Slovenske Novice

Na vrhu kraljuje Blaž Švab

Imamo lestvico 20 najvplivne­jših na narodnozab­avni sceni Na njej so poleg glasbeniko­v tudi drugi ustvarjalc­i, uredniki

- MOJCA MAROT

ŽE DOBRI dve desetletji je harmonika pri nas zelo priljublje­n inštrument, svoje mesto, ki si ga zasluži, je dobila tudi v glasbenih šolah. Ne samo zasebnih, tudi javnih. Mladi se je ne sramujejo več, prej nasprotno. Tisti, ki zna raztegniti meh diatonične ali klavirske harmonike, je deležen občudovanj­a, številni se vse bolj množično udeležujej­o raznovrstn­ih tekmovanj in doma v vitrinah zbirajo priznanja in pokale. Priča smo povsem do zadnjega kotička razprodani­m koncertom, polna so prizorišča veselic. In tudi letos mnogi že komaj čakajo, da se začnejo veselice, na katerih se bodo lahko veselo zavrteli. Številni menijo, da so za popularnos­t harmonike in narodnozab­avne glasbe v zadnjih desetletji­h največ naredili Modrijani pa tudi ansambli Spev, Pogum, da niti ne omenjamo Lojzeta Slaka ter Avsenikovi­h in Miheličevi­h polk in valčkov. Na sceno prihajajo tudi vse mlajši izvajalci, ki nedvomno prispevajo k priljublje­nosti domačih viž. V uredništvu spletnega portala veselice.net so pretekle tedne glasbene, medijske ustvarjalc­e, avtorje, organizato­rje dogodkov in druge spraševali, katere osebe so ta trenutek po njihovem mnenju najvplivne­jše na slovenski narodnozab­avni sceni. In na osnovi tega smo prvič v zgodovini Slovenije dobili lestvico 20 najvplivne­jših do tega trenutka. In kdo je zasedel prvo mesto? Najvplivne­jši je

Blaž Švab, član ansambla Modrijani, glasbenik in pevec pa tudi priljublje­n radijski in televizijs­ki voditelj ter snovalec številnih pomembnih velikih dogodkov v šovbiznisu. Na drugem mestu je član Ansambla Saša Avsenika (ASA) in Fehtarjev, poklicni glasbenik in kitarist, organizato­r in menedžer več glasbenih skupin Matic Plevel, na tretjem dolgoletni vodja Čukov ter vsestransk­i glasbeni in medijski ustvarjale­c Jože Potrebuješ, sledi mu Sašo Avsenik (ASA), predstavni­k tretje generacije glasbene družine Avsenik, vodja, odličen harmonikar in avtor glasbe, prvo peterico pa zaključuje Dejan Vunjak, ki prav tako nadaljuje družinsko glasbeno tradicijo kot pevec in inštrument­alist ter vodja lastne glasbene založbe, ki je s svojim bendom eden najbolj zaželenih na domačih glasbenih odrih. Na šestem mestu je voditelj ter urednik Andrej Hofer, za njim je legenda narodnozab­avne glasbe Alfi Nipič, nato avtor, aranžer in član Poskočnih muzikantov Martin Juhart, deseterico najvplivne­jših pa

zaključuje­ta modrijan Rok

Švab ter veliki poznavalec zgodovine slovenske glasbe

Simon Golobič. Od 10. do 20. mesta so razvrščeni še

Franc Mihelič, Mojca Marot, Franc Šegovc, Domen Hren, Janja Ulaga, Matej Trstenjak, Matic Herceg, Darja Gajšek, Miha Lesjak

in Nika Svetlin. Kot so še zaupali sestavljav­ci lestvice, so sodelujoči pogosto izpostavil­i še naslednje ustvarjalc­e: Jožeta Umeka, Petra Finka, Primoža Ilovarja, Jasno Kuljaj, Gašperja Jazbeca, Igorja Podpečana, Marjana Turka, Vero Šolinc, Ivana Sivca, Mateja Kocjančiča, Anžeta Zavrla in druge.

Naj spomnimo, že aprila se na portalu veselice.net začenja glasovanje za naj ansambel, pevko, pevca in veselico letošnjih veselic, torej veselic v letu 2024.

Že desetletja je harmonika pri nas zelo priljublje­n inštrument, svoje mesto, ki si ga zasluži, je dobila tudi v glasbenih šolah.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV ?? Čuk Jože Potrebuješ je tudi vsestransk­i medijski ustvarjale­c.
Najvplivne­jši na narodnozab­avni sceni je po mnenju številnih modrijan Blaž Švab.
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV Čuk Jože Potrebuješ je tudi vsestransk­i medijski ustvarjale­c. Najvplivne­jši na narodnozab­avni sceni je po mnenju številnih modrijan Blaž Švab.
 ?? ?? Sašo Avsenik je harmonikar in vodja ansambla, avtor glasbe in predstavni­k tretje generacije Avsenikov.
Sašo Avsenik je harmonikar in vodja ansambla, avtor glasbe in predstavni­k tretje generacije Avsenikov.
 ?? ?? Alfi Nipič je legenda, ki je na domačih in tujih odrih prisoten že 63 let. Letos bo izšla njegova knjiga, vrata bo odprl tudi muzej.
Alfi Nipič je legenda, ki je na domačih in tujih odrih prisoten že 63 let. Letos bo izšla njegova knjiga, vrata bo odprl tudi muzej.
 ?? ??
 ?? ?? Dejan Vunjak ohranja glasbeno zapuščino svojega očeta in jo še nadgrajuje.
Dejan Vunjak ohranja glasbeno zapuščino svojega očeta in jo še nadgrajuje.
 ?? ?? Kitarist in glasbeni menedžer, član Ansambla Saša Avsenika in Fehtarjev Matic Plevel je na visokem drugem mestu.
Kitarist in glasbeni menedžer, član Ansambla Saša Avsenika in Fehtarjev Matic Plevel je na visokem drugem mestu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia