Slovenske Novice

GREMO V KINO

- T. P.

PRED 35 LETI je Martin Scorsese pošteno razburkal krščanski svet s filmom Zadnja Kristusova skušnjava. Režiserja so gorečneži obtožili bogokletst­va, predstavni­ki Rimskokato­liške cerkve so film razglasili za nemoralen in žaljiv.

V njem je Jezusa prikazal kot moškega, ki je razdvojen med Bogom in zemeljskim­i užitki ter ima v sanjskem prizoru celo spolne odnose z Marijo Magdaleno, zato je slavni režiser v Vatikanu postal tako rekoč nezaželena oseba, a mu je vendar uspelo zakrpati odnose s Svetim sedežem. Pred sedmimi leti ga je ob premieri filma Molk (Silence) na prijateljs­ki obisk povabil papež Frančišek, pred kratkim pa se je Američan z argentinsk­im papežem sestal že tretjič. Kratka zasebna avdienca, ki se je je v nedeljo udeležil z ženo Helen Morris, je Scorseseja očitno navdihnila. »Na papežev poziv umetnikom sem se odzval na edini način, ki ga poznam: spisal sem scenarij za film o Jezusu,« je dejal Scorsese in še dodal, da je že v nizkem startu. »Zdaj zdaj ga bom začel snemati.«

Kako se bo tokrat lotil občutljive tematike, ni znano. Tudi njegovi predstavni­ki so odvrnili, da vedo prav toliko, kolikor je oskarjevec razkril v kratki izjavi. Režiserjev­a najava novega projekta je sledila konferenci The Global Aesthetics of the Catholic Imaginatio­n, na kateri so se zbrali kritični bralci in umetniki katoliki. Scorsese je na konferenci razpravlja­l tudi o filmih Zadnja Kristusova skušnjava in Molk, v katerem se je poglobil v preganjanj­e jezuitov na Japonskem v

17. stoletju. Prav ta film ga je 2016. pripeljal na obisk k svetemu očetu, ki se je v mladih letih pridružil jezuitom v upanju, da bo nekoč misijonar v Aziji. Martin Scorsese je v otroštvu razmišljal, da bi postal duhovnik. Toda življenje ga je zaneslo na filmska pota. »Zanima me, kako ljudje vidijo Boga oziroma kako dojemajo svet neotipljiv­ega,« pravi. »Po dolgih letih razmišljan­ja sem spoznal, da mi je najbližje katoliška vera. Verjamem v njena načela.« A kljub temu prepričanj­u je kot umetnik neizprosen. To je dokazal prav z Zadnjo Kristusovo skušnjavo, ki mu je prinesla oskarjevsk­o nominacijo za režijo, a je marsikje niso želeli predvajati ali je bila najmanj cenzuriran­a. Med temi državami so bile Grčija, Republika Južna Afrika, Turčija, Mehika, Čile in Argentina, v Singapurju in na Filipinih pa je film prepovedan še danes.

Ljubljana

Slovenska kinoteka DISTRIBUCI­JA KINOTEKA: ŽEPAR (PICKPOCKET). Francija, 1959. Režija: Robert Bresson.>18.00. D-DAY: DAN ZA DOKUMENTAR­EC: SOLČENCE ZAHAJA. Srbija/Slovenija, 2019. Režija: Stefan Krasić.>20.00.

Kinodvor

TIHO DEKLE (AN CAILÍN CIÚIN). Irska, 2022. Režija: Colm Bairéad.>18.15.

IZGINJANJE (VERSCHWIND­EN/IZGINJANJE). Avstrija, Slovenija, 2022. Režija: Andrina Mračnikar. V Mali dvorani.>19.15.

MONA LISA IN KRVAVA LUNA (MONA LISA AND THE BLOOD MOON). ZDA, 2021. Režija: Ana Lily Amirpour. Zadnjič!>20.30.

Kino Bežigrad HIPNOTIZIR­AN.>20.30. SPIDER-MAN: POTOVANJE SKOZI SPIDER-SVET.>18.00.

Maribor

Maribox

ČRNI MOŽ.>18.10, 20.10, 20.50.

HIPNOTIZIR­AN.>18.30, 20.30. HITRI IN DRZNI X.>17.45, 19.00. HITRI IN DRZNI X-DOLBY ATMOS.>15.40.

MALA MORSKA DEKLICA.>17.50.

MALA MORSKA DEKLICA 3D.>16.20, 19.15.

MOJ FOTR.>17.00. SPIDER-MAN: POTOVANJE SKOZI SPIDER-SVET-DOLBY ATMOS.>18.30. SPIDER-MAN: POTOVANJE SKOZI SPIDER-SVET SINHRONIZI­RANO.>16.40. SPIDER-MAN: POTOVANJE SKOZI SPIDER-SVET.>19.30, 20.40.

SUPER BRATA MARIO FILM.>15.30, 16.30.

V 80 DNEH OKOLI SVETA.>16.15, 17.15.

VARUHI GALAKSIJE: 3. DEJANJE.>19.40.

Domžale

Mestni kino GRINDHOUSE ZAKLJUČEK.>20.30.

 ?? FOTO: ERIC GAILLARD/REUTERS ?? Martin Scorsese pripravlja nov film z versko tematiko.
FOTO: ERIC GAILLARD/REUTERS Martin Scorsese pripravlja nov film z versko tematiko.
 ?? ?? Zadnja Kristusova skušnjava je ponekod še vedno prepovedan­a.
Zadnja Kristusova skušnjava je ponekod še vedno prepovedan­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia