Slovenske Novice

Vingegaard ni ujezil Pogačarja

Po štirih tednih oddiha je kolesarski as nared za nove izzive Sezono 2023 bo morda začel na nižjih vrtljajih kot minule

- LA NUCIA • M. H.

Na cestah Coste Blance te dni mrgoli kolesarjev, poklicnih in ljubiteljs­kih, vendar le eden med njimi je številka ena na svetu. Tadej Pogačar, ki ga je včeraj v hotelu v La Nucii obkolila kolesarska sedma sila z vsega sveta. Ni ji še podrobno razkril, na katerih dirkah bo nastopil v letu 2023, vendar je potrdil, da so njegovi načrti zelo podobni kot minula leta. Dirkati in zmagovati, če bo le možno tudi na Touru, ki mu je letos po dveletni prevladi ušel iz rok.

Za Pogačarjem sta dva meseca brez dirk, sezono je zaključil z zmago na dirki po Lombardiji 8. oktobra. Sledile so počitnice v Kolumbiji in vse skupaj štirje tedni odklopa od dirkaškega življenja, ki mu jih je predpisal njegov trener Iñigo San Millan. Je bilo to dovolj, da je s telesom in dušo že pri stvari? »Za mano so ene najbolj zanimivih počitnic doslej, gotovo se bom še vrnil v Kolumbijo. Ta čas je bil zame produktive­n, že tri tedne sicer treniram, a sem sproščen, glava je spočita in pripravlje­na na izzive, ki me čakajo v naslednji sezoni,« je Pogačar že pograbil za delo skupaj z moštvenimi kolegi iz ekipe UAE, s katerimi je v Španijo prispel konec minulega tedna, tu pa bo do 21. decembra.

To je čas za dolge treninge na kolesu in tudi za zadnje dogovore, kdo bo kje dirkal v prihodnjem letu. Šušljalo se je o spremembah v njegovem koledarju v primerjavi z minulimi leti, vendar Pogačar tega ni potrdil, a tudi ne kategoričn­o zanikal. »Nič še ni stoodstotn­ega, vendar bo moj koledar bržkone kopija lanskega,« je dejal 24-letni šampion s Klanca pri Komendi, ki je zadnji dve sezoni začel z zmagama na dirki po Združenih arabskih emiratih, domovini pokrovitel­jev njegove ekipe. Zato je moral na start vedno priti nabit kot puška, na vrhuncu pripravlje­nosti že sredi februarja. Morda je bil letos tudi to kamenček v mozaiku, ki mu je odnesel tretjo zaporedno zmago na Touru, ki se je je tokrat veselil Jonas Vingegaard.

»Morda tokrat ne bom na prve dirke prišel v vrhunski pripravlje­nosti. Morda pred dirko po ZAE, ki je že sama po sebi dobra priprava, ne bom opravil višinskih priprav. Morda bom zato bolje pripravlje­n za največje cilje. Letos sem bil dober že januarja in februarja. Zato sem tokrat pozneje začel trenirati,« ja manjšo spremembo nakazal Pogačar, ki zanika, da se bo zanj leta 2023 vse vrtelo okoli tega, kako se »maščevati« Vingegaard­u.

Giro in Tour za konec kariere

»Vingegaard­a se ne bojim, tako kot nobenega drugega kolesarja. Je pa eden od več nevarnih tekmecev, na katere moramo biti pozorni. Poleg tega v naši ekipi ni projekta, kako ugnati Vingegaard­a. Tu so tudi drugi kolesarji, ki prihajajo. Vedno mlajši so in nikoli ne veš, kdo te lahko premaga naslednjo sezono,« se Pogačar ne prepušča čustvom. Tudi jezi ne, po kateri so ga povprašali novinarski kolegi.

»Nisem jezen, ker sem bil letos 2. na Touru, sem pa zelo motiviran za to, da prihodnje leto spet zmagam,« novo bitko za rumeno majico napoveduje kapetan ekipe UAE, ki ostaja osredotoče­n na francoske ceste. Za italijansk­e, četudi je prihodnje leto na sporedu mamljiva etapa na Svetih Višarjah, še ni napočil pravi čas.

»Lahko bi nastopil na obeh dirkah, težko pa je na obeh zmagati. To je velik napor za telo. Morda bi lahko zmagal na obeh dirkah, vendar bi gotovo čutil posledice. Morda bi potem kar končal kariero,« je bolj za šalo kot zares dejal Pogačar.

 ?? ??
 ?? FOTO: MIHA HOČEVAR ?? Tadej Pogačar se na španskih cestah pripravlja na novo sezono.
FOTO: MIHA HOČEVAR Tadej Pogačar se na španskih cestah pripravlja na novo sezono.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia