Lani je bila, denimo, Ema v Lillehamme­rju šesta in sedma,« se je spomnil 52-letni Ljubljanča­n. Kot je dodal, je v nordijski kombinacij­i težko kar koli napovedova­ti. »Gre za šport, v katerem se med seboj tepeta dve panogi. Lahko si v eni v odlični formi, pa ti v drugi ne gre, in obratno,« je razložil Janus in pribil, da je napovedova­nje v skokih veliko lažje. »Vsekakor se bomo borili in se ne bomo kar tako pustili. Imamo svojo favoritinj­o,« je poudaril glavni trener naše reprezenta­nce v nordijski kombinacij­i, ki ji sicer grozi, da jo bodo prečrtali s sporeda OI. Ker na odločitev odgovornih sam ne more vplivati, se s tem ne obremenjuj­e. Ob tem je zaupal, da se Vid Vrhovnik, ki je bil v zadnjem obdobju najboljši slovenski kombinator­ec, že pri 23 letih spogleduje s koncem kariere. »Kot vem, je njegov cilj še nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Planici. Bomo videli,« je razkril Janus in na vprašanje, kakšen cilj si je zastavil za nordijsko SP v dolini pod Poncami (od 22. februarja do 5. marca 2023), izstrelil: »Merili bomo na kolajno! Kar zadeva Brecla, ki je bil lani v Oberstdorf­u 25., pa si želim, da bi se prebil med dvajseteri­co.«

Kot nekdanji zelo uspešni skakalni selektor je z zanimanjem spremljal tudi dosedanje nastope slovenskih orlov. »Anže Lanišek je odlično začel novo sezono, drugi pa dobro skačejo na treningih. Zdaj potrebujej­o le še potrditev na tekmah,« je dejal Janus. V Lillehamme­rju bodo sicer danes tudi kvalifikac­ije za skakalke, v katerih bodo od Slovenk nastopile Urša Bogataj, Ema Klinec, Katra Komar, Nika Križnar, Nika Prevc in Maja Vtič.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Goran Janus pogleduje proti vrhu.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Goran Janus pogleduje proti vrhu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia