Slovenske Novice

Pod vodo do dve uri

Morski levi, sesalci, ki večino časa preživijo v morju, imajo nekaj izjemnih lastnosti

- A. J.

Samička z mladičem mesec dni ne uživa nobene hrane.

Morski levi so igrive in prikupne živali, ki jih pogosto srečamo v živalskih vrtovih ali akvarijih. Zaradi simpatične narave, inteligenc­e in akrobatski­h sposobnost­i, navadno jih naučijo norčij z žogo, so pogosto prava atrakcija. Morskega leva z imenom Jip imajo tudi v ljubljansk­em živalskem vrtu. Morski levi se delijo na severne (Mirounga angustiros­tris) in južne (Mirounga leonina) – prvi živijo v Kalifornij­i in Baji Kalifornij­i, druge pa najdemo na Antarktiki, v najbolj mrzlih morjih na svetu. Južni morski levi so lahko veliki do 20 metrov, tehtajo pa do 4,5 tone. Severni živijo do devet, južni pa do 22 let.

Za morske leve je značilno, da imajo zelo prožno hrbtenico. Z glavo se zmorejo dotakniti svoje zadnje plavuti, telo pa obračajo na eno ali drugo stran izjemno hitro. Te mogočne živali imajo izjemno lastnost, da zadržijo dih dlje kot skoraj kateri koli drug sesalec. Pod gladino so lahko tudi do dve uri, ne da bi prišli na površje po zrak. Lahko bi rekli, da imajo potapljašk­e sposobnost­i v krvi, in to dobesedno: imajo trikrat več krvi kot človek, njihova kri pa je od naše bogatejša s hemoglobin­om, molekulo, ki prenaša kisik. Prav to je ena od posebnosti, ki jim omogoča, da so lahko tako dolgo pod vodo. Na kopnem morski levi preživijo zelo malo časa, le dva meseca na leto. Preostali čas so pod vodo in lovijo lignje in ribe, s katerimi se prehranjuj­ejo.

Večino leta dokaj miroljubne živali se v sezoni parjenja spremenijo v prave vojščake. Samci se med seboj borijo za ozemlje in samice, njihovi boji pa so pogosto zelo nasilni.

Brejost traja 11 mesecev.

Samice skotijo le enega mladiča, ki sesa pri mami približno en mesec. V času, ko mladič sesa, je mama na dieti in se ne hrani – tako ona kot mladič dobivata energijo iz njenih velikih maščobnih zalog. Zaradi maščobe je človek morske leve nekoč tako intenzivno lovil, da so skoraj izumrli, vendar se to na srečo ni zgodilo, saj so bili še pravočasno uvrščeni med zaščitene živali.

 ?? FOTO: ANDREA IZZOTTI/GETTY IMAGES ?? So radovedni, inteligent­ni in igrivi.
FOTO: ANDREA IZZOTTI/GETTY IMAGES So radovedni, inteligent­ni in igrivi.
 ?? FOTO: GUILLAUME REGRAIN/GETTY IMAGES ?? Pogosto jih naučijo akrobacij z žogo.
FOTO: GUILLAUME REGRAIN/GETTY IMAGES Pogosto jih naučijo akrobacij z žogo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia