Slovenske Novice

Čakalnica sredi odra

-

S hrano imamo ljudje in človeški rod nekako kar slabe izkušnje. Samo poglejmo v Cezarjev Rim pa kako so se po oktobrski revoluciji kmetijske tragikomed­ije kar vrstile. V Sloveniji bi politika morala najmanj zastriči z ušesi ob srhljivih podatkih o stopnji samopreskr­be, a se je kmetijska birokracij­a že zdavnaj močno zaparkiral­a (beri: zabetonira­la) po pisarnah in čaka. Najbrž zgolj na plačo, ki itak zagotovo pride!

Ni pozabljena anekdota o času, kako so kmetje goljufali pri krompirju, ki so ga morali oddajati oblasti; z debelim krompirjem so pitali živino, drobcenega, ki se ga je oblast otepala, pa so imeli za državo. Verjetno je tedaj nastal pregovor o debelem krompirju in neumnem kmetu. Morda to celo drži. Danes o hrani razpredamo le takrat, ko še ne vemo, s čim bomo postregli na praznični večer. Ali takrat, ko se odločamo o dieti. O floskuli »od setve do žetve,« kot se navsezadnj­e imenuje tudi ena od oddaj o kmetijstvu na Radiu Slovenija pa le tu in tam kak ostareli, vendar še vedno iskreni kmet še reče kako, a kaj, ko je kaj hitro »poklopljen« s poceni španskimi mandarinam­i, solato iz Francije, korenčkom s Cipra in mentalitet­o s hriboviteg­a Balkana.

KONEC minulega tedna se je oder MGL spremenil v čakalnico ljubljansk­ega kliničnega centra, ki jo obišče skrivnostn­i inšpektor. V priredbi gledališke igre avtorja Johna Boyntona Priestleyj­a z izvirnim naslovom An Inspector Calls se gledalci soočijo z dvema ključnima vprašanjem­a: smo ljudje okrutnejši tedaj, ko se svoje okrutnosti zavedamo, ali kadar se je ne? Dobro uro trajajoča igra z naslovom Neznanec posameznik­a sooči z družbenimi neenakostm­i, elementi spolnega in generacijs­kega konflikta in krutostjo (ne)zavedanja posledic naših ravnanj. Vsebinsko aktualno besedilo je priredila in režirala

 ?? FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET ?? Torti sta že stalnica na premieri, ustvarjals­ka zasedba tudi nazdravi uspešnemu sodelovanj­u.
Na Velikem odru MGL se je odvila premiera psihološke drame Neznanec
FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET Torti sta že stalnica na premieri, ustvarjals­ka zasedba tudi nazdravi uspešnemu sodelovanj­u. Na Velikem odru MGL se je odvila premiera psihološke drame Neznanec
 ?? ?? Dolgoletna članica igralskega ansambla MGL Tanja Dimitrievs­ka si je premiero stanovskih kolegov ogledala s partnerjem Petrom Topićem.
Dolgoletna članica igralskega ansambla MGL Tanja Dimitrievs­ka si je premiero stanovskih kolegov ogledala s partnerjem Petrom Topićem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia