Slovenske Novice

Leza v našem morju

- JANEZ MUŽIČ

tembra 1944 je zvečer sledil še en napad z 12 zavezniški­mi letali. Rexa je zadelo še 66 raket, potem se je zaradi vdora vode prevrnil na levi bok in zagorel. Jeklo je v plamenih ječalo štiri dni, 12. septembra 1944 pa je velikanka potonila v plitvini.

Samopostre­žba

Zgodba o daleč največji ladji na dnu našega morja se je zasidrala v kolektivni spomin prebivalce­v Istre. Za to je zaslužen tudi Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, ki Rexu že kar nekaj desetletij namenja pozornost, nedavno pa je izdal obsežno in slikovno bogato monografij­o z naslovom Rex, mit iz plitvine. Z njo je pomembno nadgradil svojo razstavo iz leta 2008. Avtorji monografij­e o tej najslavnej­ši potopljeni ladji na slovenskem delu Jadranskeg­a morja so Nadja Terčon, Franco Juri, Bogdana Marinac in Snježana Karinja, ki so pri pripravi sodelovali s številnimi poznavalci, zbiratelji in pričevalci iz Slovenije in sosednjih držav. Takoj po vojni so prebivalci okoliških krajev z ladje odnašali uporabne predmete in predvsem dele iz barvastih kovin, skratka vse, česar niso že prej pobrali Italijani in Nemci, ki so odpeljali najdragoce­nejše stvari.

Leta 1946 so razbitine razglasili za jugoslovan­ski pomorski vojni plen. Zavezniki so od Jugoslavij­e zahtevali, da jim ladjo prepusti, vendar je mirovna pogodba, ratificira­na 15. septembra 1947, potrdila odločitev jugoslovan­skega sodišča.

Ko so ugotovili, da ladje ni mogoče usposobiti za plovbo, so jo 1948. razrezali za staro železo. Velike kose so po morju vozili na Reko in v Pulj, od tam pa z vlaki v železarno Jesenice, kjer so iz njih izdelovali kakovostno jeklo. Sidrne verige, sidra, dva vijaka, 15 elektromot­orjev, 104 okrogla ladijska okna, motor znamke Man, 500 ton ladijskega trupa so razdelili med hrvaške ladjedelni­ce in druga podjetja.

V trupu je po brodolomu ostalo še precej nafte. Ta je ob razrezu večkrat povsem onesnažila morje v Koprskem zalivu. »Otroci smo se vseeno kopali in bili vsi črni od katrana in nafte, tako da so nas morale mame zvečer čistiti z bencinom, alkoholom in praški, da smo sploh lahko legli v posteljo,« se spominja Zlatan Čok. Ljudje iz okolice Kopra in Izole so v razbitinah kljub vsemu še našli kak uporaben predmet za hišo, kmetijo ali pa zgolj za spominek. Prebivalka z Opčin je piranskemu pomorskemu muzeju podarila ogledalo, ki so ga našli na odpadu in ugotovili, da je z Rexa. V sežanskem Kulturnem domu Srečka Kosovela imajo klavir, v podjetju Vinakoper pa mizo in omaro. Na Veliki Planini so za nihalko uporabili reduktor z ladje, klopi iz ladijske kapelice so pristale v manjši tržaški cerkvi, v splitskem pomorskem muzeju hranijo tri velike črke napisa Rex na ladji. Na trgu starin je precej posod in jedilnega pribora z ladje, nekaj ga hrani tudi piranski pomorski muzej. Zbiratelj Slavko Franca iz Lucije ima v svoji zbirki termometre, ventile, luči, komandno ploščo in kos ograje z Rexa. Predmeti z ladje imajo danes visoko ceno in prodajalci starin zlasti v tujini tržijo celo ponaredke.

raket so zavezniška letala izstrelila na Rexa.

 ?? FOTO: SNJEŽANA KARINJA ?? k Miran Bolha iz Izole.
FOTO: SNJEŽANA KARINJA k Miran Bolha iz Izole.
 ?? FOTO: ARHIV POMORSKI MUZEJ PIRAN ?? Montaža enega od vijakov v ladjedelni­ci v Genovi
FOTO: ARHIV POMORSKI MUZEJ PIRAN Montaža enega od vijakov v ladjedelni­ci v Genovi
 ?? FOTO: ARHIV POMORSKI MUZEJ PIRAN ?? Posnetek z enega od zavezniški­h letal, ki so septembra 1944 izvedla napad na ladjo.
FOTO: ARHIV POMORSKI MUZEJ PIRAN Posnetek z enega od zavezniški­h letal, ki so septembra 1944 izvedla napad na ladjo.
 ?? FOTO: ARHIV POMORSKI MUZEJ PIRAN ?? Ker ladje ni bilo mogoče usposobiti za plovbo, so jo jeseni 1948 začeli razrezovat­i in voziti na Jesenice, kjer so iz njenih delov izdelovali kakovostno jeklo.
FOTO: ARHIV POMORSKI MUZEJ PIRAN Ker ladje ni bilo mogoče usposobiti za plovbo, so jo jeseni 1948 začeli razrezovat­i in voziti na Jesenice, kjer so iz njenih delov izdelovali kakovostno jeklo.
 ?? ??
 ?? J PIRAN ?? k.
J PIRAN k.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia