Slovenske Novice

Iz zapora v izgon

Nizozemec sredi Portoroža zabodel Makedonca V arestu bo sedel štiri leta in pol

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si •

KOPER Težak je 110 kilogramov, visok nekaj manj kot dva metra, obvlada borilne veščine. Če bi, kot je prepričan 28-letni Nizozemec Anthonie Johannes Brian Boerkamp, 17. julija lani pred enim od portoroški­h lokalov res želel napasti takrat 32-letnega Zdravka Gazinkovsk­ega iz Makedonije, z začasnim prebivališ­čem v Luciji, mu zato tega ne bi bilo treba storiti z nožem. Uporabil bi lahko le svoje močne roke. Takšen zagovor, v katerem je zatrdil še, da tistega dne s seboj sploh ni imel noža, mlademu Nizozemcu na koprskem okrožnem sodišču ni prav nič pomagal. Zaradi poskusa uboja ga je doletela štiri leta in pol dolga zaporna kazen. Hkrati pa še triletni izgon iz države. Boerkamp se je v sodni dvorani, ko je od sodnice Barbare Franca slišal, kakšna usoda ga čaka pri nas, začel posmehovat­i. Na neprimerno vedenje je sodnica, kot so poročali kolegi s Primorskih novic, opozorila tudi odvetnika Aljošo Štamparja Strojina. Ta se je ob pojasnjeva­nju sodbe nasmihal. A odvetnik ji ni ostal dolžan, saj ji je dejal, da ga očitno ne želi v sodni dvorani, in je zato odšel. Le nekaj trenutkov za tem se je začel razburjati še Nizozemec, češ da ne bo več v dvorani, in se je s pravosodni­ma policistom­a vrnil v pripor.

Nizozemec je tako, kot je odločilo sodišče, kriv, da je 17. julija 2021 ponoči v Portorožu

med prepirom z nožem na preklop dvakrat zabodel makedonske­ga državljana. Proti njegovemu prsnemu košu in ledvenemu delu je najmanj dvakrat sunkovito zamahnil. Z rezilom, ki je bilo dolgo deset centimetro­v, mu je povzročil dve rani. »Med prepirom je vzel nož in me zaštihal,« je takratne trenutke marca letos na sodišču podoživlja­l Gazinkovsk­i. Pred tem je namreč omenjeni Nizozemec s prijatelje­m poskušal priti v nočni lokal, a ju varnostnik­i zaradi njunega vedenja niso spustili. V bližini sta najprej srečala prijatelja Zdravka G. in z njim poskušala vzpostavit­i stik. A ko je Makedonec opazil, da sta z njegovim mlajšim in manjšim prijatelje­m dva večja in glasna moška, ki govorita angleško, se je zanj zbal. Vprašal ju je, ali je kakšen problem. Očitno pa je to zmotilo obtoženega in začelo se je prerivanje, med katerim je Boerkamp z nožem zamahnil proti Zdravku G. »Večkrat me je porezal, potem pa sta oba moška pobegnila proti plaži,« je dejal Gazinkovsk­i. »Nisem čutil vbodov,« je navedel že v preiskavi.

Našli nož, a brez sledov

Obtožencev zagovornik je v zaključnih besedah poudaril, da bi moralo sodišče Nizozemca oprostiti obtožbe, saj da tožilstvu ni uspelo dokazati kaznivega dejanja poskusa uboja. Kvečjemu bi lahko šlo le za povzročite­v lahke telesne poškodbe, za kar pa bi, kot je menil odvetnik, sodišče obtoženemu lahko prisodilo nižjo, pogojno kazen. »Življenje oškodovanc­a v nobenem primeru ni bilo ogroženo. Izvedenec je poudaril, da poškodbe niso segale v telesno votlino,« je spomnil odvetnik in še, da ni bil poškodovan noben vitalni organ. Nizozemcu so po dejanju v bivalnem delu tovornjaka, kjer je spal, res zasegli nož. A na njem niso našli bioloških sledi napadanega. To pa se sodnemu izvedencu medicinske stroke ni zdelo prav nič nenavadneg­a. Kot je spomnila sodnica, je izvedenec za to navajal več razlogov. In sicer da koža ob stiku z rezilom ne zakrvavi takoj, pa da je sunek z nožem sunkovit in je lahko le kratek čas v stiku s kožo. Lahko pa da je obtoženi nož obrisal in opral. Kazen, ki jo je na koncu dobil 28-letnik (na Nizozemske­m je že bil obsojen, tudi zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja), je tudi zato, ker je imelo kaznivo dejanje lažje posledice, pod predpisano spodnjo mejo za poskus uboja. Pa tudi manj, kot je zanj zahtevala tožilka Vesna Medica. Ta bi ga v zapor strpala za pet let in pet mesecev. Določila bi mu tudi štiri leta izgona iz države. Obtoženi do pravnomočn­osti sodbe ostaja v priporu.

Ð

 ?? FOTO: ALEKSANDER BRUDAR ?? Anthonie Johannes Brian Boerkamp je jezen odšel s koprskega sodišča.
FOTO: ALEKSANDER BRUDAR Anthonie Johannes Brian Boerkamp je jezen odšel s koprskega sodišča.
 ?? FOTO: LUFTKLICK/GETTY IMAGES ?? Med prepirom ga je zabodel.
FOTO: LUFTKLICK/GETTY IMAGES Med prepirom ga je zabodel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia