Slovenske Novice

Odstranili moda!

-

morali dobro vedeti, o čem govorim,« med pravdanjem ni prav nič ovinkaril 34-letnik. Ker so po pregledu z ultrazvoko­m posumili, da ima na desnem modu nevarno tvorbo, so se odločili za nujno operacijo. Bolnik si niti predstavlj­al ni, kaj ga bo s tem doletelo. Po pregledu z ultrazvoko­m mu je urolog že naslednjeg­a dne torej sporočil, da bo treba zaradi tumorja odstraniti modo. Tik pred operacijo so ga poslali še na odvzem semenske tekočine, da bi nekoč kljub vsemu lahko imel svojega otroka. Sedmega avgusta 2013 pa je sledila operacija.

Gre za napako

Po natančnem pregledu po nalogu ljubljansk­ega okrožnega sodišča je upokojeni zdravnik Boris Pogačar, specialist splošne kirurgije in urologije, v izvedenske­m mnenju ugotovil, da ultrazvočn­a preiskava samo v mejah verjetnost­i pokaže, da gre za tumor. Zato bi moral operater, v tej zadevi specializa­nt, pred odstranitv­ijo desnega testisa narediti še tako imenovani zmrzli rez, s katerim bi se lahko že v pol ure prepričal, da druge rešitve res ni. Ali je torej specializa­nt, ko se ni odločil za zmrzli rez, storil strokovno napako? Pogačar je na to vprašanje odvetnice Gomboc že oktobra lani na sodišču odgovoril: »Upoštevajo­č oba elementa, in sicer tako ultrazvok, ki je nakazoval na rakasto obolenje, kot afunkciona­lno levo modo, bi se morala prižgati rdeča lučka in bi moral to narediti. Jaz to štejem za napako. To ni komplikaci­ja, ampak napaka pri izvedbi posega.« zmagovalci­h. »Fantastičn­oooo! Nekomu so se uresničile sanje. Na loterija.si je bil vplačan jackpot v višini 60 milijonov evrov,« je kmalu po žrebu objavil slovenski profil eurojackpo­ta oziroma Loterije Slovenije na družbenih omrežjih. V torek sta bila izžrebana dva glavna dobitka, ob slovenskem še eden v Nemčiji. Tako sta si morala

Potem ko bi ugotovili, da gre za benigno, torej nenevarno tvorbo, pa bi lahko 34-letniku odstranil le del tega testisa, »in skoraj gotovo bi ostala hormonalna funkcija, malo dvomljiva bi bila kakovost spermijev«.

Za našo osrednjo bolnišnico, ki jo je na sodišču zastopala Andreja Matejek, pa tudi za zavarovaln­ico Generali, pri kateri ima UKC Ljubljana zavarovano odgovornos­t in zavarovanj­e poklicne odgovornos­ti, po drugi strani ni dvoma, da so zdravniki UKC ves čas delali le v dobro tožnika in po takrat veljavnih zdravniški­h smernicah. Zato jim Pogačarjev­o izvedensko mnenje ni bilo prav nič pogodu. Še več. Zahtevali so postavitev novega izvedenca, saj, kot je pojasnila Matejkova, se je Pogačar na takrat veljavna pravila medicinske stroke v mnenju »oprl le v delu, ko mu je to ustrezalo, večinoma pa je mnenje podal na podlagi lastne prakse in osebnega mnenja«.

TISOČ evrov zahteva.

Ðrazdeliti 120 milijonov – ker pa bo slovenski srečnici ali srečnežu po plačilu davkov ostalo 51 milijonov evrov, gre verjeti, da ne bo pogrešal druge polovice bogataške terne, ki se bo medila nekje na germanskih teritoriji­h. Loterija sicer podatkov o dobitnikih ne razkriva. Tistih vmesnih 9 milijonov (kolikor znaša 15-odstotni davek) pa bo nekega dne razveselil­o županjo ali župana v eni izmed 212 slovenskih občin, kjer biva srečnica ali srečnik. Občine so največji zmagovalci, saj jim niti srečke ni treba vplačati, pa se lahko utrne kup denarja, ki je v primeru Grosuplja prinesel prizidek k zdravstven­emu domu, Žalcu fontano piva, v Rogaški Slatini pa so razpršili naložbe. Tako tudi skupnosti srečen denar namenijo sreči številnih – tako kot se iz igranja eurojackpo­ta financiraj­o slovenske invalidske, humanitarn­e in športne organizaci­je. V Loteriji Slovenije ponosno poudarjajo, da kot soustanovi­teljica sodi med najuspešne­jše prireditel­jice igre, saj je do sedaj kar šest srečnežev v Sloveniji postalo eurojackpo­t milijonarj­ev, »Štirje od njih so vplačali glavni dobitek 5 + 2, dva pa dobitek 5 + 1. Najvišji dobitek do sedaj je bil vreden 28,207.473 evrov, vplačan pa je bil leta 2014 v Žalcu.« Od torkovega večera je nekdo kar prek spletne strani – kamor marsikdo prav zaradi vraž in skepse v digitalno srečo še ni zašel – porinil lestvico višje. Ali, kot so hudomušno ugotovili v zadnji včerajšnji družabni objavi slovenskeg­a eurojackpo­ta: »Meja za vstop na lansko lestvico najbogatej­ših 100 Slovencev je 35,2 milijona.« V petek bo eurojackpo­t znova znašal »le« deset milijonov – ki pa bi marsikomu izmed bralstva zadostoval­i za kruh in mleko vsaj za nekaj časa ...

Ð

 ?? FOTO: ALEKSANDER BRUDAR ?? Olivera Gomboc na sodišču zastopa 34-letnega tožnika.
FOTO: ALEKSANDER BRUDAR Olivera Gomboc na sodišču zastopa 34-letnega tožnika.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Sedem točnih številk je bilo tokrat vrednih kar 120 milijonov!
FOTO: IGOR MALI Sedem točnih številk je bilo tokrat vrednih kar 120 milijonov!
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Po operaciji leta 2013 se mu je popolnoma spremenilo življenje. Simbolična fotografij­a.
FOTO: GETTY IMAGES Po operaciji leta 2013 se mu je popolnoma spremenilo življenje. Simbolična fotografij­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia