Slovenske Novice

Ameriko je prekrila tema

Naslednji popoln sočni mrk bodo ZDA doživele leta 2044

- • L. K.

WASHINGTON V Severni Ameriki so včeraj videli popoln sončni mrk, ki je sredi dneva po lokalnem času prešel severni del Mehike, jug in srednji vzhod ZDA ter del vzhodne Kanade. Na območjih, kjer je bil viden, so več mesecev potekale mrzlične priprave. Nastanitve so bile skoraj popolnoma zasedene. Do popolnega sončnega mrka pride, ko Luna pride med Sonce in Zemljo ter popolnoma zakrije Sonce. Nebo potemni, kot bi bila zora ali mrak. Omračeno nebo so najprej zagledali na zahodni obali Mehike, okrog 11. ure po lokalnem oziroma 20. ure po srednjeevr­opskem času. Sončni mrk je nato kakšnih šest ur potoval v loku čez

Dallas, Cleveland in Columbus, delček vzhodne Kanade, nakar je prešel nad Atlantski ocean.

Po ocenah Nase v tako imenovanem pasu popolnosti, kjer je Luna za približno štiri minute popolnoma zakrila Sonce, živi okrog 32 milijonov ljudi, še 150 milijonov pa jih prebiva manj kot 320 kilometrov stran.

Zato so zlasti v ZDA potekale mrzlične priprave. Številni so si namreč želeli v živo ogledati popoln sončni mrk. Spletna platforma za kratkoročn­o oddajo nepremični­n Airbnb je že konec februarja poročala, da so za nastanitve ob poti mrka zabeležili 1000-odstotno rast povpraševa­nja. Različne organizaci­je in podjetja so poskušali priložnost izkoristit­i tudi s posebnimi dogodki in akcijami. Ocenjujejo, da bi lahko neposredni in posredni gospodarsk­i učinki letošnjega mrka v ZDA dosegli kar šest milijard dolarjev! Napovedova­l se je tudi hud kaos v prometu. Več ameriških letalskih družb je oglaševalo celo takšne polete, ki so potekali v času popolnega mrka.

Letalska družba Delta je pripravila dve posebni potovanji z letalom vzdolž območja popolnega mrka, od katerih je bilo prvo razprodano v pičlih 24 urah.

Zadnji popoln sončni mrk je bil v ZDA viden leta 2017, naslednjič bo ta pojav mogoče opazovati šele leta 2044. Zgolj za informacij­o: na ozemlju Slovenije bo viden 3. septembra 2081.

2081. BO V SLOVENIJI naslednjič viden.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Omračeno nebo so najprej zagledali na zahodni obali Mehike okrog 11. ure po lokalnem času.
FOTO: REUTERS Omračeno nebo so najprej zagledali na zahodni obali Mehike okrog 11. ure po lokalnem času.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia