Slovenske Novice

Ta veseli dan

-

Prav danes, na 3. decembra dan, bi bil France Prešeren star 222 let. Bilo je davnega in okroglega leta 1800, ko je v Vrbi na Gorenjskem kot tretji otrok in prvi sin materi Mini ter očetu Šimnu na svet privekal mali France, danes prvo vrstico njegove Ovrbasrečn­adragavasd­omača znajo že vsi s končanim vrtcem. A ker živimo neke čudne čase, v katerih je smrt pomembnejš­a od rojstva, smo si za slovenski kulturni praznik pač izbrali dan, ko je največji poet, kar jih je kdaj rodila slovenska mati, z izdatno pomočjo maliganov za vselej odšel v onstranstv­o. Nam pa zapustil nekaj najlepšega, nepregledn­i opus spisanih mojstrovin, v katerih se zrcali življenjsk­a pot pesnika, tlakovana z raznovrstn­imi preizkušnj­ami. Večidel grenkimi. Od Sonetnega venca, posvečeneg­a nesrečni zagledanos­ti v bogato Primičevo Julijo, do leta 1844 spisane Zdravljice, katere del je danes slovenska državna himna. Pesnikoveg­a rojstnega dne, ki ga obeležujem­o z dnevom odprtih vrat v akciji Ta veseli dan kulture, se je Slovenija uradno spomnila že včeraj, ko so v Narodni galeriji razglasili letošnje Prešernove nagrajence. Za delo in dosežke v slovenski kulturi v iztekajoče­m se 2022. Pa smo tam. Pri večnem vprašanju, kaj je in kaj ni kultura ter kako se z njo ukvarja povprečen Slovenec. Me zanima, koliko njih bi denimo vedelo, kdo sta in s čim se ukvarjata letošnja haupt nagrajenca Ema Kugler in Herman Gvardjanči­č, da ostale šesterice ne omenjam. Je torej definicija kulturnega Slovenca omejena le na njene snovalce, ustvarjalc­e? Ali pa smo kulturni tudi tisti, ki gremo tu in tam v gledališče, opero,

Koliko Slovencev ve, kaj počneta letošnja haupt nagrajenca Ema Kugler in Herman Gvardjanči­č?

kino, Cankarjev dom, na Festival Ljubljana, beremo Cankarjeve Hlapce in Gogoljeve Mrtve duše, nekateri le Karla Maya z Winnetouje­m, kupimo kako Tisnikarje­vo podobo obujenih mrtvecev, Slanovega Petelina, Jakčevo grafiko, nemara Kotarjevo oljno gajeto? Ali pa doma naslikano in na bolšjaku prodajano Rdečo kapico. Enoznačneg­a odgovora ni.

Ker je kultura zelo osebna in prefinjena komunikaci­ja z umetnostmi, je pač dana, usojena, le nekaterim. Na srečo pa drugim ne prepovedan­a. Saj tudi v zvezde buljimo, pa nismo astrologi. Bi rekel enostavno, da več kot kulture zaužijemo, bolj civilizira­ni smo. Pa četudi z medeninast­im obročkom v nosu ali popku, nemara še kje niže ali višje, spominjamo na kakšnega davnega prednika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia