Slovenske Novice

Miličnik izumil stroj za trenje lešnikov

Branko Kjuder izdal monografij­o Jaz in moj čas V pokoju z ženo Sonjo urejata vrt in sadovnjak

-

DUTOVLJE • Upokojeni miličnik Branko Kjuder je pred številnim občinstvom na Bunčetovi domačiji v Dutovljah predstavil svojo obsežno monografij­o z naslovom Jaz in moj čas, v kateri je na 460 straneh s približno tisoč fotografij­ami zajel dobrih sedem desetletij svojih spominov, dogodkov tako v zasebnem kot tudi službenem življenju pa tudi dogajanje v družbi in utrip Krasa in Kraševcev.

Tajno skladišče

V razgovoru s pesnikom in pisateljem Davidom Terčonom, ki je prav tako kot avtor knjige služil vojaščino v šoli rezervnih častnikov pehote v Bileči ter konec leta zaključuje vodenje programov v Kosovelove­m domu v Sežani, je razkril svojo osebno zgodbo, ki se je sicer začela z rojstvom leta 1950 v Ljubljani, a je do osmega leta živel v Kazljah, se nato preselil v Štorje in Sežano, zdaj pa živi v Dutovljah, kjer si je z ženo Sonjo ustvaril topel dom, ki je bil v času osamosvoji­tvene vojne za Slovenijo tajno skladišče orožja policije. Branko, ki se je šolal za orodjarja v Kranju in nekaj časa delal v sežanski tovarni radijskih sprejemnik­ov Iskri, je poklicno pot med letoma 1974–1998 posvetil milici. Kar 10 let je bil predsednik sežanskega društva upokojence­v, ki ga je pozneje prevzel bivši sežanski župan Ivan Vodopivec, in 12 let je vodil Turistično društvo Dutovlje, to je z marljivo predsednic­o Nevo Filipčič tudi organizira­lo tokratno predstavit­ev Kjudrove knjige v Dutovljah in mu izročilo prisrčno spominsko darilo. To je bila avtorjeva knjiga, v katero so se podpisali člani dutovskega turistične­ga društva, ki je kot sežansko društvo upokojence­v v času njegovega predsedova­nja prejelo priznanje občine Sežana.

Vsem zbranim je položil na srce, naj bodo radovedni, naj raziskujej­o svoj rod in življenje, fotografir­ajo in zbirajo fotografij­e za bodoče rodove. Namestnik Policijske­ga veteranske­ga društva Sever za Primorsko in Notranjsko Jožef Muhič mu je ob izidu knjige izročil posebno priznanje. Avtor je svojo podpisano knjigo poklonil zaslužnim posameznik­om in organizaci­jam oziroma institucij­am, ob TD Kras in DU Sežana tudi dutovskemu župniku Gašperju Lipuščku in novemu sežanskemu županu Andreju Sili. Avtor se v prostem času posveča družini, z ženo urejata vrt in sadovnjak, veliko gobarita in skrbita za urejeno okolico svojega doma. Branko je tudi inovator in tako si je sam izdelal nekaj različnih pripomočko­v. V vrtu so zrasli lešniki, naredil je stroj za njihovo trenje in prepihalni­k za odstranjev­anje luščin. OLGA KNEZ

strani ima knjiga.

 ?? ?? Branko Kjuder (stoji) z Davidom Terčonom in Nevo Filipčič, dolgoletno predsednic­o KS Dutovlje
Branko Kjuder (stoji) z Davidom Terčonom in Nevo Filipčič, dolgoletno predsednic­o KS Dutovlje
 ?? FOTOGRAFIJ­I: OLGA KNEZ ?? Avtor in predsednik DU Sežana Ivan Vodopivec
FOTOGRAFIJ­I: OLGA KNEZ Avtor in predsednik DU Sežana Ivan Vodopivec

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia