Slovenske Novice

V nasprotnik­a ustrelijo dlačico

Ptičji pajki so lahko veliki do 30 cm; samice po parjenju pogosto požrejo samce

- A. J.

Težki so lahko do 170 g in dolgi do 30 cm.

Če ste si kdaj ogledali božično uspešnico Sam doma, se verjetno spomnite prizora, ko je Kevin lopova prestrašil z bratovim pajkom. Ta, ki je nastopal v filmu, spada v eno od 900 vrst ptičjih pajkov, ki jih poznamo. Njihovi barvni vzorci so različni: lahko so rjavo obarvani, sivo, črno, rdeče, oranžno in tudi rožnato z najrazličn­ejšimi lisami. Ptičji pajki (Theraphosa blondi) so največja vrsta pajkov na svetu. Težki so lahko do 170 g in dolgi do 30 cm. Tako kot namiguje ime, se lahko prehranjuj­ejo celo s pticami, vendar pa tega običajno ne počnejo. Na jedilniku imajo najpogoste­je različne vrste žuželk, včasih pa tudi kake žabe ali glodavce. Ime so dobili, ker so biologi enega od njih opazili, ko se je ravno sladkal s kolibrijem. Pajkovo mastenje z ujetim plenom je precej nenavadno. Potem ko ga omrtviči, in sicer tako, da skozi zobe spusti v njegovo telo strup, ga odvleče v brlog, tam pa utekočini njegovo notranjost. Pajki ne morejo jesti trdne hrane, tekočino pa preprosto posesajo iz telesa ujete živali. Lovijo ponoči.

Da jih imajo ljudje včasih za ljubljenčk­e, gre med drugim pripisati tudi njihovi dolgi življenjsk­i dobi. Samičke lahko živijo do 20 let. Življenjsk­a doba samčkov je precej krajša predvsem zato, ker postanejo hrana samicam. Če se pajek po oploditvi samice od nje ne umakne dovolj hitro, ga ta ubije in poje. Na ta način se okrepi, preden izleže jajčeca. Okrepitev ji pride še kako prav, saj jih včasih izleže tudi do 9000!

Ptičji pajki živijo v rovih ali na drevesih, v naravi pa jih najdemo v severnem delu Južne Amerike. V hladnejše kraje pridejo s pošiljkami tropskih sadežev, kot so banane.

Zanimiva je tudi obramba ptičjih pajkov pred plenilci. Če se plenilec preveč približa, pajek vanj ustreli svoje dlačice, ki imajo na konicah bodice. Orožje sproži tako, da drgne noge drugo ob drugo.

 ?? FOTO: WIRESTOCK/GETTY IMAGES ?? Veljajo za največje pajke na svetu.
FOTO: WIRESTOCK/GETTY IMAGES Veljajo za največje pajke na svetu.
 ?? FOTO: LEEKRIS/GETTY IMAGES ?? Nekatere vrste so ljubljenčk­i.
FOTO: LEEKRIS/GETTY IMAGES Nekatere vrste so ljubljenčk­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia