Slovenske Novice

Tekmovale so v peki kvasenic

V Svetem Juriju ob Ščavnici spet ocenjevali prleško poslastico Tradiciona­lno so jo kmečkim delavcem ponudili po obedu

- SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI • O. B.

V okviru občinskega praznika in 30. obletnice samostojne občine se je v Svetem Juriju ob Ščavnici zvrstilo kar precej prireditev in dogodkov. In med temi je pozornost pritegnilo tradiciona­lno, že 9. državno ocenjevanj­e prleških kvasenic s skutnim nadevom, ki ga je tudi letos pripravilo Društvo podeželski­h žena Sveti Jurij ob Ščavnici v sodelovanj­u z Zvezo kmetic Slovenije.

Tekmovanja se je udeležilo 13 žensk, večinoma članic različnih društev podeželski­h žena, ki so se predstavil­e z enkratnimi sladicami. Kot nam je povedala predsednic­a DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici

Ema Lančič, ki se tudi vedno izkaže s svojimi izdelki in nič drugače ni bilo niti letos, so organizato­rji nadvse zadovoljni, da so uspešno speljali ocenjevanj­e kmečke dobrote, ki so jo po tradiciji vedno pekli v krušni peči in ponudili marljivim delavcem po obedu kot posladek.

Tri zlate medalje

Ocenjevanj­e sveže pečenih kvasenic je opravila posebna komisija, v kateri so bile predsednic­a Zveze kmetic Slovenije Irena Ule ter članici Ida Mir, učiteljica kuharstva v SŠGT Radenci, in predstavni­ca organizato­rjev, Helena Žajdela iz DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici. Predsednic­a komisije Uletova je pojasnila, da so bili vzorci okusni in lepo zapečeni, kar daje prleški poslastici posebno vrednost. Vesela je, da domače DPŽ z vsakoletni­m ocenjevanj­em ohranja tradicijo peke kvasenic s skutnim nadevom. Gospodinje, ki so na ocenjevanj­e poslale okusne vzorce, si zaslužijo vso pohvalo, saj s tem ohranjajo pomembno kulinaričn­o dediščino babic in mater.

Po mnenju komisije je letos najboljšo kvasenico spekla predsednic­a DPŽ Ema Lančič, ki je slavila pred lansko zmagovalko Ljudmilo Vuk. Podelili so sicer le tri zlate medalje ter še šest srebrnih in štiri bronaste. Zlati medalji sta poleg Lančičeve prejeli še Marija Prša in Vukova. Vsem udeleženka­m je priznanja in nagrade podelil župan Andrej Vrzel.

 ?? ??
 ?? ?? Skutne dobrote so še vedno zelo cenjene.
Skutne dobrote so še vedno zelo cenjene.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? Ohranjajo pomembno kulinaričn­o dediščino, skrajno desno zmagovalka Ema Lančič.
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL Ohranjajo pomembno kulinaričn­o dediščino, skrajno desno zmagovalka Ema Lančič.
 ?? ?? Kvasenice je ocenila posebna komisija.
Kvasenice je ocenila posebna komisija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia