Slovenske Novice

Panom in petelinom

- TANJA JAKŠE GAZVODA

li novo športno dvorano, prenovili atletsko stezo ter nogometno igrišče z umetno travo in razsvetlja­vo.

Kultura na visoki ravni

Dejstvo, da se ta podgorjans­ka šola že več kot desetletje in pol ponaša z nazivom kulturna šola, vedno znova odseva pri kulturnih prireditva­h, tudi na nedavni slavnostni akademiji. Scenaristk­a in režiserka Lucija Kuntarič je tokrat navdih za prireditev našla v bogati snovni in nesnovni dediščini šentjernej­ske doline. Tudi s pomočjo zgodbe o Petru Panu, v kateri so poleg učencev sodelovali zaposleni šole, je vtkala številne značilnost­i domačih krajev; podobe pleterskih menihov, gorjanskih vil in velikanov, kasaških konj in nepogrešlj­ivega šentjernej­skega petelina. Predstavlj­eni sta bili raznolikos­t kulturnih dejavnosti na šoli in predanost sedanjih in nekdanjih učencev ter učiteljev. Prireditev so sooblikova­li glasbeniki Jernej Šuštaršič, Jernej Zoran, Miro Tomšič, Matic Franko, glasbena zasedba

Petelin, pevca Nina Šalamon in Albin Jordan, dekliška vokalna skupina nekdanjih učenk, Šentjernej­ski oktet, plesna skupina Harlekin pod vodstvom Dušanke Požgaj, artista na hoduljah, mladinska gledališka skupina DiLeo, učiteljska gledališka skupina, mladinski in otroški pevski zbor OŠ Šentjernej in otroška folklorna skupina Šentlora pod mentorstvo­m učiteljice Maje Miklavž Sintič, prireditev pa je vodila nekdanja učenka Neža Cerinšek. Nastopajoč­ih je bilo toliko, da je bil na koncu ob skupinskem priklonu veliki oder Kulturnega centra Primoža Trubarja skoraj premajhen za vse nastopajoč­e. Gost akademije je bil tudi državni sekretar na šolskem ministrstv­u dr. Darjo Felda, ki je v pozdravu poudaril, da imamo v naši državi enega najvarnejš­ih, najbolj vključujoč­ih in najboljših šolskih sistemov na svetu, je pa bil navdušen nad kreativnos­tjo, vključenos­tjo in možnostmi za izražanje talentov otrok in odraslih, kar je opazil že pri dogajanju na odru in podpori v občinstvu.

Šola ni le ustanova za predajanje znanja generacija­m učencev in učenk, ampak predstavlj­a steber blaginje, stabilnost­i in razvoja Šentjernej­a ter širšega okolja.

 ?? ?? Režiserka Lucija Kuntarič je v dogajanje na odru vključila več lokalnih posebnosti, tudi pleterske menihe.
Režiserka Lucija Kuntarič je v dogajanje na odru vključila več lokalnih posebnosti, tudi pleterske menihe.
 ?? ?? Za pogostitev ob koncu akademije so poskrbeli v šentjernej­ski Pivnici Liga.
Za pogostitev ob koncu akademije so poskrbeli v šentjernej­ski Pivnici Liga.
 ?? ?? Prireditev je bila tudi prava paša za oči.
Prireditev je bila tudi prava paša za oči.
 ?? ?? Šolski pevski zbor
Šolski pevski zbor

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia