Slovenske Novice

Ledenih kristalov

Običajno sneži, ko je dovolj nizka temperatur­a in vsaj minimalna vsebnost vodne pare v zraku Neprilagoj­eni za mraz

- Andreja Sušnik

inuli vikend je tudi v nižinah v večjem delu Slovenije natreslo nekaj snega. To daje pokrajini čudovit praznični utrip. Obenem so rastline pod tanko snežno odejo vsaj malo zaščitene pred nizkimi temperatur­ami zraka, ki so v začetku tedna povsod zdrknile pod ničlo. V nižinskih predelih Slovenije so na ponedeljko­vo jutro minimalne temperatur­e zraka padle pod ledišče, in sicer od –1,6 °C (Letališče Cerklje ob Krki) do –6,7 °C (Celje). Tudi na Primorskem in Goriškem so se vrtele pod ničlo. V višjeležeč­ih predelih je bilo bolj mrzlo, večinoma pod –10 °C, na Kredarici –19, na Kaninu –17,4, v Zgornjesav­ski

Mdolini pa blizu –14. Po podatkih Arsa je bil v Ljubljani izmerjen najpoznejš­i prvi minus v novi sezoni. Tudi torkovo jutro je prineslo mraz, v Novi vasi na Blokah je bilo izmerjenih –19,8

°C, v večjem delu nižinske Slovenije od –5 do –9 °C, na Koroškem, Kočevskem in delu Gorenjske med –13 in –17 °C, pod ničlo je bilo tudi v večjem delu Primorske in Goriške (Portorož –2,4, Bilje pri Novi Gorici –5,4). Ob zadnjem sneženju je padlo največ snega na Notranjske­m in Kočevskem, blizu 20 cm. Skupna višina snežne odeje je zelo raznolika, na Kredarici meri skupaj 180 cm, na Voglu 65, v Zgornjesav­ski dolini malo nad 40, na Notranjske­m in Kočevskem okrog 20, podobno je na nekoliko višjih in hribovitih območjih. V nižinah meri le nekaj centimetro­v, med 5 in 10 cm v Celju in Črnomlju, le centimeter v Ljubljani in na Letališču Jožeta Pučnika. Na količino snega na določenem območju vpliva več dejavnikov; poleg lokacije, reliefa, naklona, višinskih razlik tudi vegetacija, bližina morja in drugi dejavniki. Razlike v terenu in vetrovi pogosto povzročijo spremembe že na majhni razdalji, saj lahko vetrovi sneg s pobočja odložijo na drugo stran hribovitih, predvsem pa gorskih območij.

Sneg kot zastirka

Sneg ni samo okras zimski pokrajini, temveč tudi naravna izolacija za tla in rastline.

Je kot pregrinjal­o iz ledenih kristalov oziroma snežink, ki nastanejo v oblakih ob zamrzovanj­u vodnih kapljic. Običajno sneži, ko sta izpolnjena dva pogoja – dovolj nizka temperatur­a zraka in vsaj minimalna vsebnost vodne pare v zraku. Da snežni kristali dosežejo tla, mora biti tudi temperatur­a prizemnih plasti zraka pod lediščem. Ob obilnejših padavinah lahko snežna odeja nastane tudi pri višji temperatur­i od ledišča, vendar se sneg sproti topi, kar smo doživeli ob začetku zadnjega sneženja. Za obstanek snega mora biti dovolj nizka tudi temperatur­a tal. Letos tla pred sneženjem v nižinah večinoma niso bila zamrznjena, zato se sneg na njih ni prijel oziroma se odeja ni odebelila. Izolativne lastnosti snega pa so močno odvisne od njegove sestave. Na primer nov, rahel sneg predstavlj­a zelo dobro izolacijo in pomaga blažiti temperatur­ne spremembe v tleh. V nekaterih primerih je lahko temperatur­a tal pod snežno odejo dvakrat višja od temperatur­e okolja. Brez izolacije, ki jo zagotavlja sneg, lahko zimski cikli zamrzovanj­a in odmrzovanj­a povzročijo uničenje rastlinski­h korenin in čebulic ali prezimnih rastlin. Sneg deluje kot zastirka, katere pozitivni učinki na tla so zelo pomembni pri ohranjanju rodovitnih in biološko aktivnih tal. Če so tla zamrznjena in gola, se lahko te rastline močno poškodujej­o. Snežna odeja ima še več drugih prednosti. Tako kot organska zastirka poleti pomaga ohranjati vlago v tleh. Ko se sneg topi, običajno spomladi, rastlinam dovaja vlago, prav tako je voda pomembna za delovanje mikroorgan­izmov. Sneg je pregovorno znan tudi kot beraški gnoj. Ko pade skozi ozračje, se dušik veže na snežinke in rastlinam zagotovi nežno naravno gnojilo. Pomemben je tudi za napajanje podtalnice in strug rek v spomladans­kem času, sploh v sušnih pomladih, ki so zadnja leta kar pogosta. Marsikoga pa preprosto razveseli tako, da izdela snežaka ali se driča po belih pobočjih.

Rastline so pod tanko snežno odejo vsaj malo zaščitene pred mrazom.

Pomemben je za napajanje podtalnice in strug rek spomladi.

Po prijetnih temperatur­ah je bil ob ohladitvi občutek mraza večji, saj so bila naša telesa razvajena ob bolj jesenskih kot zimskih temperatur­ah. Univerzaln­i toplotni klimatski indeks Arsa kaže, da je v zadnjih dneh vladal zmeren do visok hladen stres. Na splošno velja, da mraz postane zelo moteč dejavnik, ko temperatur­e dosežejo –10 °C. Zato je potrebna previdnost pri zunanjih dejavnosti­h, predvsem v visokogorj­u.

 ?? FOTO: ANDREW_MAYOVSKYY/GETTY IMAGES ?? Za obstanek snega mora biti dovolj nizka tudi temperatur­a tal.
FOTO: ANDREW_MAYOVSKYY/GETTY IMAGES Za obstanek snega mora biti dovolj nizka tudi temperatur­a tal.
 ?? ??
 ?? FOTO: PETRUNJELA/GETTY IMAGES ?? Koliko ga zapade na določenem območju, je odvisno od več dejavnikov.
FOTO: PETRUNJELA/GETTY IMAGES Koliko ga zapade na določenem območju, je odvisno od več dejavnikov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia