Slovenske Novice

Izboljša kognitivne sposobnost­i

Držimo se priporočil

- Ema Bubanj

Potrebe po cinku so večje pri tistih, ki imajo slabo absorpcijo hranil zaradi prebavnih bolezni, vegetarija­ncih in odvisnih od alkohola.

ink je mineral, ki je prisoten v vseh telesnih tekočinah in tkivih ter igra pomembno vlogo v našem telesu. Izjemno pomemben je za normalno rast in razvoj organizma ter celjenje ran, pomaga pa tudi pri kognitivni, nevrološki in reprodukti­vni funkciji, skrbi za normalno delovanje imunskega sistema in pripomore k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, kože in nohtov.

»Cink najdemo predvsem v hrani živalskega izvora, največ ga je v ostrigah, mesu,

Cjetrih, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, ribah, kvasu in žitu. Vsebujejo ga tudi rastlinska živila, vendar je njegova absorpcija omejena zaradi prisotnost­i fitatov v rastlinah. Telo lahko cink absorbira le v majhnih količinah, od 20 do 30 odstotkov celotne količine, ki jo užijemo s hrano,« pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednic­a Lekarniške zbornice Slovenije. »Sodeluje pri presnovi makrohrani­l in vitamina A, sintezi beljakovin in DNK ter celični delitvi in ščiti pred oksidativn­im stresom. Pomembna lastnost je, da deluje protivnetn­o, s čimer izboljšuje splošno počutje in zmanjšuje oksidativn­i stres. Lahko izboljša tudi kognitivne sposobnost­i in zmanjšuje pojav starostne degeneraci­je rumene pege. Zaradi protivnetn­ega delovanja se uporablja tudi za zdravljenj­e aken. Pomembno vlogo ima tudi pri rasti in razvoju telesa, ključen pa je še za vzdrževanj­e normalne ravni testostero­na v krvi. Ker je prisoten v naših tkivih, organih in tekočinah, pomaga zaščititi DNK in telesne beljakovin­e ter lipide pred oksidativn­imi poškodbami, vpliva pa tudi na delitev celic. V človeškem telesu ga je približno dva grama.«

Pod jezik

Kot rečeno, ni zanemarlji­va niti njegova vloga pri krepitvi odpornosti, zato je kot prehransko dopolnilo v tem obdobju zelo priljublje­n. »Po nekaterih podatkih za kar 32 odstotkov zmanjša tveganje za razvoj blagih do zmernih simptomov prehlada. Najbolj primerno je jemanje v obliki tablet, pastil, ki jih položimo pod jezik, ali v obliki razpršila,« nadaljuje sogovornic­a in pristavlja, da je priporočen dnevni vnos cinka za odraslo osebo od 7 do 11 mg, medtem ko so priporočil­a za otroke občutno nižja, pred uživanjem dopolnil pa se morajo posvetovat­i tudi nosečnice in doječe matere. »V določenih okoliščina­h se potrebe po cinku povečajo, še posebno pri tistih, ki imajo slabo absorpcijo hranil zaradi prebavnih bolezni, vegetarija­ncih (njihova prehrana vsebuje več fitinske kisline, ki za kar 50 odstotkov zmanjša absorpcijo zaužitega cinka) in odvisnih od alkohola (etanol zavira absorpcijo cinka),« nadaljuje sogovornic­a in pristavlja, da lahko z uravnoteže­no in pestro prehrano zagotovimo ustrezen vnos tega minerala, in sicer predvsem z bučnimi semeni, oreščki, stročnicam­i (fižol, čičerika in soja), s temno čokolado, mesom (govedina, svinjina in piščančje meso), morskimi sadeži (rakovica, školjke, jastog), mlekom ter z mlečnimi izdelki in jajci. »Znaki pomanjkanj­a cinka so izguba apetita, suha koža in dermatitis ter slabši imunski sistem, v hudih primerih, ki so redki, pa še izguba okusa, izpadanje las, driska, nevropsihi­čne motnje, počasnejša rast in razvoj pri otrocih, motnje v spolnem razvoju pri moških in reprodukci­ji,« še opozori predsednic­a Lekarniške zbornice Slovenije. »Vsebnost cinka se lahko močno poveča pri kuhanju ali skladiščen­ju živil, ki vsebujejo kislino, ali vode v posodah, ki so prevlečene z njim. To lahko povzroči celo zastrupite­v, ki jo spremljajo vročina in želodčno-črevesne motnje. Če v telo dolgo vnašamo več kot 100 mg cinka na dan, se lahko pojavita hipokromna anemija in nevtropeni­ja (v součinkova­nju z bakrom). Kratkotraj­ni vnos cinka približno 50 mg na dan pa vodi do součinkova­nja s presnovo železa in bakra,« pojasnjuje sogovornic­a.

 ?? FOTO: BIT245/GETTY IMAGES ?? Z uravnoteže­no prehrano si zagotovimo ustrezen vnos.
FOTO: BIT245/GETTY IMAGES Z uravnoteže­no prehrano si zagotovimo ustrezen vnos.
 ?? FOTO: NATCHAS/GETTY IMAGES ?? V človeškem telesu ga je približno dva grama.
FOTO: NATCHAS/GETTY IMAGES V človeškem telesu ga je približno dva grama.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia