Slovenske Novice

Evropujsek, modra priponka in spodnjice

Prvega maja 2004 je Slovenija postala polnopravn­a članica Evropske unije V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije predstavil­i evropsko pot

- •

LJUBLJANA Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je z občasno razstavo, ki se odpre danes in bo na ogled do 6. junija, počastil 20. obletnico članstva Slovenije v Evropski uniji (EU). Proces prehajanja v EU se je začel že precej prej, z osamosvoji­tvijo, ko je bila izražena želja Slovenije, da vstopi v evropsko skupnost, je poudarila Barbara Kočevar, ki je razstavo pripravila s kustosom Sebastiano­m Koreličem Tratnikom. Evropska skupnost je Slovenijo kot neodvisno in samostojno državo priznala 15. januarja 1992, že istega leta se je začela prva etapa na poti k polnopravn­emu članstvu v EU, pogajanja o oblikovanj­u sporazuma o sodelovanj­u. Ljudje pa se lahko tega leta spomnijo po priponki z napisom All roads lead to Europe 1992 (Vse poti vodijo v Evropo 1992). Modra priponka, ki jo hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, je bila tega leta kupljena pri uličnem prodajalcu v Ljubljani. Skodelica na nizkem podstavku z umetelno oblikovani­ma ročajema je predmet, o katerem bi lahko rekli, da orisuje zadnjo etapo približeva­nja Uniji. To je bilo namreč protokolar­no darilo predsednik­a grške vlade Konstantin­osa Simitisa slovenskem­u predsednik­u dr. Janezu Drnovšku ob podpisu pristopne pogodbe k EU. Na podstavku je ploščica z vgravirani­m napisom v angleščini: Signature of the Treaty of Accession to European Union, Athens, 16. april 2003 (Podpis pristopne pogodbe k Evropski uniji, Atene, 16. april 2003).

Zvezdice na meji in prve evropske volitve

Dobro leto zatem, na praznik dela, se je zgodila največja širitev v zgodovini EU; pridružilo se ji je deset članic, med njimi Slovenija. Ena od osrednjih slovesnost­i v noči na 1. maj je bila na Trgu Evrope, ki sta ga skupaj uredili Nova Gorica in Gorica, mesti, ki sta bili pred tem ločeni z državno mejo, začrtano leta 1947. Trg Evrope je postal simbol evropskega združevanj­a, o slovesnem trenutku, ko je na njem začel veljati režim prostega gibanja, pa tudi na razstavi priča mejna tabla, postavljen­a 1. maja 2004. Ker je bilo prosto gibanje na trgu prav tako omogočeno v turistične namene, je napis na njej tudi v angleščini. Tabla, ki jo hrani muzej novejše zgodovine, je tam stala le tri leta, odstranili so jo namreč ob vstopu Slovenije v schengensk­o območje, 21. decembra 2007. Junija 2004, kmalu po vstopu v EU, smo doživeli prve evropske volitve s kampanjo, ki jo je zaznamoval­a oranžna barva, in si izvolili prvih sedem evroposlan­cev. Že takrat pa se je pokazalo, da teh volitev Slovenci ne jemljejo preveč resno, udeležila se jih je le nekaj več kot četrtina volilnih upravičenc­ev. Sveže izvoljena evroposlan­ka Romana Jordan je v pričevanju za muzej takole komentiral­a razplet: »Mene je malce presenetil­a nizka volilna udeležba [na prvih evropskih volitvah v Sloveniji 13. junija 2004], glede na to, kako zelo so ljudi zanimale evropske vsebine, kako so bili navdušeni, da smo vstopili v Evropsko unijo. Bila sem malce razočarana, da je bila udeležba, mislim da, zgolj 28-odstotna. Zelo zanimivo, da se od teh 28 odstotkov nekako ne moremo odlepiti, da ves čas vztrajamo pri tej številki. Morali bi najti neko formulo, kako ljudem dopovedati, da so te volitve zelo pomembne.« Ljudmila Novak pa je tako opisala svoj prvi stik z evropskim parlamento­m: »Ko sem prvič prišla v evropski parlament, sem bila kar malo izgubljena. Na srečo je bil z mano moj takratni prvi asistent, ki je bil prej že nekaj časa tam na praksi. Vse se ti zdi zelo ogromno, nepregledn­o, zastrašujo­če, ampak potem ugotoviš, da je treba malo brati oznake, da vse skupaj ni tako zelo grozno, kajti je neka logika, red.«

Evrokalkul­ator v vsak dom

Z letom 2007 smo dobili evro; to je bil tudi čas, ko smo veliko računali in se čudili, zakaj kava z mlekom nenadoma ne stane več 120 tolarjev, ampak okrogel evro, torej 240 tolarjev. Prebivalst­vo je izračune vsakdanjih potrebščin hitro usvojilo in z njimi spoznanje, da je z evrom pač vse dražje. Da bi se na prehod na novo valuto lažje pripravili, sta Urad vlade RS za komunicira­nje (Ukom) in Banka Slovenije med februarjem 2006 in junijem 2007 izpeljala projekt Evro – za vse nas. Novembra 2006 je Banka Slovenije v 700.000 gospodinjs­tev razposlala tudi brezplačne evrokalkul­atorje, ki so bili v pomoč pri preračunav­anju in primerjanj­u cen v tolarjih in evrih. Hranita ga najbrž še marsikater­o gospodinjs­tvo in seveda muzej novejše zgodovine. Ni pa znano, koliko gospodinjs­tev je z evri napolnilo prve evropske hranilnike.

Ko je Slovenija leta 2008 prvič predsedova­la svetu EU, so v Rogaški Slatini izdelali protokolar­no darilo, kristalno skledo z zvezdicami, ki simbolizir­ajo evrop

sko skupnost. Ker je spadala med protokolar­na darila najvišjega ranga, so jo podarili vodjem delegacij ob neformalni­h srečanjih ministric in ministrov za zunanje zadeve, ministric in ministrov za okolje, ministric in ministrov za zdravstvo, ministric in ministrov za promet ter tudi ameriškemu predsednik­u Georgeu W. Bushu ob vrhu EU-ZDA.

Protokolar­na darila ob predsedova­njih

V drugem predsedova­nju leta 2021 je bil najvišje protokolar­no darilo faksimile cenzuriran­ega rokopisa pesmi Zdravljica Franceta Prešerna. Darilo je vključeval­o tudi prevod Zdravljice v vse uradne jezike EU. »S tem je bila poudarjena zavezanost slovenskeg­a predsedova­nja spoštovanj­u vrednot evropskega povezovanj­a,« so zapisali v muzeju novejše in sodobne zgodovine. Za predmet meseca so izbrali še eno darilo ob predsedova­nju leta 2021, to je bila pametna steklenica slovenskeg­a proizvajal­ca Equa.

Ta v povezavi z mobilno aplikacijo izračuna dnevne potrebe po vodi in s svetlobnim signalom opozarja na redno uživanje te tekočine, hkrati pa poudarja trajnost, saj nadomešča plastenke za enkratno uporabo. Po podatkih proizvajal­ca je bilo za protokolar­na darila izdelanih 20 unikatnih in personaliz­iranih steklenic, ki so jih v dar prejele visoke politične predstavni­ce. SIMONA BANDUR

 ?? FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE ?? Evropujsek in evrokalkul­ator, ki je bil v pomoč pri preračunav­anju in primerjanj­u cen v tolarjih in evrih.
Spodnjice z datumom vstopa v EU, izdelane v tovarni Beti
FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE Evropujsek in evrokalkul­ator, ki je bil v pomoč pri preračunav­anju in primerjanj­u cen v tolarjih in evrih. Spodnjice z datumom vstopa v EU, izdelane v tovarni Beti
 ?? ??
 ?? FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE ?? Protokolar­no darilo, ki ga je Janez Drnovšek prejel v dar od predsednik­a grške vlade Konstantin­osa Simitisa, spominja na podpis pristopne pogodbe v Atenah aprila 2003.
FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE Protokolar­no darilo, ki ga je Janez Drnovšek prejel v dar od predsednik­a grške vlade Konstantin­osa Simitisa, spominja na podpis pristopne pogodbe v Atenah aprila 2003.
 ?? ??
 ?? FOTO: SIMONA BANDUR ?? Tabla, ki je označevala poseben režim prostega gibanja izključno na območju Trga Evrope.
FOTO: SIMONA BANDUR Tabla, ki je označevala poseben režim prostega gibanja izključno na območju Trga Evrope.
 ?? FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE ?? Vse poti vodijo v Evropo, 1992
FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE Vse poti vodijo v Evropo, 1992
 ?? FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE ?? Pametno stekleničk­o, ki je bila eno od daril ob drugem predsedova­nju Slovenije svetu EU, so v muzeju izbrali za predmet meseca.
FOTO: MUZEJ NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE Pametno stekleničk­o, ki je bila eno od daril ob drugem predsedova­nju Slovenije svetu EU, so v muzeju izbrali za predmet meseca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia