Slovenske Novice

Arhitektka bo postala žena bodočega kralja

V Amanu se bosta vzela princ Hussein in Rajwa Al Saif Nevesta je v sorodu s savdskim kraljem Nevestin zaročni prstan naj bi bil vreden 1,22 milijona evrov.

-

DANES se bosta v palači Zahran v Amanu vzela jordanski prestolona­slednik Hussein in Rajwa Al Saif. Čeprav je bila Rajwa širši javnosti do lanskega avgusta, ko sta s sinom jordanskeg­a kralja Abdullaha II. oznanila zaroko, bolj ko ne neznana, pa se v nasprotju z večino modernih kraljevih nevest po njenih žilah pretaka modra kri.

Rajwa Khaled bin Musaed bin Saif bin Abdulaziz Al Saif, kot se glasi njeno polno ime, je v sorodu s savdskim kraljem Salmanom, njena mama Azza je njegova sestrična, Rajwin oče pa znani savdski poslovnež. A mladenka nikoli ni hotela, da bi ljudje njene dosežke povezovali z njenim izvorom, prav tako se sama ni želela vse življenje spraševati, ali ji je nekaj uspelo, ker je bila v tem dobra ali morda zaradi priimka. Na priznano ameriško univerzo Syracuse, kjer je študirala arhitektur­o, se je tako vpisala kot Raywa Alseif. Diplomiral­a je z odliko in se nato vpisala še na inštitut za modo in dizajn v Los Angelesu, kjer je uspešno zaključila program vizualnih komunikaci­j. Slabo leto je delala v Združenih državah Amerike, nato pa se je vrnila v domovino. Kje in kako je spoznala bodočega kralja Jordanije, ni znano, a mu je, kot kaže, spodnesla tla pod nogami, saj ji je že kmalu po prvem srečanju na prstanec leve roke nataknil čudovit diamantni prstan. Izdelali so ga v prestižni ameriški draguljars­ki hiši Harry Winston, kjer je mogoče dobiti najbolj kakovostne diamante na svetu, njenega ustanovite­lja Winstona se je zato že kmalu prijel vzdevek kralj diamantov. V omenjeni hiši so med drugim izdelali zaročni prstan za Jacqueline Kennedy Onassis, s katerim jo je zaprosil njen drugi mož Aristotel Onassis. To je bil največji zaročni prstan s podpisom Harry Winston, diamant na njem je tehtal 40,42 karata. Koliko je zanj odštel Onassis, ni znano, a so obroček dve leti po njeni smrti prodali za 2,5 milijona evrov; danes je po oceni strokovnja­kov vreden slabih 20 milijonov.

Dragulj na Rajwinem prstanu ima obliko solze in lahko ga nosi na dva načina – s konico, obrnjeno proti dlani, ali proti koncu prsta. Slednji način je bil nekoč tako rekoč zapovedan, saj je lahko okolica tako obrnjeni diamant občudovala v vsej njegovi lepoti. Koliko je za zaročni prstan odštel princ Hussein, ni znano, neuradno pa naj bi bil vreden 1,22 milijona evrov.

V tem primeru bi bil to drugi najdražji zaročni prstan med kraljevimi damami, lastnica najdražjeg­a je butanska kraljica Jetsun Pema; po oceni priznane britanske draguljars­ke hiše Steven Stone naj bi bil njen vreden 1,4 milijona evrov. Daleč zadaj je s 360.000 evri zaročni prstan valižanske princese, ki pa je nekoč pripadal princesi Diani, zato je njegova sentimenta­lna vrednost toliko večja. Prstan, ki ga je svoji drugi soprogi Camilli podaril kralj Karel III., so ocenili na 250.000 evrov, enake vrednosti naj bi bil zaročni prstan kraljice Elizabete II. Manj kot dedek, oče in starejši brat je za dragoceni obroček, s katerim je zaprosil svojo drago, zapravil princ Harry, Meghanin prstan naj bi bil namreč vreden okrog 200.000 evrov. B. K. P.

 ?? FOTO: MUATH FREIJ/REUTERS ?? V Amanu so se več kot en mesec pripravlja­li na poroko leta.
FOTO: MUATH FREIJ/REUTERS V Amanu so se več kot en mesec pripravlja­li na poroko leta.
 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Rajwe se je prijel vzdevek jordanska Kate, saj je izjemno podobna valižanski princesi.
FOTO: INSTAGRAM Rajwe se je prijel vzdevek jordanska Kate, saj je izjemno podobna valižanski princesi.
 ?? ??
 ?? FOTO: PAULA BRONSTEIN/GETTY IMAGES ?? Jetsun Pema se je z butanskim kraljem poročila oktobra 2011.
FOTO: PAULA BRONSTEIN/GETTY IMAGES Jetsun Pema se je z butanskim kraljem poročila oktobra 2011.
 ?? FOTO: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS ?? William je Kate osrečil z zaročnim prstanom svoje mame.
FOTO: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS William je Kate osrečil z zaročnim prstanom svoje mame.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia