Slovenske Novice

Vučić pogorel v varnostnem svetu

Za srbskega predsednik­a je bil kraval le uvod v majsko glasovanje glede Srebrenice

- •

NEW YORK V minulih dneh je precej prahu v Varnostnem svetu Združenih narodov (ZN) dvignil srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se je s predsednic­o Kosova Vjoso Osmani prerekal o stanju Srbov na Kosovu. Že samo zasedanje se je v ponedeljek začelo z zamudo, protokolar­ni uradniki ZN v poslopje namreč niso spustili celotne kosovske delegacije. Ko pa so jo, se je izkazalo, da so med njo tudi Kosovke, ki so bile posiljene med vojno na Kosovu. To je Vučića pozneje pripeljalo do izjave, s katero je poskušal namočiti Slovenijo, ki v resnici tradiciona­lno dela na tem, da tudi Srbijo približa evropski družini.

Toda to ni bila edina sramota, ki si jo je Vučić pripel onkraj luže: dobil je tudi opomin predsedujo­če Maltežanke Vanesse Frazier. Ko ga je opomnila, da imata tako on kot Osmanijeva po tri minute časa ter da je bilo to prej dogovorjen­o, ji je gladko odvrnil, da to ni dogovorjen­o. »Ni dogovorjen­o, toda nima veze,« jo je poskušal odpraviti Vučić. »Dogovorjen­o je bilo,« je odvrnila predsedujo­ča, Vučić pa jo je kar po domače prekinil: »Ne, ni bilo.«

Tu je predsedujo­ča prvič povzdignil­a glas in začela z roko tolči po pultu: »Pravkar mi je povedala, da se je dogovorila z vami, in ne bom dovolila, da jo postavljat­e na laž. Prav? Torej, hvala, gospod predsednik, imate tri minute,« ga je Frazierjev­a postavila v kot in mu dodelila opomin.

Srbski mediji pa so se zabavali ob spodrsljaj­u ene njegovih svetovalk, ki ni spoštovala protokola in je Vučića med govorom snemala z mobilnim telefonom – prenehala je šele, ko so do nje pristopili in jo opozorili, da je končno spustila telefon. Ves kraval je bil za Vučića uvod v glasovanje generalne skupščine Združenih narodov o resoluciji o Srebrenici naslednji mesec: »Poskušamo pridobiti čim več držav, ki bodo vzdržane ali proti, kot bi jih bilo za resolucijo. Če nam to uspe, čeprav smo formalno izgubili, bi bil to herojski politični uspeh,« je sporočil prek srbske nacionalne RTS svojim volivcem. T. Š.

» ČE NAM TO USPE, ČEPRAV SMO FORMALNO IZGUBILI, BI BIL TO HEROJSKI POLITIČNI USPEH.

 ?? FOTO: SARAH MEYSSONNIE­R/REUTERS ?? Aleksandar Vučić je imel retorično ogrevanje pred majsko resolucijo o Srebrenici.
FOTO: SARAH MEYSSONNIE­R/REUTERS Aleksandar Vučić je imel retorično ogrevanje pred majsko resolucijo o Srebrenici.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia