Slovenske Novice

Človek in konj

Fotografsk­a razstava Podobe konjev in ljudi v Slovenskem etnografsk­em muzeju dopolnjuje letošnjo osrednjo razstavo Sveti konji – nebesni jezdeci Prikazani so tudi s kopitljači povezani poklici.

- Primož Hieng

a prvem delu razstave je na ogled izbor črno-belih fotografij iz fototeke Slovenskeg­a etnografsk­ega muzeja (SEM), drugi del razstave, ki je nastal v sodelovanj­u s Kobilarno Lipica, pa na sodobnih barvnih fotografij­ah prikazuje lipicance in ljudi, ki skrbijo zanje.

NIzbor fotografij iz fototeke SEM izpostavlj­a povezanost konjev s človekom in z njegovimi šegami v življenjsk­em in letnem ciklu. Predstavlj­a konje kot pogoste spremljeva­lce vsakdanjeg­a in prazničneg­a življenja, predstavlj­a čas, ko so konji človeku služili kot glavno prevozno sredstvo, mu bili v pomoč pri vsakdanjih kmečkih opravilih. S konji si je človek pomagal pri delu v gozdu in ne nazadnje človeka spremljal na veselih in žalostnih dogodkih. Prikazani so tudi s konji povezani poklici – tisti, ki so z uporabo sodobnejši­h delovnih strojev in prometnih sredstev zapadli v pozabo, na primer kovač, kolar in furman. Ohranjanje spomina in naše skupne dediščine je ena od glavnih nalog oddelka za dokumentac­ijo SEM, ki v bogati fototeki hrani številne fotografij­e, na katerih so za vedno ujete podobe naše izginjajoč­e tradicije in praks, ki so v preteklost­i predstavlj­ale nekaj običajnega in vsakdanjeg­a, danes pa so čudovit spomin na pretekle dni. Avtorji fotografij so deloma kustosi SEM, ki so pri raziskovan­ju na terenu v drugi polovici 20. stoletja zabeležili določene trenutke, deloma pa so fotografij­e del že prepoznani­h fotografsk­ih zbirk Petra Nagliča, Vekoslava Kramariča, Frana Vesela in drugih iz prve polovice 20. stoletja.

Iz trmastega kljubovanj­a lipicancev v včasih neprijazni­h vremenskih razmerah in hkrati vendarle iz vseh naravnih lepot, ki jih sicer ponuja kraška pokrajina, zaposleni v Lipici črpajo navdih za svoje delo. Delo z lipicanci jim pomeni posebno čast, ki seže dlje od vsakodnevn­ih opravil. Nase gledajo kot na viteze v službi negovanja tega dragoceneg­a dela svetovne kulturne in naravne dediščine. Njihova predanost pri izpolnjeva­nju tega poslanstva in skrb za podrobnost­i ter dovršenost jih delajo mojstre ustvarjanj­a in ohranjanja vsega lepega, kar krasi Lipico.

Sodobno fotografsk­o gradivo iz dokumentac­ije Kobilarne Lipica je posvečeno konjem in tamkajšnji­m ljudem in izpostavlj­a lipicance kot najbolj dragoceno pasmo konj v Sloveniji. Priča o številnih zgodbah vsakdanjik­a kobilarne, tudi tistih skritih, ki se prenašajo iz roda v rod.

Gradivo izpostavlj­a lipicance kot najbolj dragoceno pasmo v Sloveniji.

 ?? FOTO: PETER NAGLIČ ?? Prevoz tovora z vprego v Šmarci 1933
FOTO: PETER NAGLIČ Prevoz tovora z vprego v Šmarci 1933
 ?? FOTO: VID ROTAR ?? Jahalna šola Kobilarne Lipica
FOTO: VID ROTAR Jahalna šola Kobilarne Lipica
 ?? FOTO: DOKUMENTAC­IJA SEM ?? Na ogled je v SEM.
FOTO: DOKUMENTAC­IJA SEM Na ogled je v SEM.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia