Slovenske Novice

Zajčici v rudniških rovih delili jajčka

Podzemni tek v Zasavje znova privabil ženske in dekleta z vseh koncev države

- V ZASAVJU ROMAN TURNŠEK

so se znova zbrale ženske z vseh koncev in krajev Slovenije: spet je bil namreč dan za prireditev Punce v jami, tradiciona­lni tek po rudniških rovih od Trbovelj do Hrastnika. Na nekaj kilometrov dolgi progi v nasprotju z Jamatlonom ni postavljen­ih ovir, kljub temu pa je potrebna dobra telesna pripravlje­nost, ne pozabimo še na pogum, 250 metrov pod zemljo pač ni mačji kašelj. V rove se je tokrat spustilo 180 udeleženk in tudi premagalo pot od trboveljsk­ega Ajnzerja do vpadnika Barbara v Hrastniku.

Najhitrejš­a Nataša

Ene utrujene, druge pojoče, vse pa zadovoljne zaradi premaganeg­a izziva so druga za drugo prihajale iz jame. Prva je letos prišla na plan Nataša Bende, ki je prehitela

Taro Simetinger in Anjo Hrvatič. Bendetova ni novinka v zasavskih rovih, tudi predlani je bila najhitrejš­a. V kategoriji od 36 do 50 let je bila najhitrejš­a Nika Šlibar pred Jasmino Mlakar in Barico Bučo,v kategoriji nad 50 pa Tanja Kalanj pred Marinko Lenart in Natalijo Pristovnik. Vsi pa so nestrpno pričakoval­i dvojico iz litijske občine. Gre za jamski staroselki, Renata Kranjc in Tanja Mahkovic sta se namreč udeležili vseh štirih tekov pod zemljo doslej.

Posebni tekačici sta tudi zaradi oprave: na lanskem Jamatlonu sta se denimo oblekli v baletki, tokrat pa sta bili velikonočn­i zajčici, ki sta delili tudi čokoladna jajčka. Organizato­rji pa so tekmovalke razveselil­i s posebnim presenečen­jem: dva trenerja fitnesa sta pred vhodom v jamo poskrbela za razgibavan­je.

Pod zemljo v spremstvu

Med udeleženka­mi so bile članice skupine inPlaninec Planinske zveze Slovenije, v spremstvu so jamo premagale tudi slepe in slabovidne tekmovalke ter invalidne osebe. Štirim med njimi so podelili posebne nagrade, pet slepih in slabovidni­h udeleženk pa je poleg nagrad pokrovitel­jev prejelo še darilo organizato­rjev – plačano prijavnino za Punce v jami 8. marca 2025. Skupaj so zapele zahvalno pesem, objete in pojoče pa so prišle tudi iz jame. Prvič je sodelovala ekipa VDC Zagorje z direktoric­o Špelo Režun na čelu, tudi Zasavko leta 2023. Priznanja na sklepni prireditvi v mašinhausu (rudniška strojnica, op. ur.) so podeljeval­i častna pokrovitel­jica prireditve, predsednic­a Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, Delova osebnost leta 2023 in županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, Zasavka leta Režunova, Zasavc leta 2023 dr. Uroš Ocepek, miss Slovenije 2018 Lara Kalanj, podpredsed­nik Društva copatarjev Dol pri Hrastniku Timotej Funkelj, učenki OŠ Tončke Čeč Hana Kek Kazič in Lana Herman ter nepogrešlj­ivi jamski škrat Perkmandel­jc.

Med nagrajenka­mi moški

Člani Društva copatarjev Dol pri Hrastniku so izbrali tri najbolj simpatične udeleženke prireditve, to so postale Nika Šlibar, Doroteja Jazbec in Danijela Krpič. Za najbolj srčno dekle so razglasili mamo uporabnika VDC Zagorje Marinko Lenart, za najboljšo kumaratko (kolegico) pa eno od spremljeva­lk slepih v rudniku Matejo Hrovat. Razglasili so tudi najbolj prestrašen­o udeleženko, Hano Novak, ki je prejela priznanje hoznšajzer­ka. Med nagrajenci pa je letos tudi moški: Jože Remškar je prejel posebno nagrado, ker je na prireditev pripeljal ženo in tri hčerke; prijavnine jim je poklonil za dan žena, sam pa jih je s Perkmandel­jcem pričakal na površju pri izhodu. Udeleženke so se pomerile tudi v metu bata škornja čez glavo v kuolmkišto (zaboj za premog). Najuspešne­jša je bila Mojca Skrinjar pred Laro Šopar, Marjano Miklavc, Katarino Miklavžina in Jolando Novak. Sledila je še pogostitev s funštercem in drugimi zasavskimi jedmi, na koncu pa zabava z zasavskim rockerjem Primožem Legvartom.

 ?? FOTO: ROMAN TURNŠEK ?? Nataša Bende je zmagala že drugič.
Lani so razdelili 25,5 tone pomoči v hrani in higienskih pripomočki­h.
FOTO: ROMAN TURNŠEK Nataša Bende je zmagala že drugič. Lani so razdelili 25,5 tone pomoči v hrani in higienskih pripomočki­h.
 ?? FOTO: OLGA KNEZ ??
FOTO: OLGA KNEZ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia