Slovenske Novice

Hrvati poslali bronaste domov

Naši južni sosedi v osmino finala SP z remijem brez golov z Belgijo

- AL RAJAN • EDUARDO BROZOVIČ

Pred štirimi leti so srebrni nogometaši Hrvaške in bronasti Belgijci na svetovnem prvenstvu zaostali le za šampioni iz Francije, v Katarju so se morali spopasti za preživetje na mundialu že v skupini F – za Marokom. V odločilnem dvoboju za preboj v osmino finala so Belgijci nujno potreboval­i zmago, a so za popotnico domov iztržili zgolj remi brez golov. V treh nastopih so dosegli le enega, v Rusiji 2018 so jih v svoji skupini zabili kar devet.

»Zaslužili smo si napredovan­je, saj smo v zadnjih dvobojih s Kanado in Belgijo igrali dobro. Danes nam ni bilo lahko, saj smo imeli odličnega tekmeca, ki sodi v najožji svetovni vrh. Presrečni smo, saj smo preživeli težak spopad, v katerem je imelo nasprotno moštvo nekaj lepih priložnost­i. Na igrišču smo pustili vse, kar smo imeli, in dobili pomembno nagrado. Niti naši naslednji oviri ne bo lahko,« je po osvojitvi drugega mesta v skupini ocenil Luka Modrić.

Hrvaški kapetan se je vnovič odlikoval s svojo značilno igro, hitro pa se je znašel tudi v središču pozornosti. Sodnik Anthony Taylor je namreč že v 15. minuti dosodil enajstmetr­ovko za Hrvaško, a ko se je Modrić pripravlja­l, da bo premagal klubskega soigralca pri madridskem Realu Thibauta Courtoisa v belgijskih vratih, je Anglež s pomočjo VAR razveljavi­l odločitev zaradi prepovedan­ega položaja pred prekrškom nad Andrejem Kramarićem.

Lukaku tragični junak

V nadaljevan­ju je bila tekma s statističn­ega vidika dokaj izenačena. V drugem polčasu je belgijsko igro poživil robustni napadalec Romelu Lukaku, a postal tragični junak dneva. V 60. minuti je zatresel vratnico, nato pa imel še nekaj lepih priložnost­i. Najlepšo tik pred iztekom rednega igralnega časa, ko z neposredne bližine ni zmogel potisniti žoge v prazna hrvaška vrata. Našim južnim sosedom so za izločilno soočenje z zmagovalce­m skupine E zadostoval­i zmaga nad Kanado s 4:1 ter neodločena izida z Marokom in Belgijo brez golov, zato se zavedajo, da bodo morali večji delež prispevati tudi napadalci.

Štoper Joško Gvardiol je po novi odlični predstavi poudaril: »Kakšen gol bi lahko zabili že tokrat, saj smo imeli dovolj lepih izhodišč. Toda na koncu moramo biti zadovoljni tudi s točko, saj so nas Belgijci v finišu pošteno stisnili. Proti Lukakuju je bilo težko, saj vsi vemo, kako je telesno močan. Toda ko se borimo kot eden, najdemo rešitve za vse neugodne položaje.«

Prvo mesto v zahtevni skupini je nepričakov­ano osvojil Maroko, ki je za konec ugnal Kanado z 2:1.

 ?? FOTO: ALBERT GEA/REUTERS ?? Luka Modrić je napredovan­je proslavil s svojimi otroki.
FOTO: ALBERT GEA/REUTERS Luka Modrić je napredovan­je proslavil s svojimi otroki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia