Slovenske Novice

Neukročeni žrebec

Fordov bronco je kleni terenec z zgodbo, na žalost tudi s (pre)visoko ceno, ki sprva ni bil mišljen za staro celino, a so ga lani vključili v evropsko ponudbo Drugo mnenje

- Blaž Kondža

ordov produktni vodja Donald N. Frey je v zgodnjih šestdeseti­h letih dal idejo, da bi ustvarili terensko vozilo, konkurenčn­o takratnim terencem na trgu, Jeepovemu CJ-5, scoutu podjetja Internatio­nal Harvester in Toyotinemu land cruiserju. Taisti Frey je menda kriv tudi za nastanek športnega forda mustanga. In tako je nastal bronco – ime v angleščini pomeni neukročene­ga konja –, prva generacija je prišla v avtomobils­ke salone leta 1965. Danes je, z nekaj prekinitva­mi, na trgu šesta generacija, ki je tržni debi po 25 letih premora doživela leta 2021.

FZdaj tudi v Sloveniji

Novi bronco, ki je v ZDA na voljo v dvo- in štirivratn­i izvedbi, sprva ni bil mišljen za evropski trg, a so si pri Fordu očitno premislili in ga lani vključili v evropsko ponudbo, decembra je prispel tudi na slovenski trg. Na žalost ljubitelje­v znamke ima na tej strani Atlantika dvojno ceno – slovenski kupec bo zanj odštel dobrih 92 tisočakov, v ZDA, kjer stane preračunan­o skoraj 50.000 evrov, pa si ga lahko brez večjega odrekanja privoščijo pripadniki višjega srednjega sloja.

V primerjavi z danes modernimi suvi je bronco v zasnovi kleni terenec, še posebno če ga obujemo v primerne terenske pnevmatike. Zato je vožnja z njim na trenutke robata in vetrni piš pri avtocestni hitrosti več

Izpust CO2: 324 g/km Zastopnik: Summit Motors Ljubljana Cena: 92.280 evrov (testno vozilo 94.410 evrov) EuroNCAP: preizkus ni bil opravljen kot slišen. Takole čez palec bi si upali reči, da kupci, ki so pripravlje­ni za avtomobil odšteti okoli sto tisočakov, pričakujej­o več udobja pri vožnji, kot ga lahko ponudi bronco.

Pravi terenec

Na slovenskem trgu izbiramo med dvema vrstama opreme, outer banks in badlands, pri obeh je pod motornim pokrovom 2,7-litrski turbobenci­nski šestvaljni­k z dvema turbinama, ki razvije 246 kilovatov največje moči. Kot se za šestvaljni­k spodobi, umirjeno prede in že pri nizkih vrtljajih ponuja zajeten navor. Ta se prenaša prek 10-stopenjske­ga samodejneg­a menjalnika na zadnjo os oziroma na obe osi, če vklopimo štirikoles­ni pogon. Cenejšemu outer banksu, ki smo ga imeli na kratkem preizkusu, so namenili še klasični štirikoles­ni pogon, medtem ko ima dražji badlands sodobnejšo elektronsk­o nadzorovan­o štirikoles­no tehniko. Ta omogoča tudi samodejni način, pri katerem računalnik konstantno prilagaja optimalni navor med osema. Pri cenejši izvedbi imamo na izbiro tri načine, 2H, 4H in 4L, med katerimi pretikamo s stikali na vrtljivem gumbu na osrednji konzoli. Na obnašanje motorja, pogona in volana vpliva tudi izbrani vozni program – v testni različici je bilo na voljo šest načinov. Pri Fordu to možnost imenujejo terenski nadzorni sistem, programi pa so označeni s črkami GOAT (angleška kratica za goes over any type of terrain ali gre po vsakršnem terenu).

Prostora ne manjka Udobja in prostora za potnike v broncu ne zmanjka. Sedeži so kajpada odeti v usnje, armaturna plošča pa je iz Če že hočete izstopati z avtomobilo­m, je tale bronco pač čisto nekaj drugega kot razni nališpani orjaški športni terenci. Videti je samosvoj, tu je še klasična radijska antena. Res je, da bi za goro denarja, ki ga je zanj treba plačati, kdo pričakoval tišjo kabino, ampak zvok ameriško velikega bencinskeg­a pogona ni slab. G. B.

trpežne plastike. Verjetno tudi zato, ker bronca lahko slečemo. Streho namreč po delih lahko odstranimo (in pospravimo v garažo). Prav tako je mogoče sneti bočna vrata. Prtljažni prostor odpiramo v dveh korakih. Najprej odpremo vrata, ki se odpirajo vstran, nato pa dvignemo dvižno steklo. Prostora za prtljago je dovolj. Praktična rešitev je izvlečna mizica, pospravlje­na v dno prtljažnik­a. Broncove oglate poteze so sicer lepe na pogled, toda med vožnjo pri večji hitrosti povzročajo hrup v notranjost­i avtomobila. Prav tako niso vrhunec aerodinami­ke, kar se pozna pri gospodarno­sti: povprečna poraba na testu se je gibala med 10 in 16 litri na 100 kilometrov. Z dizelskim agregatom bi bila verjetno ugodnejša. Pa še neko zoprnijo smo opazili – bronco se zelo hitro umaže. Kolesne zavesice bi to težavico bržkone omilile. A po drugi strani se mu umazanija poda.

Ford bronco outerbanks

 ?? FOTO: BLAŽ KONDŽA ?? Fordov neukročeni žrebec na naši strani Atlantika ni poceni, saj bomo zanj odšteli dobrih 92 tisočakov.
FOTO: BLAŽ KONDŽA Fordov neukročeni žrebec na naši strani Atlantika ni poceni, saj bomo zanj odšteli dobrih 92 tisočakov.
 ?? FOTO: GAŠPER BONCELJ ?? Notranjost je robustno plastična in prostorna; voznikov delovni kotiček je ravno prav digitalizi­ran.
FOTO: GAŠPER BONCELJ Notranjost je robustno plastična in prostorna; voznikov delovni kotiček je ravno prav digitalizi­ran.
 ?? FOTO: GAŠPER BONCELJ ?? Povečljivi prtljažnik in izvlečni del
FOTO: GAŠPER BONCELJ Povečljivi prtljažnik in izvlečni del
 ?? FOTO: GAŠPER BONCELJ ?? Prostora je dovolj tudi na zadnji klopi.
FOTO: GAŠPER BONCELJ Prostora je dovolj tudi na zadnji klopi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia