Slovenske Novice

Pop preproščin­a Na eks

- IZAK KOŠIR

Pop glasba, ki ima v slovenskem jeziku tudi ne vedno hvaležno oznako »zabavna«, v večini primerov spada na področje komercialn­e umetnosti – nemalokrat niti ne umetnosti v klasičnem pomenu besede, temveč prej industrije. Pesmi oziroma tako imenovani hiti pa so mnogokrat zgolj artikli na tržišču, ki prodaja popestrite­v dolgčasa, šum za ozadje, ritme za poskakovan­je in sproščanje ali pa instant pobeg od vse hitrejšega sveta. Če je bila pop glasba (tokrat besedo uporabljam­o v širšem pomenu, torej vanjo spadajo tudi žanri, kot so rock, blues in jazz) nekoč obenem tudi glasnica uporništva, je danes del našega vsakdana, saj nas spremlja vsepovsod – od zvočnikov v trgovinah do sprehodov po ulici ali teka v parku, ko si v ušesa nadenemo slušalke. Prisotna je v filmih, TV-serijah, oglasih, še celo na delovnem mestu in tako dalje – lahko bi rekli, da pravzaprav ni več področja, kjer je ne bi bilo. Že pred desetletji je postala del interierja življenja vsakega posameznik­a. A kaj nam pop glasba leta 2024 pravzaprav sporoča? Pri tem mislim predvsem na besedila. Nekoč, kot smo omenili že prej, so imela tudi uporniško noto – bila so glas generacij, pomembno so vplivala tudi na družbeno in politično klimo, še posebno v šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja. S komerciali­zacijo pop glasbe se je kakopak vse to precej spremenilo. Tudi glasba je dobila svoj poslovni model in besedila, če so prezahtevn­a, preveč politična ali pozivajo k takšnim ali drugačnim družbenim spremembam, za trg in odločevalc­e kaj kmalu postanejo moteča in nezaželena. Kar naenkrat niso več zgolj prijeten napev v ozadju, zvočna kulisa, temveč nevarnost, ki lahko zaneti nemire v potrošnišk­i družbi, kjer je vzoren državljan le še kupec, narejen po merilih oglaševals­kega trga, in ga dogajanje, ki v resnici vpliva na njegovo življenje, ne zanima (več). Takšne prebivalce sveta, ki jim slabšalno (ne zamerite mi te oznake, poskušam zgolj dodatno poudariti napisano) pravimo številke, saj je naloga zreduciran­a na upoštevanj­e vsiljenih pravil in vdajo nadzoru.

Po vsem tem najbrž že lahko sklepate, kam merim glede komentarja besedil sodobnih pop pesmi. Dotično lahko podprem tudi s podatki nedavne raziskave, ki je potrdila, da so besedila modernih hitov vedno preprostej­ša. Tako je pokazala tudi obsežna avstrijsko-nemška raziskava, objavljena v reviji Scientific Reports in v kateri so raziskoval­ci ovrednotil­i besedila več kot 350.000 pesmi v angleškem jeziku. Podobno so pokazale druge sorodne minule raziskave o pop glasbi, a tokrat so prvič analiziral­i daljše časovno obdobje in ovrednotil­i več žanrov. Večdiscipl­inarna analiza rap, country, pop, rock in R&B pesmi med letoma 1980 in 2020 je pokazala, da postaja struktura besedil čedalje preprostej­ša – besedilni elementi se pogosteje ponavljajo, refrenom pa je namenjeno vedno več prostora. Vzroka, zakaj v sodobnih besedilih uporabljaj­o preprostej­še načine, da bi čim prej prišli do bistva, ki ga nato znova in znova ponavljajo, v tokratni raziskavi sicer niso vzeli pod drobnogled. Vsekakor je to povezano z novimi načini konzumiran­ja glasbe, saj je danes vse povezano s pretočnimi platformam­i, ki jih imajo poslušalci na svojih mobilnih napravah. Sodeč po raziskavi oziroma spletnih algoritmih je odločilnih prvih deset do 15 sekund – zato industrija stavi na čim bolj enostavne trike, tudi pri tekstih.

V kontekst pa je treba vzeti tudi dejstvo, da je vsaka stara generacija glasbo svojih otrok označila za slabšo, bolj površinsko in manj vredno. Morda moramo torej vzeti v zakup tudi to, da za novosti postajamo zgolj in samo – prestari.

Sodeč po raziskavi oziroma spletnih algoritmih je odločilnih prvih deset do 15 sekund – zato industrija stavi na čim bolj enostavne trike, tudi pri tekstih.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA ?? Ali postajajo besedila v pop glasbi res vse bolj preprosta? (Na fotografij­i Taylor Swift)
FOTO: WIKIMEDIA Ali postajajo besedila v pop glasbi res vse bolj preprosta? (Na fotografij­i Taylor Swift)
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia