Slovenske Novice

Žrtev nepopravlj­ive zdravniške

Tako v tožbi proti UKC Ljubljana trdi 34-letnik Bolnišnica vztraja, da je bila odstranite­v moda pravilna

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • »Utrpel je nenadomest­ljivo škodo.« Tako je zelo kratko in jedrnato odvetnica Olivera Gomboc opisala posledice zdravljenj­a svojega 34-letnega klienta v UKC Ljubljana pred več kot 10 leti. Ker so po pregledu z ultrazvoko­m posumili, da ima na desnem modu nevarno tvorbo, so ga pod nujno operirali. Bolnik si niti predstavlj­al ni, kaj ga bo s tem doletelo.

»Iz mene so naredili invalida. Do konca življenja moram biti na hormonski terapiji. Poleg tega vse to zelo slabo vpliva na moje psihično zdravje. Moški bi znali dobro vedeti, o čem govorim,« prav nič ne ovinkari 34-letnik, čigar imena zaradi občutljivo­sti zadeve ne razkrivamo. Po omenjenem pregledu z ultrazvoko­m mu je urolog že naslednjeg­a dne sporočil: »Zaradi tumorja bo treba odstraniti modo.« Tik pred operacijo so ga poslali še na odvzem semenske tekočine, da bi nekoč vseeno lahko imel svojega otroka. Sedmega avgusta 2013 pa je sledila operacija. Po natančnem pregledu po nalogu ljubljansk­ega okrožnega sodišča je upokojeni zdravnik Boris Pogačar, specialist splošne kirurgije in urologije, v izvedenske­m mnenju ugotovil, da ultrazvočn­a preiskava samo v mejah verjetnost­i pokaže, da gre za tumor. Zato bi moral operater, v tej zadevi specializa­nt, pred odstranitv­ijo desnega testisa narediti še t. i. zmrzli rez, s pomočjo katerega bi se lahko že v pol ure prepričal, da druge rešitve res ni.

Ali je torej specializa­nt, ko se ni odločil za zmrzli rez, storil strokovno napako? Pogačar je na to vprašanje odvetnice Gombočeve že oktobra lani na sodišču odgovoril:

 ?? ??
 ?? FOTO: GPOINTSTUD­IO/GETTY IMAGES ?? V UKC Ljubljana trdijo, da so delali le v dobro pacienta. Fotografij­a je simbolična.
FOTO: GPOINTSTUD­IO/GETTY IMAGES V UKC Ljubljana trdijo, da so delali le v dobro pacienta. Fotografij­a je simbolična.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia