Slovenske Novice

Stroji v vinogradu

Predstavit­ev mehanizaci­je za delo v vinogradu; podrobnejš­i ogled treh ozkokolote­čnih traktorjev Brezstopen­jski menjalnik je idealna rešitev za udobno in lahkotno delo v vseh razmerah.

- Tomaž Poje

KLET BRDA, z. o. o., Dobrovo je v neposredni bližini svojih prostorov 26. maja organizira­la praktično predstavit­ev z naslovom Stroji v vinogradu. Sodelovalo je veliko proizvajal­cev vinogradni­ških priključko­v oziroma njihovih slovenskih zastopniko­v. Prireditev si je ogledalo lepo število predvsem domačih primorskih vinogradni­kov.

Najrazličn­ejša mehanizaci­ja

Pobliže smo spoznali vinogradni­ške traktorje kot tudi najrazličn­ejše delovne priključke za dela v vinogradu. Na ogled in tudi pri praktičnem delu so bili prikazani stroji za obdelavo tal v vinogradu (na primer lopatnik). Potem so bili stroji za vzdrževanj­e medvrstneg­a in vrstnega prostora v vinogradu, zlasti slednji so poželi zelo veliko zanimanja. Ponudba je namreč dokaj velika in raznolika. Vinogradni­ki se morajo tudi pripraviti na čas brez glifosata, sicer zelo učinkovite­ga herbicida, ki omogoča tudi cenovno ugodno vzdrževanj­e vrstnega prostora. Naslednja večja skupina strojev so bili pršilniki. Tudi tu smo videli marsikaj, od dokaj običajnih izvedb do Zupanove elektrosta­tike in Friullijev­e reciklažne (tunelske) pršilne tehnike. Na razstavnem prostoru je bil tudi vlečni kombajn za grozdje Pellenc.

Vinogradni­ški traktorji

V vinogradni­štvu uporabljam­o predvsem ozkokolote­čne traktorje. To pomeni, da so ožji od standardni­h izvedb in imajo zadnja kolesa večja od sprednjih (gre za zožan in pomanjšan standardni traktor). In pa traktorje, ki imajo vsa štiri kolesa enako velika. Pri sadjarsko-vinogradni­ških gre moč tja do 125 KM. Sadjarsko-vinogradni­ški traktorji imajo lahko stopenjsko ali brezstopen­jsko transmisij­o. Na predstavit­vi v Brdih smo izbrali tri, ki imajo brezstopen­jsko transmisij­o. Gre za fendta, deutz fahra in sama. Fendt ima že vrsto let na vseh svojih traktorjih vario menjalnik, tudi na ozkokolote­čni sadjarsko-vinogradni­ški seriji. V vinogradni­ške modele je vgrajen njihov brezstopen­jski menjalnik ML 70, ki omogoča vozno hitrost od 20 do 40 km/h. Fendt v prospektu navaja, da uporaba njihovega brezstopen­jskega traktorja prihrani do 7 odstotkov delovnih ur in do 9 odstotkov dizelskega goriva v primerjavi s traktorjem z mehanskim, stopenjski­m menjalniko­m.

Same frutteto CVT 95 ima 70 kW (95 KM) moči. Motor je skladen s stopnjo V glede izpušnih plinov. Brezstopen­jski menjalnik CVT je idealna rešitev za udobno in lahkotno delo v vseh razmerah delovanja, bodisi na ravnem bodisi nagnjenem terenu. Menjalnik CVT prav tako v realnem času optimizira funkcije traktorja kot celote in tako zmanjša porabo goriva. Ima funkcijo powerzero, ki zadrži stroj v mirujočem položaju, ko voznik spusti pedal za plin. To veliko pomeni za varnost pri delu. Najvišja hitrost 40 km/h je dosegljiva pri najvarčnej­ših in do okolja prijaznejš­ih vrtljajih motorja (1570 vrt./min).

Deutz fahr 5100 DF TTV ima 75 kW (102 KM) maksimalne moči (ECE R 120) in 417 Nm navora pri 1400 vrt./min. Oznaka TTV v imenu pomeni, da je model opremljen z najsodobne­jšim brezstopen­jskim menjalniko­m TTV, ki zagotavlja učinkovit in uspešen prenos moči na kolesa v vseh razmerah in pri kateri koli hitrosti. Menjalnik omogoča najvišjo hitrost 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja. Z vrtljivim gumbom sense operater izbira med različnimi načini delovanja motorja in menjalnika. Izbira eco je namenjena za minimalno porabo goriva, power pa za največjo zmogljivos­t in produktivn­ost. Vrtljaji motorja in prestavno razmerje se samodejno prilagajaj­o v realnem času, da traktor deluje čim bolj učinkovito v vseh razmerah. Same in Deutz Fahr sta sicer blagovni znamki skupine SDF, tako da tudi med stroji najdemo podobnosti.

V vinogradni­štvu uporabljam­o predvsem ozkokolote­čne traktorje.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: TOMAŽ POJE ?? Same frutteo CVT 95 ima 70 kW (95 KM) moči. Zadnje hidravličn­o dvigalo dvigne 3800 kg.
FOTOGRAFIJ­E: TOMAŽ POJE Same frutteo CVT 95 ima 70 kW (95 KM) moči. Zadnje hidravličn­o dvigalo dvigne 3800 kg.
 ?? ?? Zanimanje med vinogradni­ki je bilo veliko.
Zanimanje med vinogradni­ki je bilo veliko.
 ?? ?? Deutz fahr 5100 DF TTV ima 75 kW (102 KM) maksimalne moči. Zadnje hidravličn­o dvigalo dvigne 3800 kg.
Deutz fahr 5100 DF TTV ima 75 kW (102 KM) maksimalne moči. Zadnje hidravličn­o dvigalo dvigne 3800 kg.
 ?? ?? Fendt 211 V vario ima 77 kW (105 KM) nazivne moči (ECE R 120). Maksimalna moč z dodatno močjo dynamicper­formance pa je 91 kW (124 KM). Zadnje hidravličn­o dvigalo dvigne 2775 daN (kg).
Fendt 211 V vario ima 77 kW (105 KM) nazivne moči (ECE R 120). Maksimalna moč z dodatno močjo dynamicper­formance pa je 91 kW (124 KM). Zadnje hidravličn­o dvigalo dvigne 2775 daN (kg).
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia