Slovenske Novice

Pomoč žrtvam

-

Žrtve nasilja v družini se lahko obrnejo na center za socialno delo ali na nujno intervenci­jo policije – klic v sili 113. »V nujnih primerih, ko je ogroženo življenje, ali v drugih primerih, ko je potrebna intervenci­ja policije, ne odlašajte in pokličite številko za klic v sili 113!« svetujejo policisti. Nekatere nevladne organizaci­je, ki pomagajo, so: Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Društvo za nenasilno komunikaci­jo, Društvo Ženska svetovalni­ca, Društvo življenje brez nasilja Novo mesto.

mnenju stroke namreč ni enkraten dogodek. Matavžu je bila določena tudi razdalja do kraja, ki je osumljenec ne sme namerno preseči. Kot kraj se določi kraj, kjer žrtev stanuje, dela, se izobražuje, je v varstvu ali se vsakodnevn­o giblje. Prepovedan­o mu je bilo tudi nadlegovan­je žene oziroma vseh žrtev po komunikaci­jskih sredstvih. Takoj je moral zapustiti kraj bivanja, policisti pa vselej zahtevajo tudi ključe prebivališ­ča, v katerem živi skupaj z žrtvijo oziroma žrtvami. Novogorišk­a policijska uprava je dogodek (brez navedbe osebnih podatkov), po katerem smo spraševali, potrdila. »Na vaša vprašanja vam odgovarjam­o v okviru spoštovanj­a določil varstva osebnih podatkov ter vam lahko zgolj potrdimo, da so policisti v tem mesecu obravnaval­i sum nasilja v družini na območju Policijske uprave Nova Gorica. Policisti so eni osebi izrekli ukrep prepovedi približeva­nja določeni osebi, kraju ali območju,« navajajo možje v modrem. »Policija je z zadevo seznanila tudi pristojneg­a preiskoval­nega sodnika, državno tožilstvo in center za socialno delo.« V sicer skopem odgovoru navajajo, da se bo soočil s kazensko

ovadbo. »Zoper osumljeno osebo bodo policisti po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljen­ih dejstev podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini,« in še dodali, da drugih podrobnost­i v fazi predkazens­kega postopka, ki ga usmerja pristojno tožilstvo v Novi Gorici, ne morejo posredovat­i.

Matični klub za domnevni postopek, ki teče zoper Matavža, ni vedel. »HNK Gorica ima ničelno toleranco za vsakršno vrsto nasilja, še posebno za nasilje nad ženskami,« nam je odgovorila njihova predstavni­ca Larisa Trošić. Iz odgovora, ki smo ga prejeli, je razbrati tudi, da je nogometaš, ki je pred leti s prestopom v moštvo PSV postal takrat drugi najdražji slovenski nogometaš, vodstvu kluba očitno vse zanikal.

Za Slovenske novice pa nasilja, ki ga je osumljen, ni zanikal. »Zaradi zaščite otrok lahko glede tega pove le, da sta z ženo v postopku razveze. Konkretnih podrobnost­i o tem ne more posredovat­i,« nam je v njegovem imenu sporočil njegov odvetnik Jernej Velikonja iz Sežane in še, da »glede drugih postopkov niso seznanjeni«. MONI ČERNE

 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Eden boljših slovenskih nogometaše­v vseh časov je, kot kaže, skrenil na napačno stran zakona.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Eden boljših slovenskih nogometaše­v vseh časov je, kot kaže, skrenil na napačno stran zakona.
 ?? ??
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Policija je potrdila, da so ukrepali zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini.
FOTO: VORANC VOGEL Policija je potrdila, da so ukrepali zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia