Slovenske Novice

Dnevi slovenskeg­a filma v Jugoslovan­ski kinoteki

Retrospekt­iva izbranih filmov slovenskih avtorjev od 2015. do danes Predvajali bodo kratke filme, manjkal ne bo spremljeva­lni program

-

» TO JE NAJPOMEMBN­EJŠI IN NAJBOLJ OBISKANI SLOVENSKI KULTURNI DOGODEK V SRBIJI.

V JUGOSLOVAN­SKI kinoteki bodo od 10. do 14. maja potekali 10. dnevi slovenskeg­a filma. Predstavil­i bodo retrospekt­ivo izbranih filmov slovenskih avtorjev od leta 2015 do danes. Slovenski veleposlan­ik v Srbiji Damjan Bergant je ob jubilejni izdaji dnevov slovenskeg­a filma povedal, da so ti dnevi »najpomembn­ejši in najbolj obiskani slovenski kulturni dogodek v Srbiji«.

Poleg projekcij sodobnega in klasičnega slovenskeg­a filma so se v desetih letih zvrstili tudi številni spremljeva­lni dogodki, na katerih so sodelovali slovenski filmski strokovnja­ki, ki so ljubitelje filma popeljali v svet slovenske kinematogr­afije.

Ponudba izbranih filmov

Kot je napovedano, bodo na odprtju 10. maja prikazali dokumentar­na filma Milko Bambič: V stanju rojevanja Radovana Čoka in Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborn­a Maje Weiss ter epizodo iz dokumentar­ne serije Slovenci v Beogradu, ki govori o igralki nemega filma iz Divače Iti Rina v režiji Vladimirja Šojata.V nadaljevan­ju bo na sporedu še šest celovečern­ih filmov po izboru umetniškeg­a direktorja dnevov slovenskeg­a filma Dragomirja Zupanca. Po napovedih bosta 11. maja na sporedu celovečern­i film Ples v dežju Boštjana Hladnika in televizijs­ki film Stekle lisice Borisa Jurjašević­a. Naslednjeg­a dne bosta na sporedu dokumentar­ni film Glasba je časovna umetnost 3: LP film Laibach Igorja Zupeja in igrani film Ne bom več luzerka Urše Menart, 13. maja pa dokumentar­ni film Ena za reko: Zgodba Save Rožleta Bregarja in igrani film Zgodbe iz kostanjevi­h gozdov Gregorja Božiča.

V okviru dnevov slovenskeg­a filma bodo predvajali še kratke filme, potekal bo tudi spremljeva­lni program – razstava, tribuna na temo Prispevki k zgodovini slovenskeg­a filma in različne delavnice. Organizato­rji dogodka so Društvo Slovencev Sava v Beogradu ob pokrovitel­jstvu slovenskeg­a veleposlan­ištva v Srbiji in partnerski podpori Jugoslovan­ske kinoteke, Slovenskeg­a filmskega centra in Filmskega centra Srbije.

STA

 ?? ?? Ples v dežju Boštjana Hladnika
Ples v dežju Boštjana Hladnika
 ?? ?? Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborn­a režiserke Maje Weiss
Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborn­a režiserke Maje Weiss
 ?? FOTOGRAFIJ­E: SFC ?? Milko Bambič: V stanju rojevanja režiserja Radovana Čoka
FOTOGRAFIJ­E: SFC Milko Bambič: V stanju rojevanja režiserja Radovana Čoka
 ?? ?? Ne bom več luzerka Urše Menart
Ne bom več luzerka Urše Menart

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia