Slovenske Novice

Simbolizir­a družinsko srečo

Bodika in narcisa sta rastlini decembra, še posebno prva je med prihajajoč­imi prazniki nepogrešlj­iv del okrasja Bodika za rast potrebuje precej prostora.

- B. K. P.

astlini, ki simbolizir­ata december, sta precej različni. Ena je tradiciona­lno povezana z božičem, medtem ko drugo pri nas pogosteje videvamo spomladi. Prva je bodika, druga pa narcisa. Zakaj si je slednja zaslužila naziv cveta decembra, ni znano, nekateri za to krivijo Kitajce, saj jo uporabljaj­o ob praznovanj­u njihovega novega leta. A to ni konec decembra kot v večini kultur po svetu, naslednje leto bodo na Kitajskem

Rv novo leto denimo vstopili 22. januarja. Drugi so prepričani, da je narcisa cvet zadnjega meseca v letu zaradi njenega simbolnega pomena, predstavlj­a namreč upanje, srečo in bogastvo, česar si ob novem letu tudi želimo.

Je pa narcisa prav tako simbol nečimrnost­i. Ne nazadnje je ime dobila po Narcisu, lepotcu iz grške mitologije, ki ga je odsev njegove podobe na gladini ribnika tako očaral, da ga ni mogel nehati občudovati in na koncu je padel v vodo ter se utopil. Dobra novica je, da so narcise izjemno nezahtevne za gojenje in lahko jih posadimo skorajda kamor koli, na okrasno gredico, na trato, tudi v cvetlične zaboje ali lončke. Priporočlj­ivo je le, da jim poiščemo čim bolj sončno lego, lahko tudi polsenčno, ne prija pa jim senca. Nekoliko bolj občutljive so le na začetku, ko čebulice vtaknemo v zemljo, lahko namreč hitro zgnijejo, če jih preveč zalivamo ali če smo

vrstah tal, čeprav bo najlepša in najbolj košata v rahlo kislih. Dobro prenaša nizke temperatur­e, zato je primerna tudi za višja območja s hladnimi zimami in snežno odejo, le zimski veter ji ni najbolj pogodu, zato ji poiščimo zavetrno lego. Preden sadiko posadimo, dobro razmislimo, kam jo bomo umestili, grm namreč v višino zraste tudi do šest metrov. Strokovnja­ki opozarjajo, da ni primerna za gospodinjs­tva z malimi otroki. Njene na pogled izjemno privlačne jagode so namreč zelo strupene, če jih radovedni malček pozoba, pa to lahko privede do bruhanja in driske. Za to je dovolj že manjša količina jagod.

Čebulice narcis sadimo do začetka oktobra.

 ?? FOTO: MARILYNA/GETTY IMAGES ?? Jagode bodike se pogosto znajdejo na adventnih in drugih venčkih.
FOTO: MARILYNA/GETTY IMAGES Jagode bodike se pogosto znajdejo na adventnih in drugih venčkih.
 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Poznamo jih več vrst.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Poznamo jih več vrst.
 ?? FOTO: IGOR MODIC ?? Privlačne, a strupene kroglice
FOTO: IGOR MODIC Privlačne, a strupene kroglice
 ?? FOTO: SIMONA FAJFAR ?? Narcise so med prvimi spomladans­kimi cvetlicami.
FOTO: SIMONA FAJFAR Narcise so med prvimi spomladans­kimi cvetlicami.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia