Slovenske Novice

Pionirski dom že 60 let spodbuja mlade

Ob obletnici so obujali spomine in snovali načrte Pionirsko delo na področju razumevanj­a kulture

- • M. L.

LJUBLJANA Pionirski dom je s slovesno proslavo ovekovečil 60-letnico delovanja. Slavnostna prireditev v prestolnic­i je bila priložnost za poklon bogati zgodovini te izjemne ustanove, ki je do zdaj gostila več kot sto tisoč otrok in mladostnik­ov ter jim omogočila izražanje in učenje prek različnih kulturno-umetniških dejavnosti. Večer je bil poln smeha, ganljivih spominov ter hvaležnost­i za vse, kar je Pionirski dom naredil za mlade generacije.

V šestih desetletji­h se vrata Pionirskeg­a doma kljub negotovim časom niso nikoli zaprla. Pod njihovo streho se je učilo in izražalo več kot sto tisoč otrok in mladostnik­ov, nekateri pa so se vrnili, da bi delili posebne trenutke z ljubljeno ustanovo. Center mladih je ob obletnici že vse leto slovesen in živahen. Kar 1400 tečajnic in tečajnikov je obiskovalo Pionirski dom, kar jasno kaže, da ustvarjalc­em kakovostni­h programov uspeva v novodobni bitki za otroško pozornost, kjer se družbena omrežja in zasloni vseh vrst spopadajo za prevlado, da bi pridobili pozornost mladih. Otroci in mladostnik­i so našli v Pionirskem domu prostor za zabavo, umiritev in pridobivan­je pozornosti, ki je drugje morda niso deležni. Nabor aktivnosti Centra za kulturo mladih je izjemno širok, vključuje učenje tujih jezikov, različne kulturo-umetniške vsebine ter raznolike predstave in festivale. Vse dejavnosti so namenjene izražanju, zato se pedagogi v Pionirskem domu prilagajaj­o posameznik­om in skupinam. Otroke sprejemajo kot celote in si prizadevaj­o, da njihove dejavnosti niso le nadaljevan­je šolskih obveznosti, temveč pristno doživetje.

Med tečajniki tudi znani

Na slavnostni prireditvi smo bili priča izjemnim nastopom tečajnikov, ki so dvorano napolnili s solzami smeha vseh obiskovalc­ev. Prisotnih je bilo tudi nekaj nekdanjih tečajnikov, ki so poudarili, da je bil ta center izjemno pomemben pri oblikovanj­u njihove poklicne poti. Med njimi je bila znana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka, dramatičar­ka ter profesoric­a na AGRFT Saša Pavček, ki je obiskovala tečaj gledališča pri pedagoginj­i

Dragi Ahačič. Pavčkova je opisala, kako se je pri urah gledališča počutila domače ter kako ji je Pionirski dom pomagal pri premagovan­ju disleksije. Njena ljubezen do ustvarjanj­a se je rodila ravno v tem domu in jo spremlja še vedno. Aleš Valič, ugledni dramski igralec, profesor umetniške besede na AGRFT in dolgoletni član ansambla ljubljansk­e Drame, se je pridružil Pionirskem­u domu že v njegovem prvem letu ustanovitv­e leta 1963, Igor E. Bergant pa je tam osvojil in izpilil nemški jezik. Ustanova je za nekaj lepih let postala njegov drugi dom, zato se je ob obletnici z veseljem vrnil in obujal spomine.

Dom je v dolgi zgodovini opravil pionirsko delo na področju razumevanj­a kulture in spodbujanj­a mladih k ustvarjaln­osti. Prejeli so tudi ugledno nagrado Mestne občine Ljubljana za leto 2023, kar pomeni veliko čast in potrditev njihovega trdega dela. Ob tej priložnost­i so se vodstvo, pedagogi in prostovolj­ci zahvalili vsem, ki so soustvarja­li Pionirski dom in pripomogli k njegovemu uspehu.

Po večerji in slavnostne­m programu so prisotni ob prijetnem druženju obudili prenekater­i spomin in tako je Pionirski dom ob 60-letnici zasijal v vsem svojem blišču in se zapolnil s smehom, veseljem in hvaležnost­jo. Večer bo nedvomno ostal zapisan v zgodovini te izjemne ustanove, ki še naprej odpira vrata novim generacija­m, spodbuja ustvarjaln­ost in omogoča otrokom in mladim, da izražajo svoje talente in najdejo svojo pot v svetu kulture.

leta so ustanovili Pionirski dom.

Otroci in mladostnik­i so našli v Pionirskem domu prostor za zabavo, umiritev in pridobivan­je pozornosti, ki je drugje morda niso deležni.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET ?? Otroke sprejemajo kot celote in si prizadevaj­o, da njihove dejavnosti niso le nadaljevan­je šolskih obveznosti, temveč pristno doživetje.
FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET Otroke sprejemajo kot celote in si prizadevaj­o, da njihove dejavnosti niso le nadaljevan­je šolskih obveznosti, temveč pristno doživetje.
 ?? ?? Vodstvo, pedagogi in prostovolj­ci so se zahvalili vsem, ki so soustvarja­li Pionirski dom in pripomogli k njegovemu uspehu.
Vodstvo, pedagogi in prostovolj­ci so se zahvalili vsem, ki so soustvarja­li Pionirski dom in pripomogli k njegovemu uspehu.
 ?? ?? Direktoric­a Pionirskeg­a doma v družbi (z leve) Saše Pavček, Aleša Valiča, podžupanje MOL Tjaše Ficko in Igorja E. Berganta
Direktoric­a Pionirskeg­a doma v družbi (z leve) Saše Pavček, Aleša Valiča, podžupanje MOL Tjaše Ficko in Igorja E. Berganta
 ?? ?? Ljubljansk­a podžupanja Tjaša Ficko, levo, in direktoric­a Pionirskeg­a doma Barbara Murn Vrviščar
Ljubljansk­a podžupanja Tjaša Ficko, levo, in direktoric­a Pionirskeg­a doma Barbara Murn Vrviščar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia