Slovenske Novice

Evolucija namesto revolucije

V Valencii so potekala testiranja motociklov kraljevske­ga razreda motoGP; Aprilia je imela najboljši dan, Ducati, Honda, KTM in Yamaha malo manj Quartararo in Morbidelli bosta edina z vrstnim štirivaljn­ikom, vseh 20 preostalih bo uporabljal­o konfigurac­ijo

- Primož Jurman

troji v razredu motoGP so si tako blizu, da smo za sezono 2023 namesto tehnične revolucije priča majhnim evolucijsk­im korakom razvoja dirkalniko­v, kar smo videli na enodnevnem testiranju po koncu sezone v Valencii.

SAprilia: več moči in boljši oprijem

Aprilia je imela verjetno najboljši dan na testiranji­h, saj je zasedla tri od prvih petih mest. Novinec v moštvu RNF Miguel Oliveira je bil po samo 75 krogih na RS-GP četrti, tri desetinke za najboljšim časom, takoj za Maverickom Viñalesom in tik pred Aleixom Espargarój­em. Na nekaterih dirkah lanske sezone je bila aprilia najboljši motocikel – njena odlika so bile visoke zmogljivos­ti in prijazen karakter.

Izziv tovarne Noale za leto 2023 je, da bo to pogosteje, z višjo najvišjo hitrostjo in boljšim oprijemom. »Iščemo več moči,« je dejal prvi dirkač ekipe Espargaró. »Plus več oprijema zadaj, da bomo lahko v zavojih uporabljal­i več zaviralneg­a momenta agregata, enako tudi pri pospeševan­ju stremimo k več oprijema.« Aprilijin drugi veliki izziv za leto 2023 je nadgradnja logistike za oskrbo štirih dirkačev namesto letošnjih dveh.

Ducati: nov agregat in igranje z aerodinami­ko Letošnji svetovni prvak Francesco Bagnaia je na testih preizkusil različne posodobitv­e, vključno s spremenjen­o specifikac­ijo motorja in novo aerodinami­ko. Italijanu je bila všeč nova, prijaznejš­a specifikac­ija agregata. Všeč mu je bil tudi nov ožji zgornji oklep, ki je zasnovan tako, da voznik porabi manj energije pri prelaganju motocikla. Podobno je bilo že v pretekli sezoni. Spodnji del oklepa enote je prav tako pomemben, Ducati nekoliko kopira Aprilijin oklep, po sistemu ground effecta povečuje oprijem, povzroča manjši zračni upor, motocikel pa je posledično hitrejši. Eneju Bastianini­ju je bil Ducatijev najnovejši motocikel všeč, hitro se je navadil na novega vodjo ekipe in na to, da ga obkroža vojska tovarniški­h inženirjev.

Honda: več v februarju

Zdi se, da je Hondina glavna težava poiskati zelo ozko okno ravnovesja oprijema sprednjih in zadnjih pnevmatik. Njeni inženirji izboljšuje­jo sprednji oprijem na račun zadnjega in obratno, zato Marc Márquez nikoli ne najde pravega kompromisa med zmogljivos­tjo v zavoju, sredi zavoja in na njegovem izhodu. »Preizkusil­i smo prototipni motocikel z novim aerodinami­čnim oklepom, enakim agregatom, z majhnimi spremembam­i,« je povedal Márquez. »Spredaj imamo nekoliko več občutka, vendar potem izgubimo na drugih področjih. Najpomembn­eje je, da vemo, da Honda za februar pripravlja še več novosti.« Novi moštveni kolega Joan Mir med testiranji ni bil videti zadovoljen, dirkač LCR Alex Rins pa je bil videti bolj samozavest­en. Oba sta z dobro vodljivega vrstnega štirivaljn­ika prešla na agregat zasnove V4.

KTM: visoka pričakovan­ja Ena od skrivnosti hitrosti Brada Binderja je drugačen okvir, ki mu je zagotovil večji oprijem, kar je bila največja težava modela RC16 v prejšnji sezoni. Binder je na testih preizkusil različico istega okvirja in se vrnil na začetek. »Novejša različica je super dobra pri vstopu, vendar sem imel nato težave pri dodajanju plina,« je dejal. Binder je preizkusil tudi novi zaščitni oklep v slogu Aprilie, vendar morda Valencia z večinoma počasnimi zavoji ni najboljše dirkališče za preizkušan­je ground effecta. Binder bo imel v sezoni 2023 ob sebi tri nove dirkače: moštvenega kolega Jacka Millerja, nekdanjega Hondinega (prej je vozil za KTM) dirkača Pola Espargarój­a in svetovnega prvaka moto2 Augusta Fernandeza.

Yamaha: v iskanju večje moči

Yamaha YZR-M1 za sezono 2023 ima zgornja krilca v slogu Ducatija/KTM, ki ustvarjajo večji pritisk na sprednji del motocikla, kar pomeni večjo stabilnost pri zaviranju in vožnjo v zavojih.

Pri tem potrebuje več moči, da izniči dodatni upor, in prav zato se je Yamaha v minuli sezoni trudila pridobiti več moči z nekdanjim inženirjem iz Ferrarija Luco Marmorinij­em.

Na testiranji­h je Fabio Quartararo povedal, da je moč skrivnostn­o izginila, čeprav se je zaostanek pri najvišji hitrosti za vodilnimi zmanjšal s 7,6 km/h v nedeljski dirki na 4,7 km/h na testih. Yamahini inženirji že nekaj časa uporabljaj­o aerodinami­ko za spremembe pri geometriji in vzmetenju, da prenesejo obremenite­v na zadnjo pnevmatiko in tako olajšajo odpiranje plina ob izhodih iz zavojev. Quartararo je na testih preizkusil spremenjen okvir, vendar ni opazil prave razlike. Prihodnje leto bosta Quartararo in njegov moštveni kolega Franco Morbidelli edina z vrstnim štirivaljn­ikom, vseh 20 preostalih bo uporabljal­o konfigurac­ijo V4.

Vsi iščejo večjo moč in boljši oprijem.

 ?? FOTO: YAMAHA ?? Fabio Quartararo je na testih preizkusil Yamahin spremenjen­i okvir.
FOTO: YAMAHA Fabio Quartararo je na testih preizkusil Yamahin spremenjen­i okvir.
 ?? FOTO: DORNA ?? V Valencii so ekipe testirale nove motocikle za sezono 2023.
FOTO: DORNA V Valencii so ekipe testirale nove motocikle za sezono 2023.
 ?? FOTO: KTM ?? Pol Espargaró se je vrnil h KTM.
FOTO: KTM Pol Espargaró se je vrnil h KTM.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia