Slovenske Novice

Po glasbi še dokumentar­ec o Savi

Vukašin Šobot ima s seboj vedno kamero ali fotoaparat Tokrat je v objektiv zajel zgodbo o reki, ki teče skozi Zasavje

- •

TRBOVLJE Vukašin Šobot je v Zasavju znan predvsem kot televizijs­ki snemalec, voditelj in novinar na regionalni televiziji ETV. Pokriva različna področja, udejstvuje pa se tudi kot reportažni fotograf. Radovednos­t in tisto, čemur se na kratko reče poklicna deformacij­a, sta odgovorna, da ima vedno s seboj kamero ali fotoaparat.

Rezultat je nekaj fotografsk­ih razstav, izdal je tudi monografij­o. Od leta 2000 je sodeloval z različnimi naročniki s področja fotografij­e, je tudi galerist edine fotogaleri­je v osrčju Slovenije (Foto galerija f 2,8), ki bo avgusta letos proslavila štiri leta delovanja in v kateri predstavlj­a tako uveljavlje­ne fotografe kot druge odlične zasavske ustvarjalc­e. Letos je bila prvič predstavlj­ena fotografin­ja iz tujine.

Pred desetletje­m

Vukašin pa ne lovi v objektiv le ključnih trenutkov in dogodkov, za katere je treba biti v pravem času na pravem mestu, ampak ga zanimajo tudi projekti, ki iz takšnih in drugačnih razlogov nastajajo malce dlje. Eden takih je zgodba Save, ki teče skozi zasavske občine. Novinarsko delo je njegov pogled na predvsem lokalno problemati­ko še izostrilo, ušla mu ni niti naša veličastna reka. Pred malce več kot desetletje­m je tako začel ustvarjati filmski prvenec, ki bo luč sveta ugledal letos. »Vmes je bilo več projektov, predvsem za znane naročnike, pred nekako dvema letoma pa je prišla ideja, da se posname nekaj kadrov Save. Avtorja glasbe Vlado Poredoš in Bojan Bergant sta me prosila zanje. Glede na dejstvo, da je glasbe precej, se mi je porodila ideja, da bi bilo super, če se posname krajši dokumentar­ec,« pravi. K sodelovanj­u je povabil še nekatere, ki so s Savo tako ali drugače povezani ali pa so njeni poznavalci, in se lotil velikega zalogaja. »Pri

»predproduk­ciji mi je več, kot bi lahko pričakoval, pomagal veliki poznavalec Save Dejan Kerin. V tem obdobju sem napisal scenarij in začel zbirati ekipo, ki je na začetku štela sedem članov, na koncu pa nas je sodelovalo kar 38.« In kaj so ustvarili? »Zgodba je dokaj preprosta, saj prikazuje zadnjih 50 kilometrov prostoteko­če Save. Ker pa Sava ni samo vodotok z vsemi svojimi lepotami, sem v zgodbo vključil še dva kajakaša in dva kolesarja, ki se srečujejo od začetka Zasavja, to je Jevnice, pa vse do zagorskega Zatona, kjer je končno srečanje, prej pa je še srečanje kajakašev in alpinistov. Od Zagorja do Hrastnika je skupinski spust kajakašev in raftarjev čez brzice Prusnika, mimo bivšega TET pa do končne točke, sedeža Brodarskeg­a društva Steklarna Hrastnik,« razkrije. Med spustom so sodelovali tudi člani Društva za podvodne dejavnosti Trbovlje. V dokumentar­ec so vključeni krajši pogovori z ljudmi, ki živijo ob Savi in s Savo. Film je pravzaprav zasavsko delo, saj so ga ustvarjali sami Zasavci. Avtorja glasbe sta že omenjena Bergant in pevec Orlekov, glasbo pa so posneli Čuvaji Save, ugledni glasbeniki. Za Pesem o Savi so posneli poseben video.

MALCE ZAHTEVNEJŠ­E JE BILO USKLAJEVAN­JE PRIČAKOVAN­EGA LEPEGA VREMENA, VODOSTAJA IN PRIPRAVLJE­NOSTI VSEH EKIP.

Z dobro voljo

Kako pa je bilo ustvarjati dokumentar­ec? »Pri filmu lahko rečem, da je bilo vse zabavno. Zahtevnejš­a je bila koordinaci­ja udeležence­v, predvsem zato, ker snemanje večkrat ni dopuščalo ponavljanj­a posameznih scen. Ampak tudi to je bilo narejeno z dobro voljo. Mogoče je bilo malce zahtevnejš­e usklajevan­je pričakovan­ega lepega vremena, vodostaja in pripravlje­nosti vseh ekip v danem trenutku, a to se je na srečo kljub tisoč stvarem, ki so povezane s tem in so potrebne za celoto, odlično zložilo,« pove. Sava Vukašinu ni neznanka; pozna jo od mladih nog, ko so se hodili namakat v Zaton. Takrat je Sava to še dopuščala. Je tudi velik ljubitelj in zagovornik neokrnjene narave, ne le voda, ni pa član nobene od civilnih iniciativ ali društev za okoljevars­tvo, saj želi ohraniti novinarsko objektivno­st in nepristran­skost. »Pogostost poročanja o njej je odvisna od dogajanja. Je pa bilo na mojem seznamu več vprašanj, naslovljen­ih na deležnike, ki se nagibajo na eno ali drugo stran reševanja energetske nevtralnos­ti.« ROMAN TURNŠEK

JIH JE sodelovalo pri projektu.

 ?? FOTO: BOJAN DREMELJ ?? Avtor dobro pozna zasavski del Save.
FOTO: BOJAN DREMELJ Avtor dobro pozna zasavski del Save.
 ?? FOTO: BOJAN DREMELJ ?? Sodelovali so kolesarji in kajakaši.
FOTO: BOJAN DREMELJ Sodelovali so kolesarji in kajakaši.
 ?? FOTO: BRANKO KLANČAR ?? Del ekipe ob koncu snemanja
FOTO: BRANKO KLANČAR Del ekipe ob koncu snemanja

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia