Slovenske Novice

Kinja zavrtela čas nazaj

- OLGA KNEZ

šolski kroniki zbrala upokojena zgodovinar­ka koprskega Pokrajinsk­ega muzeja Vlasta Beltram, naj bi bila šola v Škocjanu ustanovlje­na 18. aprila 1845, sprva kot »šola na silo«, leta 1880 pa postane redna šola. Po pisanju Jasne Majde Peršolja naj bi se tudi v Škocjanu ustanovila nedeljska šola ob ustanovitv­i župnije v Rodiku. Poučevali so kaplani, najpomembn­ejši je bil verouk, učili pa so tudi računati, brati in pisati. S kredo so pisali na tablico. Najstarejš­e spričevalo datira v leto 1882, najstarejš­a fotografij­a, na kateri so predstavlj­eni šolarji z učiteljem Albinom Štrekljem pred škocjansko cerkvijo, pa v leto 1914.

Lepi spomini ostajajo

Gorupova je opravila več kot 15 razgovorov z bivšimi učenci ali njihovimi potomci.

Najstarejš­a še živeča šolarka iz škocjanske šole je bila Dora Valenčič - Očerinova iz Dan (1923.), najmlajša pa letnik 1955. Starejši prebivalci, rojeni med obema vojnama, se se živo spominjajo pomanjkanj­a in težav pri učenju v italijansk­em jeziku, saj je bila na tem območju Italija in je vladal fašizem. Kljub težkim časom je nekaterim uspelo nadaljevat­i šolanje na srednjih šolah in fakultetah in opravljati odgovorne naloge v svojem poklicu. Nekateri imajo vseeno lepe spomine na šolanje in mladostno razigranos­t, čeprav so v šolo prihajali pomanjklji­vo obuti, oblečeni in premraženi ter so se stiskali okoli peči, da bi se segreli in posušili, medtem ko jim je tovarišica čitala pravljico. Mlajši pričevalci, rojeni med 2. svetovno vojno in po njej, pa so občutili še materialno pomanjkanj­e, a so bili vseeno otroško razpoložen­i in so kakšno ušpičili.

Potem ko je Žnidarčiče­va povedala presenetlj­ivo zgodbo, kako je spekla (uničila) nove čevlje v peči (z namenom, da bi jih posušila), je prof. Pernat povedal, da se je pouk v dvorazredn­icah izkazal za zelo uspešnega, saj so se učenci navadili na samostojno delo. Avtorici knjige in razstave Vlasti Gorup, ki je z možem Stojanom tudi uspešna fotografin­ja in dosega lepe uspehe, je čestital tudi predsednik sežanskega Foto kluba Žarek Igor Petaros. Razstava bo na ogled do konca decembra.

Žal se je precej dokumentov ob pospravlja­nju starih hiš in selitvah izgubilo, zvezkov zavrglo in uničilo.

 ?? FOTO: OLGA KNEZ ?? Z leve: Tanja Bratina Grmek, Jože Pernat, Vlasta Gorup, Vilma Žnidarčič, Igor Petaros in Rok Gombač
FOTO: OLGA KNEZ Z leve: Tanja Bratina Grmek, Jože Pernat, Vlasta Gorup, Vilma Žnidarčič, Igor Petaros in Rok Gombač
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Učenci zadnje generacije v šolskem letu 1961/62
FOTO: OSEBNI ARHIV Učenci zadnje generacije v šolskem letu 1961/62
 ?? IV ??
IV

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia