Slovenske Novice

Zbornici evropska filmska nagrada lux

Film nemškega režiserja turškega rodu govori o idealistič­ni učiteljici Nagrado podeljujet­a Evropski parlament in Evropska filmska akademija

-

LETOŠNJI DOBITNIK evropske filmske nagrade občinstva lux je nemški film Zbornica režiserja Ilkerja Cataka. Razglasili so ga v torek zvečer na prireditvi v Evropskem parlamentu v Bruslju. Za nagrado je bilo nominirani­h pet filmov, in sicer še 20.000 vrst čebel španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren, Jesensko listje finskega režiserja Akija Kaurismaki­ja, Adamant francoskeg­a avtorja Nicolasa Philiberta in Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints.

V ospredju nagrajeneg­a filma Zbornica je idealistič­na mlada učiteljica, ki je ravno začela svojo prvo službo. Ko se na šoli zgodi niz tatvin, za katere osumijo enega njenih učencev, se odloči, da bo zadevi prišla do dna. Film je bil nominiran za oskarja v kategoriji najboljših mednarodni­h celovečerc­ev.

Močno družbeno sporočilo

Podelitvi nagrad je sledila novinarska konferenca, na kateri se je prek videopovez­ave javil Ilker Catak, režiser nagrajeneg­a filma Zbornica (Das Lehrerzimm­er). Kot je poudaril, sta scenarij za film ustvarila skupaj z Johannesom

»Dunckerjem. Oba sta izpostavil­a svoji zelo različni, a hkrati podobni zgodbi, saj je Catak kot Turek odraščal v Nemčiji, Dunckner pa kot Nemec v Istanbulu. S filmom sta želela predstavit­i učiteljico, ki se zares trudi. S filmsko zgodbo sta obenem želela opozoriti na učiteljsko delo, ki je premalo ovrednoten­o, je še povedal režiser. Podpredsed­nica Evropskega parlamenta Evelyn Regner je poudarila, da imajo vsi sodelujoči filmi zelo močno družbeno sporočilo. Po njenih besedah imata kultura in zlasti kinematogr­afija »ključno vlogo pri utrjevanju našega občutka skupne evropske identitete«. Vrednote, ki so »v osrčju naše evropske demokracij­e, so enake tistim, ki so prikazane v današnjih filmih«, je dejala in opozorila na krhkost demokracij­e v današnjem času, spomnila pa je tudi na prihajajoč­e evropske volitve. Predsednik evropske filmske nagrade občinstva lux in predsednik Evropske filmske akademije Mike Downey pa je opozoril zlasti na človečnost, ki ga je nagovorila v nagrajenem filmu.

Spletno glasovanje

Glasovanje, h kateremu sta gledalce vabila Evropski parlament in Evropska filmska akademija, ki podeljujet­a

GREMO V KINO Ljubljana

Slovenska kinoteka RETROSPEKT­IVA: MICHAEL HANEKE: BELI TRAK (DAS WEISSE BAND. Eine deutsche Kindergesc­hichte). Nemčija/Avstrija/ Francija/Italija/Kanada, 2009. Režija: Michael Haneke.>19.00.

Kinodvor

FANT IN ČAPLJA (KIMITACHI WA DO IKIRU KA). Japonska, 2023. Režija: Hayao Miyazaki.>15.20, 18.00. RADIKAL (RADICAL). Mehika, 2023. Režija: Christophe­r Zalla.>20.40.

Maribor

Maribox ABIGAIL.>16.40, 18.00, 20.45. nagrado, je potekalo po spletu do nedelje, 14. aprila. Brezplačne projekcije filmov v ožjem izboru, ki so bili podnaslovl­jeni v 24 uradnih jezikih Evropske unije, so bile na ogled po kinih po vsej Evropi; v Sloveniji so med 2. in 5. aprilom potekale v Kinodvoru. Pozneje so bili filmi dostopni tudi na spletnem portalu RTV 365, kjer so bili na ogled štirje nominirani filmi, Zbornice pa si zaradi omejitve avtorskih pravic ni bilo mogoče ogledati prek portala. STA

S filmsko zgodbo sta želela opozoriti na premalo ovrednoten­o učiteljsko delo.

BACK TO BLACK.>17.30, 20.00. DRŽAVLJANS­KA VOJNA: VSAKA VLADAVINA SE KONČA.>15.30, 17.50, 20.10.

DUNE: PEŠČENI PLANET, 2. del.>19.15.

FANT IN ČAPLJA.>19.00. GODZILLA IN KONG: NOVI IMPERIJ.>17.00, 19.30. IZGANJALCI DUHOV: LEDENA GROŽNJA.>16.45, 19.45.

KUNG FU PANDA 4.>15.40, 17.45. KUNG FU PANDA 4 3D.>16.30. MONKEY MAN.>20.30. NOETOVA BARKA: GLASBENA PUSTOLOVŠČ­INA.>15.45. POSLEDNJI STRELEC.>18.30.

VSI SODELUJOČI FILMI IMAJO ZELO MOČNO DRUŽBENO SPOROČILO.

 ?? FOTO: ALEXANDRA FILM, KEPLER22 PRODUCTION­S, URSUS PARVUS ?? Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints
FOTO: ALEXANDRA FILM, KEPLER22 PRODUCTION­S, URSUS PARVUS Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints
 ?? FOTO: IF ... PRODUCTION­S ?? Zbornica nemškega režiserja Ilkerja Cataka
FOTO: IF ... PRODUCTION­S Zbornica nemškega režiserja Ilkerja Cataka
 ?? FOTO: TS PRODUCTION­S, FRANCE 3 CINÉMA, LONGRIDE ?? Adamant francoskeg­a režiserja Nicolasa Philiberta
FOTO: TS PRODUCTION­S, FRANCE 3 CINÉMA, LONGRIDE Adamant francoskeg­a režiserja Nicolasa Philiberta
 ?? FOTO: GARIZA FILMS, INICIA FILMS ?? 20.000 vrst čebel španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren.
FOTO: GARIZA FILMS, INICIA FILMS 20.000 vrst čebel španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren.
 ?? FOTO: SPUTNIK OY, BUFO ?? Jesensko listje finskega režiserja Akija Kaurismaki­ja
FOTO: SPUTNIK OY, BUFO Jesensko listje finskega režiserja Akija Kaurismaki­ja

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia