Slovenske Novice

Paraplegik­i dobili plaketo za akacijev med

Najvišje priznanje je šlo društvu iz Pomurja in Prlekije Na letošnje ocenjevanj­e so prinesli 28 vzorcev Čebelnjak imajo kar na sedežu društva, Mestna občina Murska Sobota pa je poskrbela za celotno infrastruk­turo, saj je prilagojen invalidom.

- •

MURSKA SOBOTA

Čebelarska zveza društev Pomurja in Društvo medena kraljica Slovenije sta v avli BTC v Murski Soboti pripravila 11. dan čebelarjev, dan medu, na katerem so razglasili rezultate 21. pomurskega ocenjevanj­a medu. Dogodek je minil v prijetem vzdušju, ki se je začelo s prihodom praproščak­ov in čebelarsko himno. Razglasili pa so tudi najboljše vzorce. Med 28 vzorci je bilo podeljenih 13 zlatih priznanj, 12 srebrnih in tri bronasta. Šampion za letošnje leto je postal akacijev med, pridelan v čebelnjaku Društva paraplegik­ov Prekmurja in Prlekije v Murski Soboti. Društvo je zato zanj prejelo zlato plaketo. Priznanja so podelili predsednik ocenjevaln­e komisije Jakob Madjar, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Štefan Šemen in podpredsed­nik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj. Zlato plaketo pa je društvu podelil Dejan Židan, državni sekretar na ministrstv­u za gospodarsk­i razvoj. Ob tem je spomnil, da je Generalna skupščina Združenih narodov na pobudo Slovenije razglasila svetovni dan čebel, kar je podprl celo papež Frančišek.

Način življenja

V Sloveniji je sobivanje s čebelami način življenja, pri čemer je treba poudariti, da je tudi v diplomacij­i naša dežela najbolj znana prav po čebelah.

V Društvu paraplegik­ov Pomurja in Prlekije so ponosni na laskavi naslov. Čebelnjak imajo kar na sedežu društva, Mestna občina Murska Sobota pa je poskrbela za celotno infrastruk­turo, saj je prilagojen invalidom. V veliko pomoč so jim bili tudi Čebelarska zveza Slovenije, Zveza paraplegik­ov Slovenije ter Čebelarski zvezi društev Pomurja. Veliko tistim, ki so pristali na invalidske­m vozičku in so bili že prej čebelarji, se je s tem omogočilo, da nadaljujej­o poslanstvo. Dejstvo je, da se v učni čebelnjak društva hodijo učit čebelarstv­a invalidi z vseh koncev sveta. Ob tej priložnost­i so se na stojnicah z medom in čebelarski­mi pridelki predstavil­i lokalni čebelarji, vse skupaj pa je popestril kulturno-umetniški program. Zaigrala je tamburaška skupina Kulturno društvo Cven, nastopila pa je še Ekaterina Lepoša, ki je klasična in električna violinistk­a, z glasbo pa se ukvarja že od šestega leta starosti. JOŽE ŽERDIN

 ?? ?? Trud in znanje sta poplačana z zlato plaketo.
Trud in znanje sta poplačana z zlato plaketo.
 ?? ?? V Društvu paraplegik­ov Pomurja in Prlekije so ponosni na uspeh.
V Društvu paraplegik­ov Pomurja in Prlekije so ponosni na uspeh.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JOŽE ŽERDIN ?? Stojnice so bile polno založene.
FOTOGRAFIJ­E: JOŽE ŽERDIN Stojnice so bile polno založene.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia