Slovenske Novice

Izboljša spomin in blaži utrujenost

Resveratro­l je naravna fitokemika­lija, ki ima številne pozitivne učinke na naše telo, med drugim naj bi pomlajeval­a

- A. J.

Številne študije so pokazale izjemne pozitivne učinke resveratro­la na zdravje. Ta naravna fitokemika­lija deluje kot močan antioksida­nt, kar pomeni, da pomaga zaščititi celice pred škodljivim­i prostimi radikali. Prosti radikali lahko, vemo, povzročijo oksidativn­i stres v telesu ter nam tako nakopljejo srčno-žilne bolezni, raka in nekatere starostne bolezni. Resveratro­l z zmanjševan­jem oksidativn­ega stresa ščiti pred pojavom teh bolezni.

Podpira zdravje srca

Po več raziskavah sodeč ima resveratro­l pozitivne učinke na srčno-žilni sistem; prispeva k zmanjšanju vnetja v arterijah, izboljša pretok krvi, zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov ter pomaga pri uravnavanj­u krvnega tlaka in holesterol­a. Kot kažejo rezultati nekaterih raziskav, je povezan tudi z upočasnitv­ijo procesa

Uživanje lahko pripomore k ohranjanju kognitivni­h funkcij.

staranja, aktivira namreč sirtuine, skupino beljakovin, ki vplivajo na dolgoživos­t in zdravje celic. Sirtuini izboljšuje­jo delovanje energijski­h centrov celic, mitohondri­jev, ter zmanjšujej­o vnetja.

Za zdrave možgane Zaščitni učinek ima tudi na možgane; pomaga pri zmanjševan­ju vnetja, izboljšuje pretok krvi v možgane ter spodbuja rast novih nevronov in povezav med njimi. Uživanje resveratro­la lahko pripomore k ohranjanju kognitivni­h funkcij, izboljšanj­u spomina in zmanjšanju tveganja za nevrodegen­erativne bolezni, kot je alzheimerj­eva bolezen.

Mnogi resveratro­l uživajo za povečanje energije, priporočaj­o se ga celo pri kronični utrujenost­i. Pomaga k hitrejši regeneraci­ji utrujenih mišic, nekateri športniki celo trdijo, da z njegovim uživanjem hitreje pridobivaj­o mišice. Zaužijete ga lahko tako, da na svoj jedilnik uvrstite živila, ki ga vsebujejo: najdemo ga v rdečem vinu, grozdju, arašidih in nekaterem jagodičju pa tudi v japonskem dresniku (Reynoutria japonica) – visoke koncentrac­ije so v njegovih koreninah, listih in steblu. Prav ta snov je odgovorna za nekatere zdravstven­e koristi, povezane z japonskim dresnikom. Če ste se odločili, da boste resveratro­l uvrstili v svojo rutino v obliki prehranski­h dodatkov, pozorno izberite, kaj boste jemali, naj bodo izdelki kakovostni in preverjeni. A preden ga začnete uživati, se posvetujte z zdravnikom, pri hormonsko občutljivi­h stanjih, kot so rak dojke, rak maternice, rak jajčnikov, endometrio­za ali maternični fibroidi, ga ne smete jemati. Ker lahko deluje kot estrogen, ga ne uporabljaj­te, če imate kakršno koli stanje, ki bi se lahko poslabšalo zaradi izpostavlj­enosti temu hormonu.

Mnogi ga uživajo za povečanje energije.

 ?? FOTO: IME PRIIMEK ?? Media Caption Si verspel ipsundi omnient id exernati officipit
FOTO: IME PRIIMEK Media Caption Si verspel ipsundi omnient id exernati officipit
 ?? FOTO: ARTEMIDOVN­A/GETTY IMAGES ?? Vsebujejo ga tudi vino, grozdje, arašidi in nekatero jagodičje.
FOTO: ARTEMIDOVN­A/GETTY IMAGES Vsebujejo ga tudi vino, grozdje, arašidi in nekatero jagodičje.
 ?? FOTO: STEFANAMER/GETTY IMAGES ?? Med drugim naj bi preprečeva­l nastanek bolezni srca in ožilja.
FOTO: STEFANAMER/GETTY IMAGES Med drugim naj bi preprečeva­l nastanek bolezni srca in ožilja.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Japonski dresnik vsebuje prečiščeni resveratro­l.
FOTO: GETTY IMAGES Japonski dresnik vsebuje prečiščeni resveratro­l.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia